baruntse

Reinhold Messner werd in zijn tijd een tikke spottend maar toch wel respectvol Gröbaz genoemd: grösster Bergsteiger aller Zeiten. Vaak was hij alleen aan het klimmen. Een achtduizender of zo. Zagen hele teams perfect ondersteund met dozijnen sjerpa’s hem gaan als een soort eenzame yeti en zei men: “Daar gaat Gröbaz“. Zo ver is Stephan Wijnkamp nog niet. Maar hij heeft weinig concurrentie uit zijn vaderland. En wonend in Oostenrijk niet ver van de Tiroler gletsjers perfect in de gelegenheid om veel te trainen. Daarom noem ik hem alvast Gröbaz.

Recent was hij op TV in Oostenrijk. het leuke van Stephan is dat hij een geslepen advocaat is, een succesvol ondernemer zo’n heerlijk zuidelijk accent heeft en er verder uit ziet als de eerste de beste sherpa! Een geweldig mens. Ik ben blij dat ik hem persoonlijk ken… Als gewone wintersporter moet je Stephans website bergsportrecht.eu adres even noteren. Blijf je namelijk eens hangen achter een polletje op de piste en breek je je pols is hij als advocaat met specialisme bergsportrecht je man.

baruntse2

Zie hierrrr alles over de expedities van Stephan Wijnkamp. Hier nog de link naar een Friso-docu waarin Stephan en ik beide optraden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.