Lachwekkend om te zien hoe het gisteren o.a. op twitter, facebook en diverse fora compleet los ging op basis van die ene hoofdrun van het Europese (ECMWF) model. Overigens niet in de weergave hierboven; dat is uiteraard de nieuwste pluim. Enkele citaten uit wat voorbij kwam: “Nu in De Bilt de eerste zomerse dag staat (6 juni), rijst de vraag: Wanneer tropisch? ECMWF zegt: misschien al op 20 juni. ” (NB uurtje later gerectificeerd met “Wat betreft die ECMWF berekening tropische dag 20 juni. Het is de enige in de pluim. Omgerekend 1 op 50, ofwel 2 %.” “Nieuwe operationele run ECMWF gaat voor zomerwarmte vanaf midden volgende week” “Heerlijk dit kaartje” “De 19de mogelijk de eerste 30 graden van dit jaar?” NB ..uurtje later: “EC pluim: Oper het warmste lid, gemiddelde 20 graden”. Verder werd her en der ook nog lyrisch gesproken over het al zeker lijkende onweer dat er aan komt. Dat is een verhaal apart, maar kort samengevat zou je dat prima kunnen vergelijken met sneeuw: door de vele voorwaarden waar aan voldaan moet worden is dat zelfs een dag van tevoren nog niet met zekerheid te voorspellen.  Opmerkelijke trend: steeds vaker schreeuwen alle gerenommeerde -of althans met grote landelijke bekendheid-weermannen, vrouwen en bureaus om het hardst hoe het over 10 dagen gaat worden. Zonder al te veel toelichting, en al helemaal zonder duidelijke correctie achteraf. Hier doen we dat anders, toch? Hoe zit het dan wel? [dc_slider slider=”17905″ captions=”true”]

Ik denk nu: het geluk is met de d…. Als de laatste 4 ensembles (“pluimen”) over elkaar heen gelegd worden zien we in de eerste 3 eigenlijk nog weinig spannends. Ja, er zit altijd wel een leuk lijntje (2%) tussen. En ja, soms is dat de hoofdrun. Pas wanneer die hoofdrun min of meer vasthoudend is, en al helemaal mooi, wanneer er ondersteuning van meerdere leden uit het ensemble komt kun je spreken van een trend, reële kansen. En dat is wat nu net aan de hand is in het 4e plaatje, de zojuist verschenen nieuwste run. Maar toch.. hoeveel kans dan?

Het is lastig de 50 verschillende scenario’s uit elkaar te plukken. Behalve dat dat voor de gemiddelde hobbyist erg veel tijd kost zijn de gegevens van het ECMWF maar beperkt vrijelijk beschikbaar. Daarvoor in de plaats zijn de staafdiagrammen van het KNMI een mooi en gemakkelijk te doorgronden hulpmiddel. Dit is de nieuwste temperatuursverwachting. Wat is de kans op zomerwarmte? Snel gezien: niet meer dan hooguit 20% gaat voor meer dan 24 graden. 60 a 70% houdt het zelfs nog steeds beneden de 20 graden. Dat schiet niet op dus. Maar de luchtdrukverdeling dan, de stroming?

Ook daar is een oplossing voor! Op dezelfde pagina is de windroos te vinden, die mooi aangeeft uit welke hoek de wind waait; voor alle 50 leden van het ensemble. De ene keer valt daar meer uit te halen dan de andere keer, maar in dit geval vrij duidelijk: klassiek zuidwestelijk! Met af en toe een kort uitstapje mogelijk naar het zuiden tot oosten. In combinatie met de temperatuurspluim moet ook hier de conclusie zijn: stabiel zomerweer, voorlopig niet. Wel weer leuk voor de liefhebbers van onweer: die kansen lijken er toch wel te komen. Maar wanneer? Vind het hier op de pagina met experimentele verwachtingen van het KNMI zelf uit en hou het bij. Vanavond een nieuw bericht, met goed nieuws, uit de Alpen nota bene!

 

Toegift.. Van de GFS 18h run (in de volksmond “pubrun” vanwege de soms extremiteiten).  Die berekent ineens een 100% hittegolf vanaf zondag a.s. Dan al 25 graden, maar op dinsdag tot en met donderdag 30 tot 35 graden?!! Vooralsnog: dromen mag. Het is een extreme uitbijter in het ensemble. Wel zit het dichtbij, zondag al!  Benieuwd of de andere media dit oppakken, en natuurlijk ook hoe de 0h run er uit gaat zien!

 

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

68 reacties

Gesloten voor reacties.