champéry

Het heeft stevig gesneeuwd vannacht in de Alpen. In bijna heel de Alpen zelfs, op de ZW-Alpen na. De tweede fase in de verwittingsoperatie was een stevige want op veel plaatsen heeft het flink gespookt zoals hier in Champéry in les Portes du Solleil. Check ook zeker even onze facebookpagina, want daar heeft Hajo gisterenavond een white-out filmpje vanuit de Rudolfshütteis op 2300m gepost. De tweede fase is nu nog steeds aan de gang trouwens, en morgen al begint de derde. Ja, grote delen van de Alpen zijn weer helemaal wit. Toch zijn er signalen dat we op het einde van volgende week overschakelen naar voorjaarsweer.

0930_la (1)

zoals verwacht is er vooral boven de ZO-Alpen een flink pak gevallen. In het Drautal sneeuwt het nu nog steeds.

0930_la

Maar ook in Zell am See ziet alles weer wit.

0710_la

En nu ik toch bezig ben een zuid-noord traject af te leggen, ook het zuiden van Duitsland in de sneeuw.

volendam

En zoals je hier gisterenavond in de reacties al hebt kunnen lezen heeft het ook in Nederland gesneeuwd. Vooral in Noord-Holland. Uit Volendam heb ik deze van Instagram geplukt.

sneeuw melkwegbrug purmerend

En iets verder deze uit Purmerend, de thuisbasis van onze Ronaldo. Alleen … Ronaldo zit momenteel in Filzmoos. Ooooh, jammer Ronaldo. Maar ach, hij meldt dat het ook in Filzmoos mooi aan het sneeuwen is momenteel.

hgt0_16030606_16030300

Dat er sneeuwverrassingen mogelijk gingen zijn in de Lage Landen hadden we al even in de mot. Bij mij thuis in het oosten van Vlaams-Brabant zag het gras en de auto wat wittig, maar verder dan dat kwam het niet. Bovendien zag ik toen ik naar mijn werk reed dat het in de lagere gebieden zelfs helemaal niet was blijven liggen. Tsja, +1°C is gewoon net te warm. Maar niet getreurd. De komende dagen komen er nog kansen. Morgen lijkt me een prima kanshebber voor Noord-Holland en Friesland, zaterdagnacht misschien in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen. We gaan het zien.

radar

Terug naar de Alpen. Hier het huidige radarbeeld. Nog steeds sneeuw in de oostelijke Alpenhelft, en je ziet dat er vanuit het westen nog het een en ander tegen de Franse bergen moet knallen. Tussenin ligt een droger gebied. Denk aan West-Tirol en Vorarlberg. Zon is vandaag enkel voor de ZW-Alpen. Vannacht wordt het dan stilaan overal droog in de Alpen …

gfs-0-42

… totdat het vanaf morgenmiddag weer begint vanuit het westen. Een nieuwe koude depressie komt dan vanaf Groenland afgezakt. Toch is er ook wat minder nieuws, want aan de voorzijde van dat systeem wordt eerst vrij zachte zuidelijke lucht aangezogen. De neerslag die morgen in de Franse alpen valt, gaat onder de 1500m in vloeibare vorm vallen.

gfs-0-48

Pas in de nacht op zaterdag daalt de sneeuwgrens er weer flink. Meteen de kans nu om wat op de onzekerheid te wijzen. Het Europese model laat die sneeuwgrens niet zo hoog stijgen en is ook wat later met de neerslag. Een witte zaterdag daar dus. Volgens het Amerikaanse model wordt het er zaterdagvoormiddag alweer droog. Bovendien zou het nog wel eens kunnen meevallen met de neerslaghoeveelheden en dus ook onderweg. Toch laat ik mijn reisadvies van enkele dagen geleden nog steeds staan. Ga je richting Franse bergen, probeer dan zo laat mogelijk op de dag aan te komen. Omgekeerd als je naar de Oostenrijk of de Dolomieten gaat. Want vanaf zaterdagmiddag komen ze daar in een zuidelijke stuwing terecht en zijn er grote accumulaties tot een halve meter mogelijk. Pas zaterdagavond is er weer sneeuw voor de NO-Alpen. Hoeveel precies is nog onzeker.

gfs-0-192

Eergisteren was ik wat met mijn gat aan het draaien toen ik moest erkennen dat de trend van hogedrukimpulsen richting NO-Europa stilaan onhoudbaar werd. Vandaag moet ik weer iets anders zeggen. Sapperlootjes (ik had hier eigenlijk een ander woord in gedachten 🙂 ). De hogedrukas van het rad der Azoren kantelt te ver door in zowat alle weermodellen vanochtend. Dat zou dan tegen eind volgende week de weg openen voor een zuidwestelijke aanvoer en dus voorjaarsweer. Onzeker nog uiteraard, maar wel heel waarschijnlijk.

ens FR

ensemble Frankrijk (NW-Alpen)

Op de ensembles is dit alles mooi te zien. Nog een koude week voor de boeg, en daarna mogelijk die serieuze opwarming. Gelukkig is de hoofdrun hier een warme uitbijter, dus duim gerust voor kouder weer moest je nog naar de Alpen trekken. Alle is nog mogelijk.

ens Dol

ensemble Dolomieten

Wel wordt het na het weekend duidelijk droger in de Alpen.

ens Salz

ensemble NO-Alpen

Met in de NO-Alpen wel duidelijk een kans op wat lichte NO-stuwing volgende week met dus steeds kans op lichte sneeuw. Na volgende week? Voorjaarsweer? Blijf het hier volgen!

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

21 reacties

Gesloten voor reacties.