Het is bewolkt in de Alpen. Het is niet alleen bewolkt maar ook erg zacht. Vanochtend een beetje aan het speuren geweest naar fraaie webcam beelden, maar er was er werkelijk niet 1 die mijn goedkeuring kon wegdragen. Dus toen maar even naar de buienradar gekeken en dan zie je gelijk dat de Alpen onder een dik pak bewolking liggen. In Zwitserland is het in sommige de dalen zeker ook aan het plensen en in Oostenrijk is de bewolking nog wat gebroken. De Franse Alpen zijn ook nat en op hoogte sneeuwt het fors.

En zoals gezegd…het is zacht. Afgelopen nacht zijn de temperaturen niet onder nul gedoken in de meeste dalen. Slechts op een hoogte van zo’n 2000 meter en hoger heeft het gevroren.

Maar ook hier is het vanochtend al wat opgewarmd. De zachtere periode waar we al dagen over schrijven is gearriveerd in de Alpen. En die zachte lucht blijft zeker tot en met maandag de Alpenlanden in z’n greep houden. Als het dan droog blijft dan is er niet heel veel aan de hand, maar met een vorstgrens van gemiddeld 2000 meter en zo nu en dan neerslag. die overigens aan de zuidkant wel eens stevig kan uitpakken, zal het skiën en boarden erg zwaar worden.

In Zwitserland valt nu dus al wat neerslag. Toch is het hier niet zo zacht als aan de oostkant. De situatie is best complex omdat er veel luchtsoorten om elkaar heendraaien.

Het beste kun je dat zien op een ouderwets ingetekend weerkaartje. De warme sector is die grote rode streep die over Denemarken en zuid Zweden ligt. Het front net ten westen van Nederland slingerd wat heen en weer. Het betekent dat het allerminst stabiel is en dat het zo nu en dan wel eens stevig kan doorplensen. Aan de westkant daarvan ligt nog zachtere lucht. De grens met de koude lucht ligt ten westen van Ierland en verder naar het noorden, daar waar het roze front is ingetekend. Die luchtmassa komt pas in de loop van dinsdag over Europa en de Alpen.

De huidige situatie van het computermodel geeft ook mooi weer wat het frontenkaartje van DWD aangeeft. Je ziet het warmtefront opschuiven in noordelijke richting. Het koude puntje met iets koelere lucht hangt boven Italië en zal van zuidwest naar noordoost over de Alpen trekken. Met name de Franse Alpen en de zuidkant krijgen met de neerslagfronten te maken de komende dagen. Jorne sprak gisteren al over een turbulent weekje. Het hele zaakje, inclusief de rode streepjes boven Frankrijk en Duitsland koerst van west naar oost.

Het is echter sneu om te zien dat er behoorlijk zachte lucht meegevoerd wordt vanaf de Oceaan. Het Azorenhoog laat het in dit geval volledig afweten om wat koudere lucht naar Europa, en dan met name naar de Alpen te transporteren. Het Azorenhoog had gewoon een beetje boller moeten zijn wat dan had je compleet andere temperatuurkaarten gehad. Helaas is de werkelijkheid anders. En we weten, Oceaanlucht is vaak vochtige lucht en hoe meer warmte het bevat hoe verzadigder met vocht. Veel neerslag dus!

Doordat de lucht tegen de zuidkant en de westkant drukt krijg je aan de noordkand föhn. Het is goed te zien op de 850 HPA kaart van morgen. De neerslag wordt uitgeperst aan de zuidkant en de warmte die daarbij vrij komt trekt over het Alpenmassief en laat het opwarmen aan de noordkant. In zuid Duitsland kan het morgen zomaar 20°C worden. Bikiniski dus, maar wel met een regenpak er overheen.

Pas in de loop van dinsdag schuift het lagedrukgebied verder richting zuid Zweden. Ietwat koudere lucht kan dan over Europa uitstromen en de sneeuwvalgrens zal drastisch dalen. Er komt een zwakke noordwestelijke stuwing op gang en aan de achterkant van dat laag stroomt de koudere lucht over Europa.

Op zo’n 1350 meter gaan de temperaturen flink omlaag. De neerslag die mee getransporteerd wordt zal dan tegen de noorkant aangedrukt worden. Heel langzaam zal het dan in de meeste dalen weer gaan sneeuwen. Veel neerslag zal het niet zijn maar een leuke opfrisser na die zachte ellende is mooi meegenomen.

 

Hoe turbulent wil je het hebben? Dit is de pluim voor de Franse Alpen, in dit geval prikpunt Les Menuires. Alleen woensdag is er een beetje rust qua neerslagsignaal. Voor de rest is het alleen maar een polonaise van neerslagbanden die tegen de Franse Alpen aangekwakt worden. De sneeuwgrens is echter zo’n 2000 meter, en die daalt maandag pas.

Dan de zuidkant, zoals hier met prikpunt Val Gardena. Ook hier een polonaise van neerslagbanden. Ook hier relatieve rust vanaf dinsdag omdat de stroming dan draait en het hele zooitje tegen de noordkant stuwt. Daarna wederom een enorme neerslagpiek met, helaas, ook weer een oplopende sneeuwgrens. We zitten in maart dus dat kun je nu eenmaal verwachten en vaak niet omheen.

Het resulteert in deze neerslaghoeveelheden. Aan de zuidkant wordt makkelijk de halve meter gehaald en zelfs een meter sneeuw is niet ondenkbaar tot aan volgend weekend. De noordkant krijgt minder bedeeld maar daar zal het over het algemeen wel in de vorm van sneeuw vallen op disndag omdat de koudere lucht vanuit het noordwesten dan instroomt. Een mooie opfrisser voor de noordkant is niet meer dan eruit geperst wordt door de weermodellen. En wat zien we in de toekomst?

Wederom een uitbraak van koude lucht? We zitten nu wel al in de meteofictie te kijken maar ik schat deze kans op 50% op dit moment. Niet te hard van stapel lopen natuurlijk want we komen niet meer op de schaats. De enige Elfstedentocht die we dit winterseizoen kunnen maken is die per boot, of als je in goede conditie bent, zwemmend.  Alle gekheid op een stokje, vorige runs zag je ook al aanwijzingen op een koudere periode vanaf het 3e decade van maart.

Dus gooi de bedsokken maar even in de wasmachine. Dan zijn ze in ieder geval weer schoon en lekker fris als de koude lucht wederom Europa veroverd. Je bent gewaarschuwd.

Fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

66 reacties

Gesloten voor reacties.