Wow wat een mooie kaart weer van het HARMONIE model. We zien: een relatief drogere bodem in Overijssel en delen van (de zandgronden van) Gelderland (daar dus het minste verlies aan instralingswarmte door verdamping), een wat natter midden (daar gisteren zware buien) en invloed van zee en IJsselmeer. Dat is overigens niet echt “zeewind” in de betekenis zoals die meestal gebruikt wordt (door de temperatuursverschillen opstekend in de loop van de middag); de windrichting is gewoon pal noord (en dus deels aanlandig). Overigens zit het HARMONIE model met die plaatselijke 30 graden zo’n 5 graden hoger dan de ECMWF en GFS en 3 boven de HIRLAM berekening. Maar let op; ik denk dat deze het dichtst in de buurt gaat komen 😉

Wel is het even opletten wat de mist boven de Noordzee -en de Wadden- doet. Het veld trekt zuidoostwaarts maar lijkt actueel wel wat op te lossen. De laatste restjes bewolking en mist in Limburg en Zeeuws-Vlaanderen zullen ook wel oplossen en wegtrekken. Ook België lijkt snel beter te worden. Onweerskansen zijn vandaag -wellicht m.u.v. de omgeving Luxemburg- gering.

Hoe anders is dat morgenavond én dinsdagavond. Ik heb één van de mooiste kaartjes uitgekozen maar sluit niet uit dat die de situatie nog onderschat. Gezien mijn conclusie dat de temperaturen van vandaag door het EC en GFS onderschat worden kan dat morgen en dinsdag ook zo zijn. Derhalve zal er nóg meer potentiële energie aanwezig kunnen zijn. Vuurwerk op uitgebreide schaal lijkt me kansrijk. Daarnaast is er extreem weinig stroming hoger in de atmosfeer. De buien zullen zich nauwelijks verplaatsen; lokaal weer veel neerslag achterlaten.

Vandaag op en top zomers in ieder geval! 

chart
Ik ga nu niet te diep in op de lange termijn. De onzekerheid is mijns inziens al vanaf aanstaande woensdag zeer aanzienlijk. Kies zelf je lijntje en deel je mening in de reacties 😉

Tot slot voor de liefhebbers nog twee zij-sprongetjes:

ScreenHunter_861 Jun. 05 10.44

Jack meldde het in de reacties gisteren al: preparing voor winterslaap. Vandaag voor de tweede dag op rij geen zonnevlekken. Het minimum is voorlopig nog niet bereikt maar we gaan wel die kant op. Inmiddels meer info op spaceweather.com. En lees voor meer achtergrondinfo ook WattsUpWithThat.

En dit is ook altijd leuk nieuws toch? Fijne zondag!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

21 reacties

Gesloten voor reacties.