kleinescheidegg1010

Nog een paar dagen genieten we van sneeuwplaatjes uit de Alpen. Zwitserland nu ook wit. Hierboven Kleine Scheidegg. Vanaf komende donderdag zal ook de west- en zuidkant even wit worden. De Franse bergen dus ook vooral in het zuiden. Wel maar heel even want meteen daarna komt de Föhn.

sneeuwgekomen

Hierboven zie je hoe een dal in de buurt van Klosters de afgelopen 24 uur winters is geworden.

montafon1010

In Oostenrijk zien we hier in Montafon een dun laagje poedersuiker.

obertauern1010

In Obertauern op 1800m ligt ietsje meer!

zwedendrukrecord

Het Scandihoog stuurt alles aan momenteel. Daarbij is gisteren een record uit 1896 gevallen! Het luchtdrukrecord voor oktober. 1050,7hPa is nogal wat! Hierrr meer daarover (H/T Remko).

zwedendruk

Nou het hoog gaat dus geen standhouden. Op 6 oktober liet ik voor het eerst zo’n spectaculaire grafiek zien als hierboven. Er is dus geen houden aan! We raken het rustige weer kwijt. De laatste decade van oktober wordt (iets) onstuimiger.

nachtvorst0910

Het rustige weer heeft gisteren de eerste ochtend met nachtvorst van deze winter opgeleverd. Vanochtend is het net niet gelukt maar mooi mistig was het wel… zoals hier bij mij voor de deur!

2016-10-10-08-43-57

Niet gek toch? Het schilderwerk zit er bijna op. Met dank aan de weergoden.

sneeuwfrabergb

Hierboven zie je donderdag nog een aardig sterk hoog met nog steeds aan de zuidoostflank de koudebel. Een Genua-depressie brengt sneeuw vanaf minimaal 1600m naar de Franse bergen en de Italiaanse skigebieden. Meteen daarna versterkt de zuidelijke stroming en hebben we Föhn.

zondagwarm

Komende zondag zou daarbij dit nog eens mogelijk zijn! Het Europese model houd het een paar graadjes kouder.

cliffec

Op 19 oktober zie je dan hoe de zuidelijke stroming weer wordt afgelost als een echt groot oceaanfront doordrukt. Beide modellen zijn het hier nu over eens. Je ziet kou uit het noordwesten komen met sneeuw in Noorwegen en in de Alpen. Het is nog lang geen dump hoor. Ik heb het beloofd voor eind oktober. Het staat nog niet echt op de kaart.

cliffgfs

Het Amerikaanse model sluit vanochtend af met een mooie Arctische uitbraak over een nog warme Noordzee. Ook dat is nog geen dump. De GFS06u run gaat daar al niet in mee. Tip: focus op de mooie plaatjes de komende dagen, duim voor terrasjesweer zondag en dan zien we weer verder!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.