Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Wordt het echt winter na de eerste sneeuwval voor de Lage Landen?

check ook eens

36 Reacties

 1. Nadia hD schreef:

  Poe wat een verschillende mogelijke oplossingen, het blijft nog even spannend de komende dagen!
  Heerlijk om te lezen Jorne!

 2. Hajo schreef:

  Mooie analyse! Bijzondere weerkaarten.

 3. Robert schreef:

  Goed bericht Jorne 🙂 Voor ons wintersportfans zijn dit de vooruitzichten die we graag willen zien. Duimen dat het ook allemaal de goede kant opvalt, zodat eenieder, zowel in de Lage Landen als in de Alpen, kan genieten van zijn/haar/het winterplaatje (wil politiek correct blijven, maar taalkundig wordt het wel een puinhoop 😉 )

 4. Jan van Soest schreef:

  Zeker veel mogelijkheden…..ik gok dat het (weer) met een sisser afloopt helaas.
  Ik hoop het niet natuurlijk. Heb net twee sneeuwschuivers gekocht.

 5. Hans schreef:

  Fijne analyse Jorne. Er is weer werk aan de winkel. GFS 06 stroomt binnen. Gaat de uitloper van GH ons parten spelen op 222h?

  • Jorne schreef:

   Een iets andere opbouw maar de uitkomst van GFS 06 is net zo spectaculair als GFS 00. Wat een feestje in de meteofictie!

   • Hans schreef:

    Ahhh…zie het nu ook. Moet helaas ook nog tussendoor werken 😉 kan niet continue volgen. Op 300h Genuadepressie dus ook nog eens sneeuw voor de zuidkant Alpen. Wat een héérlijke kaarten wederom. Zie je vanavond in t cafe. Trouwens…..jij januari én februari in Oostenrijk?? ….zielige student!
    P.s. mn bandenwissel wordt woensdag de 21e ipv 23e hahaha

 6. Jopie schreef:

  De lopende GFS laat de arctische kou vanaf de Barentszee eerst koers kiezen voor Oekraine tot ongeveer 240 uur. Maar wat er daarna gebeurt is een weerthriller net als in de uitvoer van 0.00 uur.
  Dan wordt heel centraal en west-europa in de sneeuw gezet.
  Veel hangt af van het positie van het hoog. Een scandihoog laat zich nu eenmaal moeilijk te voorspellen. Maar als de winterse setting eenmaal staat (en die kans wordt elke dag groter) dan zijn verassingen zoals dit mogelijk.Eerst maar eens afwachten hoe het tot 10 dagen verloopt (met name woensdag a.s.)
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/GFSOPEU06_324_1.png

 7. Martijn sonnenberg schreef:

  ook de GFS 06 is winters, wel iedere keer op details anders, maar grootlijnig: geen Westcirculatie. Koude lage druk vanuit het oosten/noorden, veel sneeuw ten oosten van ons en daarmee snelle afkoeling continent. Als dit echt uitkomt voorzie ik echt een koude, ouderwetse winter, want zonder opwarming via de oceaan uit een west-noordwest circulatie zie ik die koude niet zo maar verdreven worden.

  Op de temp 2m kaarten van GFS zie je in deze run ook de temperatuur boven de oostzee naar negatief gaan (blauwe kleur 0 tot -4). Moet ik hieruit afleiden dat in deze berekening de oostzee al begint dicht te vriezen?

  • Jorne schreef:

   Ik zie wat je bedoelt Martijn, dat komt in dit geval door neerslagafkoeling vermoed ik. Dat klinkt een beetje gek omdat ik hierboven verkondig dat sneeuw over de Oostzee direct in regen verandert, maar dat gaat niet meer op aan het einde van deze GFS run. Wat is nu namelijk de situatie, door de nog ietwat warme Oostzee en de extreem lage temperaturen op hoogte worden er buien gecreeerd boven zee. Omdat de lucht die naar beneden komt met die meestal intense buien zo koud is blijft de neerslag als sneeuw vallen. Zo kan de temperatuur boven zee dus stevig dalen. Als deze buien boven land komen verliezen ze hun toevoer van het warme water waardoor ze snel uitdoven. In het onderstaande plaatje kan je goed zien dat alleen de wateroppervlaktes gevoelig zijn voor neerslag bij de afwezigheid van een echt front. Zoiets heet Lake-effect snow en komt vaker voor bij de grote Amerikaanse meren.
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2018/11/Webp.net-gifmaker-14-1.gif[/img]

 8. Leo schreef:

  Scherp opgemerkt Martijn, en goede vraag! Volgens mij houden de modellen inderdaad bij de berekening van de luchttemperatuur sterk rekening met die van het (zee) water dus ja zou je dan zeggen.

  Aan de andere kant gaat het wel onwaarschijnlijk hard op het eind (van de 0h run) en daarnaast zien we op deze kaart (bron) dat de temperaturen veelal tussen de 5 en 8 graden liggen (alleen in een noordwestelijk uitlopertje wel al 1 tot 2 cm ijs) dus moet er nog wel heel veel gebeuren toch.

  Het laatste kaartje van de GFS 06 laat het misschien toch beter zien. Verschillen tussen land en zee zijn hier duidelijk erg groot. Het zal toch de enorme koude zelf zijn die het zelfs op 2 meter boven open zee aardig zou laten vriezen. Wel goed voor het vervolg van de winter!

  • Jorne schreef:

   Hmm zou ook nog kunnen, goeie bron trouwens, die sla ik op!

   • Leo schreef:

    Hmm ja misschien een combinatie van beide. Als ik de neerslag- en temperatuurkaartjes met elkaar vergelijk gaat jouw theorie volgens mij niet geheel op.
    Wel een spectaculair lake-effect snow inderdaad trouwens!

    Overigens levert de sneeuwhoogte kaart het bewijs: behalve rondom Groenland ook op t= +384 uur nog nergens sneeuw en dus ijs.

    Waarbij het me nu ineens trouwens opvalt dat het EC en GFS vermoedelijk een andere definitie hebben van sneeuw (/ijs?) : zie bijvoorbeeld Groenland ; dit is ook op t=0 h al het geval (los dus van de verschillen in de berekende sneeuw en kou)

    • Jorne schreef:

     Heb je gelijk in, dat groene gaat tussen Zweden en Polen zou juist de meest sterke neerslag moeten hebben. Het zal een combinatie zijn denk ik ja

  • Hans schreef:

   Heb paar dagen terug kaartje gepost. Oostzee toen 10gr. dus dichtvriezen zal nog wel ff duren denk ik iig niet voor einde van de maand

   • Martijn sonnenberg schreef:

    kan me voorstellen dat het tegen het einde van de run aardig afgekoeld is daar met een koude noord-oostelijke stroming. Maar dank voor jullie toelichting Jorne en Leo!

 9. Frans v schreef:

  Brrrr de EC pluim van vanmorgen is duidelijk na de warme uitbijter van gisteren, de winter komt eraan er is geen ontkomen aan! Oproep voor de bartender van het Weercafe: is er genoeg rum in gekocht met al die koude op de weerkaarten?

 10. Erik schreef:

  Euhm naar welke pluim heb jij gekeken of geb je al een paar rum op ??

 11. Erik schreef:

  Hier de pluim [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/5bee7d6235439.png[/img]

 12. getjo schreef:

  heb mijn skies al laten prepareren en dinsdag gaan de winterbanden erom. laat de winter maar komen

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.