Rechter muisknop voor grotere plaat

Het GFS model komt 4 keer per dag met nieuwe rondes nieuwe kansen nieuwe kaarten. Net als de op een na laatste run (18u) is ook de 06u run (komt uit om 12u) een run met alleen een heel tijdelijke verzachting toevallig precies op Valentijnsdag. Overdag +5°C voor één luttel dagje. De nachten zonder uitzondering onder nul. En de nieuwe run laat het gewoon weer steeds steviger vriezen met in de LL nauwelijks sneeuwval met wat mij betreft als beste datu voor de Elfstedentocht maandag 20 februari!

Maar dit is maar een modelrun! Ik zou nog steeds alles op alles zetten voor een tocht komende maandag. De GFS 06u laat dat toe. Hoogstens langs de Waddenkust een graadje dooi de 13e, maar daar is het ijs het sterkst heb ik begrepen. Verder motsneeuw en gewoon vriezen. Met deze run weet ik één ding zeker: dat het NIET zeker is dat de Elfstedentocht zondag of maandag NIET gereden kan worden. Het is echt nog open.

En anders doen we hem toch maandag de 20e, of dinsdag de 21e, of woensdag de 22e of donderdag de 23e. Verder kijkt deze modelrun niet. Het ensemble vis ik zo op en dan weten we nog iets ten aanzien van de robuustheid van deze berekening! In elk geval moeten we serieus rekening houden met maar een heel tijdelijke verzachting! Happy Valentine!

Enne… kijk ik te weinig naar de Alpen en de skigebieden momenteel? Dacht het niet als er op het weer voor komende zondag niet eens een pijl te trekken valt. De Alpen zijn vandaag guur en grauw. Morgen is de zon terug en is het wisselend bewolkt met af en toe een sneeuwbuitje. Gewoon prima skiweer en vanaf het weekeinde weten we het niet. Wil je per sé een dump? Klamp je dan vast aan de Elfstedenvijandige GEM-berekening van vanochtend. Daar hebben we pas vanavond rond 19 uur een nieuwe van.

Hieronder zo dadelijk het ensemble (pluim) voor Friesland…..

Rechter muisknop voor grote afbeelding

Het is duidelijk: de hoofdrun heeft het ensemble nog niet naar de kou omgetrokken. Maar er is wel iets meer steun al dan in de 18u run van gisteravond. Ik ben niet zo van de ensemblegemiddelden! Ik ben meer van duimen voor iets extreems wat wel mogelijk lijkt. Dus laten we samen dat ensemblegemiddelde (rode lijn) in de richting van de zwarte lijn duimen. Volgende run beschikbaar om 18u!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.