twitter: @agrayphoto

New York ontving gister de eerste sneeuw van het jaar, in november ook al! Niet ongebruikelijk want de land-water verdeling ligt daar allemaal net iets anders dan in Europa, maar het levert wel een lekker plaatje op. Hoe steekt dat in elkaar daar?

De kou zit nog boven het land en de depressie trekt vocht aan over zee. Staat zoiets ons ook te wachten? Nou in ieder geval zitten er wel genoeg sneeuwkansen in de kaarten. We gaan er vandaag uitgebreid doorheen want er gebeuren zo-veel leuke dingen op de kaarten! We maken de sprong terug naar Europa!

Daar is het simpelweg heel erg rustig op het moment. Zie hoe mooi het meer van Zell am See daar functioneert als een kokend heet kopje thee bij temperaturen van -2! 23 januari is daar de Dutchweek waar ik ongetwijfeld even een kijkje ga nemen. Ik zit namelijk gedurende januari en februari bij Hajo in Hopfgarten om jullie van de allermooiste content te voorzien!

Terug naar het weer, Europa beleeft een fris ochtendje onder de vleugels van het (as we speak) in ontwikkeling zijnde Scandihoog. Daarom alleen in Zweden en Finland geen koude temperaturen maar gewoon een “warme” ochtend.

Ingezoomd op Nederland: brrr koud. Nederland was weer eens op grote schaal aan het krabben. Gewoon even je wekker 5 minuutjes en eerder je bed uit om vervolgens in alle rust de kou even voelen. Ohja alleen De Bilt verzaakte vanmorgen even, zouden ze daar de verwarming even aangezet hebben?

Aan de grond werd zelfs even matige vorst geregistreerd, voor het eerst dit jaar als ik het goed heb! Nu ook de Bilt in het blauw. De kou van vanochtend zat tot op zekere hoogte wel in de modellen maar werd nog steeds ondeschat, iets om in de gaten te houden komende dagen.

Snel door naar de kaarten want er moet te veel besproken worden. De accenten zullen vandaag liggen op:

  • Alpensneeuw
  • Laaglandsneeuw
  • Ontwikkelingen Groenlandhoog

Hierboven zien we de uitgangssituatie met een hoog wat de weg naar het noorden zoekt. De Atlantische depressie blijft op afstand.

Op maandag zien we dan een schitterend Scandihoog, uit het boekje! De oostelijke stroming komt op gang maar brengt nog geen extreme kou, het brongebied is nog niet ijzig en de lucht reist eerst over een warm en sneeuwloos continent. Voor ons het meest interessant is dat lichtblauwe puntje die hierboven rond Wit-Rusland zit.

Want deze is in de volgende kaart van het Europese model geactiveerd en zorgt in West-Europa voor verspreide sneeuwval. Zo ook in Nederland, want deze EC run maakt het lekker bont voor de Lage Landen komende woensdag.

Maar eerst lijken de Alpen aan de beurt te zijn. Of in ieder geval een deel van de Alpen. De koudebel vermengt zich namelijk met een draaiend laagje op de Middellandse Zee, zo zou er een koude vochtige stroming tot stand komen. 50 cm superdroge poeder op de Frans-Italiaanse grens. De rest van de Alpen profiteert eigenlijk weinig van zo’n situatie en ziet misschien een poedersuikertje neerdalen, is wel leuk voor het aanzicht!

Maar let op, het GFS berekent hier al iets anders, het laag en de koude bel komen te weinig in aanraking met elkaar dus activeert het zooitje niet en blijft het slechts beperkt tot lokaal een poedersuikertje. Vanaf maandag wordt het dus al meteofictie! Zo moeilijk laat zo’n koude bel zich voorspellen. De mens houdt van origine niet van onzekerheid maar hier kicken we erop, als de modellen altijd perfect 14 dagen vooruit voorspellen zou het ook allemaal maar saai zijn 🙂

Het volgende evenement op onze agenda is de Laaglandsneeuw die we dankzij ons gezellige en leerzame weercafe al dagen op de radar hebben. We openen natuurlijk met de mooiste kaart, wat een sneeuwbom hangt daar boven Duitsland klaar voor de Lage Landen. En volgens het EC gaat die zorgen voor de gehele woensdag sneeuw, ruim 10cm, of het allemaal blijft liggen valt nog te bezien maar als dit uitkomt zien we beslist een sneeuwdek ontstaan.

