Even onder Groningen berekent het Canadese model komende zondag -22ºC. In het grote gebied eromheen waar ze een bepaald accent spreken, en waar men gek is op hardrijden op de schaats, wordt ook de -20ºC gehaald.

Staat het model hiermee alleen? Ja wel met die -20ºC dan. Maar niet met een koud Valentijnsweekeinde. Het Europese model heeft de zaterdagochtend al koudste nacht. En zondag ook strenge vorst. Hoe was het ook al weer? Licht is tot minus 5. Matig tot minus 10. Streng tot minus 15 en zeer streng daaronder.

Hier nog een andere kaart weergave van het Canadese model.

En hier nog wat meer ingezoomd. En liggen we hiermee op recordkoers voor Valentijnsdag? Jawel!

Dat wil zeggen: goede kans dat enkele stations dat gaan halen of tenminste in de buurt komen van hun oude record.   

Zoomen we even in op Eelde zien we hoe lang dergelijke kou al niet meer is voorgekomen op Valentijnsdag dan. Top 5 gaan we sowieso wel halen. En voor het laatst in 1999 was het een beetje koud die ochtend. Top 3 zou mooi zijn. Dan krab je je toch even achter de oren met het rijtje 1969, 1929, 2021.

Maastricht toch een andere hoek en ook weer andere winters. Hier een zeer goede kans op top 3. Hier moeten we terug naar 1994 voor een beetje kou. Wat ontbreekt volledig? Juist ja: het nieuwe millennium.

Echt te kloppen is natuurlijk deze: de gemiddelde temperatuur in de tweede tien dagen van februari. Hier zien we de Elfstedenwinters 1985 en 1986 en ook 1979 waar nu zo veel over gepraat wordt. Zo dramatisch is het niet geworden gisteren natuurlijk qua sneeuwduinen. Hoger dan een meter hebben we niet gezien. Hier moet het misschien wel gaan lukken 1979 uit de top 10 te verdrijven!

Idioot zou zijn als we de laagste maandgemiddelde temperatuur gaan kloppen. Met 7 februari zijn we er vroeg bij en als we echt tot 23 februari door kunnen. Dan moet je hier in de middenmoot van de top 10 kunnen komen. 2012 heeft dat niet gered. Die staat op 24. Met verrassend 2018 op 21. Speel hierrr zelf maar met deze tabellen.

Ja dat was nog best een koud februarietje 3 winters terug. De lijnen zijn de extremen van alle stations. Dus ook de zachtere aan de kust in de rode lijn. Man wat is ons geheugen kort! Hebben we toen geschaatst? Vast een gevalletje “ken net”. Ik zat toen in Tirol die winter.

Nou het Europes model is dus koud tot het gaatje weer.Het Amerikaanse model deed om middernacht eindelijk weer eens normaal. Want het is NIET normaal run na run na run bitter koude oplossingen te hebben. Meer dan 10 dagen vooruit heeft de dikke zwarte lijn nul meerwaarde meer boven de andere lijntjes. Enkel dat je daar de kaarten van ziet.

Vanochtend doet ook het Canadese model normaal. Met enerzijds die -22ºC hierboven maar anderzijds ook gewoon eens een dooiaanval met sneeuw en ijzel die lukt. En al snel hoor! De dag na die bitter koude Valentijnsdag zou het beginnen met ijzel in België en sneeuw in Nederland. En dan beukt de depressie de 16e door met een bak regen op ons mooie sneeuwdek.

Maar het Europese model vriest opnieuw tot het gaatje en het Amerikaanse model…. na de misser om middernacht…. ook! Wel in de nachten minder koud juist het Amerikaanse model ook qua Petertjes. Laten we eens kijken hoe dat we verschil tussen de nieuwe run 00u en de vorige 18u terugzien in Amerika misschien met de laatste twee grafieken voor Springfield, Illinois.

Nou het is maar marginaal. In onze run met exit op de 15e hebben zij de scherpste kou al op de 14e en in onze run met vriezen tot het gaatje gaan zij pas op de 16e voor -30ºC. Blijft bizar alleen voor komend weekeinde al die uitbraken aan twee kante van het aardbolletje.

