Ik heb het boek van Hugo Claus niet gelezen maar de titel was het eerste waar ik aan dacht toen ik vanochtend de weerkaarten bekeek. Niet Hamburg, niet Londen, niet Leeuwarden, niet het Sauerland lijkt de winnaar van de nu begonnen sneeuwdans te gaan worden maar België. En dan niet alleen de Ardennen maar juist heel België waar het zo vaak regende deze winter terwijl het in Nederland sneeuwde. Zoals ook vandaag. Maa zoals NIET op dinsdag de 12e.

0903_BeNeLux_2013030900_pcp_78

Als het Europese model het dan helemaal eens is met het Amerikaanse, dan beginnen we er echt in te geloven. En het is ook nog maar 3 dagen weg. Het zou wat zijn: een ochtendspits met 10-40cm sneeuw in een heel land inclusief een mooie strook van Zeeland, Brabant en Limburg.

0903_BeNeLux_2013030900_t2m_78

En dit zijn de bijbehorende temperaturen. Op 12 maart! Het wordt zo goed als zeker een ijsdag en dus een evenaring van het record van 12 maart 1947. Of het ook een sneeuwrecord wordt? Qua hoeveelheid misschien wel. Nu ja begin maart 2005 lag er 50cm in Friesland. En 28 maart 1995 12 cm in Brabant. Hier een fraai artikel van het KNMI over late sneeuwval. 12 april 1978 is voor Nederland de laatste datum met een sneeuwdek ooit. Interessant is dus dat al die late sneeuwmomenten altijd ook eindigden met dooi. Dat is komende dinsdag hele andere koek. Als Frederic komende zomer actiever wordt op deze website, dan krijgen we hopelijk ook vaker de Belgische statistieken erbij.

pluimzuidoost0903

Sneeuwfanaat geeft terecht aan dat het met laaglandsneeuw meestal “nowcasten” is in plaats van “forecasten”. Dit komt omdat er geen dwingende bergketen is die vooraf bepaalt waar de sterkste stijgbewegingen in de atmosfeer zullen zijn (neerslag is altijd gevolg van sterk stijgende luchtmassa’s). In dit specifieke geval schat ik – mede op basis van de pluim voor zuidoost-Nederland hierboven – dat we het zondagmiddag wel duidelijker kunnen zeggen als de 00u-hoofdruns en de GFS06 binnen zijn. Ik geeft het nu 25% kan s dat het zoooo extreem wordt en 60% kans dat Belgie hoe dan ook mooie sneeuw krijgt. Grappig dat het KMI nog geheel “onwetend” is: zie hierr. Wil je in bivenstaande pluim berekenen hoeveel sneeuw er komt pak je de oppervlakte onder een piek en deel je die door de vakjes van 1cm sneeuw (met die temperatuur en de bijbehorende pure droge sneeuw kan het ook wel 1,5 tot 2cm zijn) per 6 uur. Onder de grote rode dinsdagpiek passen iets van 15 hokjes.

deprbelgie0903

Interessant is dat de sneeuwdepressie voor dinsdag al helemaal klaar ligt op de oceaan vanochtend. Het is het blauwe cirkeltje met 975hPa kerndruk op bovenstaande kaart. In Berlijn hebben ze het ding ook al een naam gegeven: “Xaver”. Zie deze kaart. De kaart hierboven is trouwens van de GFS06u die extra koud is volgende week. Het gaat echt bijzonder worden. Op de langere termijn zien we veel verzachting waar ik nog steeds niet in geloof. 

livigno0903

Op dit moment zet de neerslag in de Alpen maar heel geleidelijk door aan de zuidkant. In Livigno ziet het er vanochtend zo uit (heel gaaf die grote big air bag trouwens). In Val Gardena zit de sneeuwgrens net boven dorpsniveau. Tegelijk zit ook de hele noordkant in de wolken. In Obertauern op 1840m dooit het nog aldoor 2 graden.

accu0903

De tendens is dat richting donderdag de noordkant toch redelijk bedeeld zal zijn met 15 tot 30cm sneeuw van west naar oost. Zell am See Kaprun, Obertauern en Die Tauplitz zullen goed in de prijzen vallen en de Zillertal Arena trouwens ook. Zie ook de uitschieter momenteel op de grens van Oostenrijk en Tsjechië (Finn vliegt vandaag terug van daar en zal er nog over berichten). De sneeuwhoeveelheden aan de zuidkant zullen niet helemaal zo hoog uitpakken als we nu zien (71cm in Livigno). Maar het is een feit dat donderdag en vrijdag de depressieactiviteit daar weer sterk activeert.

Dat gaan we afwachten. Eerst de kou in en zien hoe de weermodellen dan weer reageren. Als mensen trouwens teleurgesteld zijn over de sneeuwval vandaag in Nederland…. dan zijn ze wat mij betreft door het KNMI ernstig op het verkeerde been gezet. Het was aldoor zo dat de echte koude-uitbraak op zondag zou plaatsvinden en dat is ook wat er nu gebeurt. Morgenvroeg sneeuwt het in een groot deel van Nederland. De cartoon is uit december (bron).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

156 reacties

Gesloten voor reacties.