Het GFS draait z’n kont erin en zegt; geen sneeuw. Nouja, 3 vlokken vooraf gegaan aan gewoon koude zeikregen. Het ligt ontzettend dicht bij elkaar allemaal, hoe komt dat precies? Je raad het misschien al, het warme water om ons heen.

Het gaat allemaal om een klein laagje waar de wind tegen de wijzers van de klok in waait. De bovenluchten zijn koud genoeg dus dat zorgt voor de ontwikkeling van sneeuw. Alleen het spannende zit m in waar de lucht overheen reist. Zodra het in aanraking komt met de nog warme Oostzee of Noordzee verandert de sneeuw direct in regen. In het kaartje van het GFS mooi zichtbaar door de scherpe begrenzing van regen en sneeuw. Ik heb een pijl getekent waar je net 1 aanraking met de zee ziet waar de lucht van koud naar warm verandert en dus ook de sneeuw naar regen.

In het EC zien we dat de lucht gewoon pal uit het binnenland komt dus de lucht blijft koud tot over de gehele Lage Landen, misschien de Wadden uitgesloten. De oorzaak zit m in dat er in het EC geen aparte kern wordt berekend die gaat draaien die verschillende windrichtingen tot stand brengt. Hierboven zien we dat het een neerslagbommetje is die meereist op de oostelijke stroming tussen het Scandihoog en een Azoren-depressie. Hoe kansrijk is de situatie dan uiteindelijk? Het meer gedetailleerde ICON doet mee met het GFS en het Canadese GEM doet nog iets anders. Mijn inschatting: 20% kans op een sneeuwdek, 50% kans op tijdelijk wat vlokken.

Achtereenvolgend de kaarten van ECMWF, GFS en GEM voor over 10 dagen. Even snel opsommen: het ECMWF doet een zwak Scandihoog met een verbinding naar het zuiden en de kou uit Rusland op de loer. GFS doet een Groenlandhoog met nog wat oude uitlopers naar de oceaan dus zet de deur open voor de Russische kou. GEM doet een Atlantisch hoog met uitzakkende depressies en gewoon dikke nordstau voor de Alpen. Wat hebben de situaties allemaal gemeen maar verschillen ze in v.w.b. de details? Juist, dat hoog. Dat hoog gaat ons weerbeeld bepalen.

Op dit kaartje zie je de kans op een luchtdruk van meer dan 1030 op 240 uur vooruit volgens het ensemble van het GFS. Grote kans dus dat het hoog zich zal bevinden boven Groenland en IJsland. Echter zijn uitlopers over noord en midden Europa niet ondenkbaar, dat zou betekenen dat de Russische kou de weg naar ons niet kan vinden.

Hier te zien in het ensemble voor een puntje op het zuidoosten van Groenland. De luchtdruk blijft volgens de hoofdrun en een aantal andere lijntjes hoog maar het de rode lijn van het gemiddelde en de spreiding verraadt dat het nog ontzettend onzeker is allemaal.

Het EC en GEM rekenen helaas niet door, gelukkig voorziet het GFS ons altijd van de nodige meteofictiepret. Want als dat hoog dan op de goede plek komt en een blokkade vormt… Dan kan er een enorme bak kou getransporteerd worden naar Europa. En dan ook nog met de inmenging van een laag wat net voor de vorming van de blokkade naar het vaste land glipte… Valt er ook nog eens een mega bak sneeuw.

Onze Leo heeft eens goed naar de kleurtjes gekeken en concludeerde dat de sneeuwhoogtes in het Sauerland 40+ cm en de Eifel 60+ cm zullen zijn. Ook de Alpen in deze situatie natuurlijk gebakken. Daar gaat het trouwens sowieso goed komen want met de naderende lage temperaturen gaan de sneeuwkanonnen zeker aan in heel veel gebieden!

Ohja en de kansen op Hellmannetjes nemen toe, vergeet je stem niet uit te brengen in onze wedstrijd. Concluderend: De winter gaat van zich laten horen al in november,  sneeuwkansen zitten er nog steeds in en de positie van het hoog gaat bepalen of we richting december de echte winter in duiken!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

36 reacties

Gesloten voor reacties.