sneeuw-moskou

Ik had het beloofd en hier heb je hem: sneeuw in Moskou! Zal zeker geen record zijn. Is een ander klimaat dan het onze. Hoewel?

12okt12-sneeuw

Hier zie je onze vroegste datum ooit met sneeuw. Als in “sinds het einde van de Kleine IJstijd in 1850”. Wat we daarvoor allemaal hadden? Is het ergens op geschreven? Staat het in Buismans Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen? In Vaals sneeuwde het al op de avond van 12 oktober. En het komt dit jaar al heel dichtbij! Misschien!

middelgebergten

De avondrun van het Europese model gisteren was het meest beloftevol. Ja ook voor de Alpen zoals je ziet. Plus meteen alle Duitse middelgebergten. Ook bij onze vrienden in de Wintersport-Arena Sauerland zou de vlag uit kunnen.

eerstesneeuw

Wetteronline.de maakte er meteen een item van natuurlijk. In de ochtendrun is het alweer wat minder geprononceerd dus kijken we het stuiteren van de modellen nog even aan.

Schnee

Vorig jaar trouwens viel er op 22 oktober sneeuw in Duitsland tot op 500m. De meeste sneeuw viel in Oostenrijk waar het boven 1000 tot 1500m mooi bleef liggen (zie archief). