sneeuwverwachting2502

Deze is wel erg in your face toch? Ik heb hem zo deze winter nog niet gezien. We kijken hier tot de nacht van maandag op dinsdag en dat is dus al volledig in de betrouwbare termijn. In de huidige berekening sneeuwt het in Oostenrijk aan de noordkant nog door tot dinsdagavond – LET OP: AAN DE OOSTENRIJKSE NOORDKANT IS DE SNEEUWGRENS ZONDAG EN MAANDAG ONZEKER. HET KAN VOORAL ZONDAG TOT 1400M REGENEN. In de nacht op dinsdag klapt er vanuit het westen een nieuwe glijbaan met eerst nog wat hogere sneeuwgrens tegen de Alpen aan. Woensdagochtend misschien nog een uurtje zzon in het oostelijk Alpengebied voor het ook daar begint te sneeuwen boven 1000m. Vanaf woensdagavond dan echt koude noordstuwing die aanhoudt tot de nacht op zaterdag 5 maart. Die wisseldag kan droog en zonnig zijn voor zondag de volgende zuidkantsneeuwval start. Aan de noordkant praten we dus over twee zonnige weekeinden en verder vooral sneeuw wat de klok slaat.

sneeuwverwachting2502a

Sneeuw de komende 24 uur

sneeuwverwachting2502b

Sneeuw de komende 48 uur

sneeuwverwachting2502c

Sneeuw de komende 72 uur

sneeuwverwachting2502d

Sneeuw de komende 96 uur

sneeuwverwachting2502

Omdat ie zo mooi is nog een keer: sneeuw de komende 120 uur

Wintersporters uit vanaf het oosten van Tirol naar het oosten langs de noordkant kijken verschrikt naar deze kaart: “Nee he, toch niet weer naast de pot?” Of erger nog: het zal toch niet de hele zondag en maandag plenzen in die ontbrekende taartpunt van het sneeuwfeest? Ja het kan zondag op uitgebreide schaal regenen onder 1400m. En maandag is het nog onzeker of de sneeuwgrens niet alleen in Zwitserland en Vorarlberg maar ook in de rest van Oostenrijk snel zakt.

noordkantook

Maar toch, de caravans kunnen blijven staan en de boekingen van pensions en hotels ook. Vanaf woensdag sneeuwt het tot in de dalen en kan er tot de nacht op zaterdag ook langs de hele Oostenrijkse noordkant toch weer een mooie laag vallen. Laten we conservatief zijn en uitgaan van 10 tot 30cm.

zuidkant

Ensemble zuidkant

Op dit moment zijn er sneeuwbuien in de Alpen bij een dalende sneeuwgrens. Zondag en maandag zie je de zuidkantdump die lokaal goed zal zijn voor een meter sneeuw. De hele Italiaanse kant zal een halve meter krijgen. Daarna is de zuidkant absoluut zonniger dan de noordkant tot het Amerikaanse model vanaf 6 maart weer gekke dingen gaat doen aan de zuidkant. Het kwik is mooi gematigd in de hele periode.

noordkant

Ensemble noordkant

Aan de noordkant zie je natuurlijk warmere dagen als de zuidkant de sneeuw heeft. Dat noem je Föhn. De fase van 1 maart tot en met 5 maart is koud en sneeuwrijk. Rond het comfortabele berghotel Rudolfshütte op 2315m en dus net zo hoog als Val Thorens – waar ik zit met het gezin en vele andere Nederlandse gezinnen ben vanaf zaterdag – zal het bar zijn. Woensdag misschien nog een beetje zon? Let ook nog even op dat na 5 maart nog niet beslist is of er een zacht vervolg komt of een koud. Op 1500m zien we een spreiding tussen -10ºC en +10ºC. Ik zet mijn geld op de koudere ensembleleden hope zeer dat ook betekent dat we in de Lage Landen nog even verder kwakkelen in plaats van lekker terrasjesweer. 😉

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.