Onze weer- en klimaatgoeroe Rogé Haan, de auteur van de zeer informatieve Weerkronieken, waagt zich aan een opvallende winterprognose. terwijl Piet Paulusma altijd maar wat bazelt, is de prognose van Rogé minimaal erg leerzaam qua klimaatfeitjes. Hij ziet namelijk een directe parallel aan de droge zomer van 1921 en de strenge winter van 1922. Daar gaan we…

 Na de afgelopen warme, zonnig en droge zomer kregen we van 10 tot en met 16 oktober nog een ‘toetje’ in de vorm van een Sint-Gummaruszomer. Al maanden geleden zag ik parallelen met 1921. Alles wat ik uit dat jaar haal en voorzag, komt aardig uit. Als het droogste jaar sinds 1900 stak 1921 in de 20e eeuw met kop en schouders boven de andere jaren uit. Geen enkel jaar kwam in De Bilt maar in de buurt van de totale jaarsom van slechts 387mm! De teller in De Bilt staat tot en met oktober ergens rond de 446mm, dus zo droog als destijds in 1921 wordt het bij lange na niet. Wel is de +6,49 m NAP van de Rijn bij Lobith een record. Dit leidt al tot grote problemen bij het vrachtvervoer per schip.

De droogte speelde dit jaar vooral in de zomer sterk op. De vroege vorstdag in september was ook best bijzonder. Na 1900 kwam dit slechts driemaal voor in De Bilt. Na die 3 jaren volgden respectievelijk een koude, een zeer koude winter en een zachte winter. De vorst van eind oktober lag ook in de trend van 1921, al liep De Bilt die zelf weliswaar mis.

Wat wel gebeurde rond die tijd was een eerste duidelijke ganzentrek richting het zuiden. Alles is trouwens al flink naar voren geschoven, omdat Noorwegen al in september eens helemaal wit kleurde. Ook daar in Scandinavië kampt men plaatselijk met erbarmelijke droogte, wat ook bijdroeg aan de vroege ganzenmigratie. In de polder Zeevang (NH) ziet het zwart van de ganzen maar ook smienten momenteel.

De eerste serieuze kans op vorst dient zich rond 20 november aan volgens de huidige weerkaarten. Hajo had het vanochtend over de volle maan van 23 november. 1921 had al vanaf 8 november een vorstperiode. Vroege vorst met natuurijs is alweer een tijdje geleden, om precies te zijn eind november 2010. Wat in 1921 volgde was een koude winter met geregeld sneeuw. Toch was er geen Elfstedentocht, net als die niet kwam in de koude winter van 1924. De jaren twintig waren zo vlak na de Eerste Wereldoorlog dermate grote crisisjaren dat de bevolking wel andere dingen aan het hoofd had. De ene na de andere ijsclub sloot de poorten.

Gezien het indrukwekkende vorstgetal van 145,7 Hellmann staat 1922 nog altijd op de 14e plaats sinds 1900. Een lange koude winter met dus geregeld vorst en sneeuw. Gaan we ook die blauwdruk krijgen de komende winter? De tijd gaat het leren. Wat ook wel eens genoemd mag worden is dat de droogte destijds tot halverwege 1923 aanhield. Pas toen viel er weer eens regen van betekenis. Mocht zich dat ook gaan herhalen, dan zal het tot een nog grotere crisis in het vrachtvervoer per schip leiden. De moderne logistiek is nog gevoeliger voor dit soort extremen dan de economie van de twintiger jaren.

Samen met Fréderics wintervoorspelling hebben we er nu dus twee op WSWM en allebei zijn ze optimistisch over winterkou. Zelf geniet ik momenteel zo van de warmte en de zon dat ik het er maar even bij laat haha. Maar weet jij ook een informatieve intelligente wintervoorspelling te produceren, we plaatsen hem wel hoor! De grafiek bovenaan met de elfstedentochten sinds 1963 is niet van Rogé en hij zegt ook niets over de solar cycle. Om het compleet te maken: 1922 was een eerste jaar van solar minimum net als nu.

PS Wetteronline meldt vanochtend dat in Duitsland bij veel tanksations geen benzine meer te krijgen is omdat het vervoer per schip niet meer rendeert.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

14 reacties

Joalie · 5 november 2018 op 18:24

Heerlijke berichten en nu maar duimen dat we idd die echte winter krijgen, ik teken ervoor!

smette · 5 november 2018 op 18:45

een winter met een hellman getal boven de 50 zou in deze tijden al een schitterende prestatie zijn!
Laat ons hopen…

Joke · 5 november 2018 op 20:02

Niet heel collegiaal als je zegt dat Piet bazelt.

  Stefan Kaptein · 5 november 2018 op 20:46

  Helemaal mee eens Joke. Ik vind ook dat dit niet nodig is. Ieder doet het op zijn manier en het is niet nodig om hem zo weg te zetten. Hij steekt zijn nek uit met een seizoens voorspelling, een ander doet dat met een boude voorspelling waarna er gesmeekt moet worden of de boude voorspelling gehaald is of niet. Dus blijf het boj jezelf houden en val anderen niet af, het maskt je er echt niet beter van.

   Hajo · 6 november 2018 op 08:59

   Ik zet Piet Paulusma niet af tegen mezelf maar tegen Rogé Haan. Ik denk dat Piet zelf nog zou toegeven dat hij een absolute nitwit is in vergelijking met deze weergrootheid in ons vaderland. Zelf bazel ik ook maar wat. Ik zeg nergens dat ik tegen bazelen ben. Alle weermannen en vrouwen bazelen gelijk het orakel van Delphi. Zo iemand als Rogé Haan en ook onze Fréderic heb je nodig om de diepere achtergronden erbij te halen. Bazelen daarentegen is ook weer een grote kunst. Zo heb ik wel een half uur gewerkt om Rogé’s verhaal leesbaar te maken. En ik ga er zo nog wat kronkeltjes uithalen. Want echt schrijven kan die man blijkbaar niet. Dat zeg ik niet om hem onderuit te halen maar om gewoon respect te tonen naar het schrijversvak. Ik laat het aan jullie te beoordelen of ik kan schrijven. Het succes van deze website heeft meer met dat talent te maken dan met mijn kwaliteiten als weerman. Of waarschijnlijk een combi van beide. Dus als ik zeg dat Piet Paulusma bazelt is dat een waanzinnig compliment. Niet gehinderd door enige kennis een BN-er worden als weerman en je geliefd weten bij een groot deel van de bevolking is een grote prestatie. Ook dat jarenlang vol te houden zonder burnout of wat ook. Hoera dus voor het gebazel of geroddel over het weer. En blijf reageren. Zo krijg ik mijn gedachten ook steeds helderder. 🙂

  EKlop · 6 november 2018 op 08:24

  We hoeven niet altijd politiek correct te zijn, straks gaan we nog eisen dat de berichten gender neutraal geschreven worden.

Eduard · 6 november 2018 op 04:23

Ik geloof de neerslagaantallen van 1921 niet. Volgens mij kloppen die niet.

  Asten (Harmelen) · 6 november 2018 op 05:29

  Klopt… volgens weerstatistieken.nl was het 387.3 mm.
  Ps: altijd handig om te onderbouwen waarom je iets wel of niet vindt…

   Maurice · 25 november 2018 op 10:18

   Idd Asten. Dit is commentaar leveren om het commentaar leveren… zonde van zo iemand.

nils · 6 november 2018 op 10:36

Bij Bazel sta je vaak in de file! Dat is pas niet leuk!!

henk · 3 april 2019 op 10:55

het is ijskoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *