Rechter muisknop voor grotere plaat

Het GFS model komt 4 keer per dag met nieuwe rondes nieuwe kansen nieuwe kaarten. Net als de op een na laatste run (18u) is ook de 06u run (komt uit om 12u) een run met alleen een heel tijdelijke verzachting toevallig precies op Valentijnsdag. Overdag +5°C voor één luttel dagje. De nachten zonder uitzondering onder nul. En de nieuwe run laat het gewoon weer steeds steviger vriezen met in de LL nauwelijks sneeuwval met wat mij betreft als beste datu voor de Elfstedentocht maandag 20 februari!

Maar dit is maar een modelrun! Ik zou nog steeds alles op alles zetten voor een tocht komende maandag. De GFS 06u laat dat toe. Hoogstens langs de Waddenkust een graadje dooi de 13e, maar daar is het ijs het sterkst heb ik begrepen. Verder motsneeuw en gewoon vriezen. Met deze run weet ik één ding zeker: dat het NIET zeker is dat de Elfstedentocht zondag of maandag NIET gereden kan worden. Het is echt nog open.

En anders doen we hem toch maandag de 20e, of dinsdag de 21e, of woensdag de 22e of donderdag de 23e. Verder kijkt deze modelrun niet. Het ensemble vis ik zo op en dan weten we nog iets ten aanzien van de robuustheid van deze berekening! In elk geval moeten we serieus rekening houden met maar een heel tijdelijke verzachting! Happy Valentine!

Enne… kijk ik te weinig naar de Alpen en de skigebieden momenteel? Dacht het niet als er op het weer voor komende zondag niet eens een pijl te trekken valt. De Alpen zijn vandaag guur en grauw. Morgen is de zon terug en is het wisselend bewolkt met af en toe een sneeuwbuitje. Gewoon prima skiweer en vanaf het weekeinde weten we het niet. Wil je per sé een dump? Klamp je dan vast aan de Elfstedenvijandige GEM-berekening van vanochtend. Daar hebben we pas vanavond rond 19 uur een nieuwe van.

Hieronder zo dadelijk het ensemble (pluim) voor Friesland…..

Rechter muisknop voor grote afbeelding

Het is duidelijk: de hoofdrun heeft het ensemble nog niet naar de kou omgetrokken. Maar er is wel iets meer steun al dan in de 18u run van gisteravond. Ik ben niet zo van de ensemblegemiddelden! Ik ben meer van duimen voor iets extreems wat wel mogelijk lijkt. Dus laten we samen dat ensemblegemiddelde (rode lijn) in de richting van de zwarte lijn duimen. Volgende run beschikbaar om 18u!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.