Onze weer- en klimaatgoeroe Rogé Haan, de auteur van de zeer informatieve Weerkronieken, waagt zich aan een opvallende winterprognose. terwijl Piet Paulusma altijd maar wat bazelt, is de prognose van Rogé minimaal erg leerzaam qua klimaatfeitjes. Hij ziet namelijk een directe parallel aan de droge zomer van 1921 en de strenge winter van 1922. Daar gaan we…

 Na de afgelopen warme, zonnig en droge zomer kregen we van 10 tot en met 16 oktober nog een ‘toetje’ in de vorm van een Sint-Gummaruszomer. Al maanden geleden zag ik parallelen met 1921. Alles wat ik uit dat jaar haal en voorzag, komt aardig uit. Als het droogste jaar sinds 1900 stak 1921 in de 20e eeuw met kop en schouders boven de andere jaren uit. Geen enkel jaar kwam in De Bilt maar in de buurt van de totale jaarsom van slechts 387mm! De teller in De Bilt staat tot en met oktober ergens rond de 446mm, dus zo droog als destijds in 1921 wordt het bij lange na niet. Wel is de +6,49 m NAP van de Rijn bij Lobith een record. Dit leidt al tot grote problemen bij het vrachtvervoer per schip.

De droogte speelde dit jaar vooral in de zomer sterk op. De vroege vorstdag in september was ook best bijzonder. Na 1900 kwam dit slechts driemaal voor in De Bilt. Na die 3 jaren volgden respectievelijk een koude, een zeer koude winter en een zachte winter. De vorst van eind oktober lag ook in de trend van 1921, al liep De Bilt die zelf weliswaar mis.

Wat wel gebeurde rond die tijd was een eerste duidelijke ganzentrek richting het zuiden. Alles is trouwens al flink naar voren geschoven, omdat Noorwegen al in september eens helemaal wit kleurde. Ook daar in Scandinavië kampt men plaatselijk met erbarmelijke droogte, wat ook bijdroeg aan de vroege ganzenmigratie. In de polder Zeevang (NH) ziet het zwart van de ganzen maar ook smienten momenteel.

De eerste serieuze kans op vorst dient zich rond 20 november aan volgens de huidige weerkaarten. Hajo had het vanochtend over de volle maan van 23 november. 1921 had al vanaf 8 november een vorstperiode. Vroege vorst met natuurijs is alweer een tijdje geleden, om precies te zijn eind november 2010. Wat in 1921 volgde was een koude winter met geregeld sneeuw. Toch was er geen Elfstedentocht, net als die niet kwam in de koude winter van 1924. De jaren twintig waren zo vlak na de Eerste Wereldoorlog dermate grote crisisjaren dat de bevolking wel andere dingen aan het hoofd had. De ene na de andere ijsclub sloot de poorten.

Gezien het indrukwekkende vorstgetal van 145,7 Hellmann staat 1922 nog altijd op de 14e plaats sinds 1900. Een lange koude winter met dus geregeld vorst en sneeuw. Gaan we ook die blauwdruk krijgen de komende winter? De tijd gaat het leren. Wat ook wel eens genoemd mag worden is dat de droogte destijds tot halverwege 1923 aanhield. Pas toen viel er weer eens regen van betekenis. Mocht zich dat ook gaan herhalen, dan zal het tot een nog grotere crisis in het vrachtvervoer per schip leiden. De moderne logistiek is nog gevoeliger voor dit soort extremen dan de economie van de twintiger jaren.

Samen met Fréderics wintervoorspelling hebben we er nu dus twee op WSWM en allebei zijn ze optimistisch over winterkou. Zelf geniet ik momenteel zo van de warmte en de zon dat ik het er maar even bij laat haha. Maar weet jij ook een informatieve intelligente wintervoorspelling te produceren, we plaatsen hem wel hoor! De grafiek bovenaan met de elfstedentochten sinds 1963 is niet van Rogé en hij zegt ook niets over de solar cycle. Om het compleet te maken: 1922 was een eerste jaar van solar minimum net als nu.

PS Wetteronline meldt vanochtend dat in Duitsland bij veel tanksations geen benzine meer te krijgen is omdat het vervoer per schip niet meer rendeert.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.