jungfrau1312Het wordt een helweek! En we kunnen ons alleen maar een voorbeeld nemen aan de Jungfrau en de Grote Aletschgletsjer en het gelaten over ons heen laten komen. Deze bergen hebben vele ijstijden getrotseerd, waarin de Alpen een ijsklomp waren met wat schamele rotspuntjes nog boven de ijsmassa uitstekend. Nu genieten de rotswanden van het vrije uitzicht, de frisse lucht en de zonnewarmte tot de volgende ijstijd de volgende fase van de uiteindelijk onvermijdelijke afbraak van het massief gaat inzetten. Een “mensenwinter” is voor zo’n bergkam als een vloek en een zucht.  Klik en geniet nog even van het complete panorama voor we aan het verhaal van de aanstaande helweek beginnen.

muenchen

Wat te denken van deze volgende week zaterdag laat op de avond. Sneeuwbuien in heel Zuid-Duitsland en dikke noordstuwing tegen de Alpen. Komt het 6 uur eerder heb je een compleet verkeersinfarct op zwarte zaterdag. We gaan dit intensief volgen!

[metaslider id=50515]

En nu snel de ogen dicht. Niet kijken. Dit is HORROR! In het Europese model. Dikke dikke plensregen op donderdag tot op wat zullen we zeggen? 1800m? Laten we eens verifiëren of hopelijk falsificeren.

ensklw1312

Slecht nieuws: lokale Franse, Zwitserse en Oostenrijkse weerberichten bevestigen het beeld: HELWEEK! Sneeuwgrens donderdag in de Franse Alpen 2200m. Val Thorens net in de sneeuw. In Oostenrijk? 1400 tot 2000m. En het gaat plen-zén! Zie hierboven voor onze bestemming met 5 gezinnen (!) Kleinwalsertal – het oude en het nieuwe Amerikaanse model berekenen het keurig samen. Op 1500m gaat het kwik naar +5ºC, terwijl de neerslagpieken fors zijn. Het ensemble is lager maar op een termijn van 5 dagen mag je de hoofdruns al meer vertrouwen dan de leden en als het Europese model het dan ook nog eens dubbel en dwars berekent!

zaterdagavondkoud

Kijken we weer verder in de grafiek hierboven zien we dat de scherpe afkoeling richting de zaterdag “onvermijdelijk is”.  Hoe koud wordt het? Zo koud! Op 1500m gaat het naar -7ºC en dan heb je sneeuw tot in de allerlaagste dalen. Ja tot in steden als Stuttgart en München en Innsbruck. Met dito toestanden op de snelwegen. We gaan je bijpraten deze week wat de mooiste time slots worden om te reizen. De nacht van zaterdag op zondag lijkt sowieso geen optie! We stellen nu meteen ook vast dat er na zaterdag grote onzekerheid is. Het kan de zachte zonnige kant op of de fronten blijven doorkomen. Nog eens dikke regen in de kerstweek? Toch zeker 20% kans op dit moment. IJzig winterweer? 1 lijntje doet het en dus 5% kans. Droog, zeer zonnig en niet te zacht? Dat zet ik op 50%. Dus heb je zondagochtend 50cm poeder op je stoep zou dat een droomscenario zijn!

dinsdagsneeuw

We gaan in omgekeerde volgorde vandaag: van de mogelijke sneeuwdump vanaf vrijdag, via de dikke regen op donderdag (hier keurig al eergisteren aangekondigd) naar de sneeuw op dinsdag! Dat is dan een sneeuwsandwich omdat het vanaf vandaag aan de zuidkant al wisselend sneeuwt met de Föhn (als kleine zuidelijk component van de harde westenwind) aan de noordkant. Al die dagen ligt de sneeuwgrens aan de zuidkant rond de 1500m. Niet gunstig dus. Op dinsdag komt dan vanaf het noorden wat kou en sneeuwt het daar boven minimaal 1000m. Volgens het Oostenrijkse weerbericht kan dat dalen naar 400m. In de Franse Alpen zal het niet veel lager dan 1000m gaan. En daar vliegt die sneeuwgrens woensdagmiddag dan alweer omhoog als het helweek-warmtefront tegen de Alpen klapt.

accuzondag

De grote vraag hierbij is hoeveel van deze schitterende accumulatiekaart tot zondagmiddag als sneeuw gaat vallen en op welke hoogte? De meter wordt ergens gehaald dat is zeker! Denk aan plekken als Val Thorens, Les Menuires , Tignes, Val d’Isère. We gaan bizarre fotos’ zien zoals….

1,25 verse pow in Tignes

….. deze uit Tignes van 16 december 2011. Maar op donderdag ook…..

rillen-sneeuw

…. van dittum. Ken je het? En nu snel door naar de zuidkant. Op speciaal verzoek van Henrik in de reacties hieronder. Want dat is een hele andere wereld de komende week. Hoe gaat het daar verlopen en wat zijn daar de vooruitzichten voor de kerstweek voor zover daar al iets over gezegd kan worden?

afgeschermd

Hierboven hebben we al gezien dat het vanaf vandaag Föhn is (ja mea culpa op 9 december zei ik nog maximaal 2x 12uur) totdat het dinsdag omkiept in de sneeuwsandwich die hierboven is beschreven. Van het warmtefront met de vele regen op woensdag (Franse Alpen) en donderdag (dan ook Oostenrijk) is de zuidkant helemaal afgeschermd. Aan de hoofdkam op grote hoogte dikke sneeuw maar kom je in een Val Gardena dan zal het gewoon heel aardig weer zijn met sigaren in de lucht.

laatste

Het koufront in de nacht van vrijdag op zaterdag waaruit het vervolgens tot zondag blijft sneeuwen aan de noordkant, komt ook meer heel beperkt door aan de zuidkant. Helaas. Daar is ook veel sneeuw nodig en die zal er niet komen. Zie ook de accumulatiekaart hierboven. Helemaal in het oosten van de Alpen kan het wel even sneeuwen (met name Valle d’Aosta blijft erg droog) maar de sneeuwgrens is duidelijk hoger dan aan de noordkant. Een hoofdkamgebied als Kals-Matrei of Mölltaler gletsjer zal er zeker wel positief uitspringen.

poppenberg1312

Afsluitend een plaatje van de Wintersport Arena Sauerland vanochtend vroeg. Zal het blijven sneeuwen vandaag? Het hangt erom. Last but not least de naam van de dump komend weekeinde. Als het doorgaat wordt het Karlijn. Gijs heeft die naam aangemeld omdat zijn vriendin het hele seizoen in Serfaus werkt als skilerares en hij haar dus lang moet missen. Is ze al daar? Ziet ze alles nu ook weer behoorlijk groen worden? Het is gedeeld leed en dat is beter te dragen. Volg het gewoon continu hier of het allemaal echt doorgaat volgende week!

PS Meld je hierrrr aan voor ook een naam van een volgende dump!

 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

165 reacties

Gesloten voor reacties.