baruntse

Reinhold Messner werd in zijn tijd een tikke spottend maar toch wel respectvol Gröbaz genoemd: grösster Bergsteiger aller Zeiten. Vaak was hij alleen aan het klimmen. Een achtduizender of zo. Zagen hele teams perfect ondersteund met dozijnen sjerpa’s hem gaan als een soort eenzame yeti en zei men: “Daar gaat Gröbaz“. Zo ver is Stephan Wijnkamp nog niet. Maar hij heeft weinig concurrentie uit zijn vaderland. En wonend in Oostenrijk niet ver van de Tiroler gletsjers perfect in de gelegenheid om veel te trainen. Daarom noem ik hem alvast Gröbaz.

Recent was hij op TV in Oostenrijk. het leuke van Stephan is dat hij een geslepen advocaat is, een succesvol ondernemer zo’n heerlijk zuidelijk accent heeft en er verder uit ziet als de eerste de beste sherpa! Een geweldig mens. Ik ben blij dat ik hem persoonlijk ken… Als gewone wintersporter moet je Stephans website bergsportrecht.eu adres even noteren. Blijf je namelijk eens hangen achter een polletje op de piste en breek je je pols is hij als advocaat met specialisme bergsportrecht je man.

baruntse2

Zie hierrrr alles over de expedities van Stephan Wijnkamp. Hier nog de link naar een Friso-docu waarin Stephan en ik beide optraden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.