Door een foutje van mij is gisteren deze video niet in dit bericht met de drie koude runs geplaatst. Dat wil zeggen niet op save gedrukt of de server bleef hangen door de grote drukte. Zaterdag hebben we samen de 50.000 unieke bezoekers verpletterd met een score van 63.434 bezoekers. Ik heb met de website ruim 300.000 mensen en met de Facebook pagina ruim een miljoen mensen bereikt deze periode!En wat zegt het KNMI intussen? Gaan we:

Gister hadden ze nog de missende 10%. Dat is vanochtend 20% geworden. Dus er zou 20% kans zijn dat we tussen koud en vrij zacht in komen te zitten. Wat is dat? Een zwart gat? Het grote niets? Aum! Brrrr dus misschien hebben we drie dingen te vrezen:

 1. Dat het eindeloos zo krankzinnig verder vriest
 2. Dat al na het weekeinde de dooi invalt
 3. En het grote niets van het KNMI (beetje het Mark Rutte gevoel misschien)

Dus waar gaan wij voor?

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr.

Volg het liveblog hierrrr. Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Tim · 8 februari 2021 op 10:40

Bedankt voor de mooie uitgebreide winter informatie afgelopen weken. Top ga zo door.

jelle · 8 februari 2021 op 10:42

Hoi Hajo,
is het mogelijk per blog die je aanmaakt ana te geven wanneer die is gesloten en er dus geen nieuwe berichten meer bij komen? ben vaak aan het zoeken waar je je nieuwe informatie plaatst. soms is dit onderaan een bericht soms bovenaan en vaak weet ik niet wanneer ik weer naar de nieuwe blog moet.
puur tip hoor verder heerlijk om alles te volgen. ga zo door!

  Hajo · 8 februari 2021 op 17:05

  Ja goede feedback… normaal alleen in liveblogs nieuwe info bovenaan…

Kees · 8 februari 2021 op 10:58

De winter van februari – maart 2018! Die zit nog zeker in mijn geheugen. Prachtig mooi zwart ijs op de Langeraarse plassen! Echter ook plaatselijk grote windwakken met een zeer straffe oostenwind! (Beetje net als nu eigenlijk, maar zonder de sneeuw)

Met deze oud hollandse ‘oelewappers’ die het ijs komen vernaggelen -> https://www.youtube.com/watch?v=xtwVP4gTe6E

Dhr. Jos Werkhoven schreef er ook over:

http://www.dearend.nl/WeatherLink/nieuws/winter_2017_2018/winter_2017_2018.htm

Ik heb nog even gezocht…

https://wintersportweerman.nl/memorabele-schaatsdag-en-europees-weermodel-doet-errug-leuk-100322/

Uit de archieven: https://wintersportweerman.nl/page/124/

prachtige tijden ook met Leo, Frederic, Ronaldo En Jorne… ‘Helaas jammer genoeg’ nu schrijvend op vakantieweer.nu over deze winterse periode!

  Ivo · 8 februari 2021 op 14:41

  Ah zitten ze daar hun verhalen te schrijven nu. Weet ik dat ook weer. Voor hun zelf begonnen. Zenks

Cwolde · 8 februari 2021 op 11:06

@Hajo, betekent dit ook weer eens een mooie aangroei van sneeuw/ijs Groenland/Noordpool?

  mick · 8 februari 2021 op 12:02

  Cwolde, het is eerder andersom. Als de koude daar weg gaat dan groeit het ijs minder. Nou is echter de ijsaangroei dit jaar best wel goed geweest, dat was het alleen vorig jaar ook en toen hebben we toch een laag dal gehad. Als je nu kijkt bij de volgende link zie je dat het volume poolijs de afgelopen weken sneller toe is genomen van normaal het geval is in deze periode. http://polarportal.dk/en/sea-ice-and-icebergs/sea-ice-thickness-and-volume/

  Hajo · 8 februari 2021 op 17:03

  Da’s een verhaal apart…. Groenland is zo stabiel als wat. Daar is sowieso niets aan de hand. Noordpool gaat op en neer. Zomer – winter natuurlijk maar ook op langere tijdschalen. Nu wat minder dan in de jaren 80. Maar who cares? Ijsberen niet. Dat zijn zeeberen (arctus maritimus). Er helmaal niets aan het handje ook niet met de permafrost waar iemand zich zorgen om zou hoeven maken. Iha geldt sowieso: warmer is beter voor mens, dier en plant. behalve als winter(sport)liefhebber dan.

Gesloten voor reacties.