valdisere2811

Val d’Isère vandaag. Sneeuw van moeder natuur. We weten allemaal dat we onder het dorpsniveau van dit klassieke skidorp vergeefs naar sneeuw zoeken. Daarom eerst nog wat plaatjes van waar het wel snor zit…

lac-2016_1128_125000

Tignes

ischgl2811

Ischgl

wallack2811

Wallackhaus in sneeuwbui

In delen van Oostenrijk is er wat poedersuiker geweest vannacht…. vanochtend zagen we nog zo’n mooi sneeuwbuitje op de Grossglockner Hochalpenstrasse.zellamsee2811small

In Zell am See Kaprun zien we dit plaatje. vannacht heeft het gevroren. Nu dooit het al maar de dauwpuntstemperatuur ligt nog onder nul. Wat zien we dan ook als we inzoomen….

zellamsee2811

Zowel de plakken kunstsneeuw die de Föhn overleefd hebben op 800m hoogte en nieuwe kunstsneeuw die vandaag is opgespoten… en omdat ie zo gaaf is…

… nog maar eens de kunstsneeuw ook in de Wintersport-Arena Sauerland. Waar je ook gemakkelijk kunstsneeuw zou kunnen maken de komende tijd is….

gfs06-2811

Nederland

Gewoon thuis in Nederland. Als Spaarnwoude of Vijlen of andere recreatieplekken met een heuvel een tweedehands kanon zouden kopen konden ze daar gewoon 10-20cm opspuiten de komende 10 dagen. Want het goede nieuws is: na de schitterende GFS00 (zie apart weerbericht) hebben we nu een GFS06u die opnieuw een vroege vorstperiode voor Nederland belooft. En het komt inderdaad van dat kantelpunt op 3 december dat in een reactie voor het eerst door Ab werd benoemd. Wel droog!

fransealpen2811

Franse Alpen

Kurkdroog! Kijk eens naar het ensemble voor een punt in de Franse Alpen… gewoon helemaal NUL kans op neerslag in de komende 16 dagen. En dan zitten we al op het openingsweekeinde voor veel Franse skigebieden. De kunstsneeuw moet het dus gaan doen en de voorwaarden daarvoor lijken uitstekend!

waardeneerslag

Ook hier op de kaart zicht op de ultieme droogte. Mijn god! Groenland, Noorwegen, Griekenland, Turkije en Georgië trekken al het hemelwater naar zich toe… voor ons genieten. Zeker als het gaat vriezen. Zwart ijs en zo. Eerste wedstrijd op natuurijs. Maar voor de wintersporters in de Alpen hebben we juist goor weer nodig. Zo +3ºC en kleddernat. Het antwoord is simpel: dat weer krijgen we niet! Maar we weten ook dat het heel gunstig is als de vorst in de grond kan trekken in de skigebieden. Daar weer kunstsneeuw op. Dat goed aanstampen. Dat is echt een sublieme basis. Daar dan zo rond 20 december een halve meter poeder weer bovenop. Doen?

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.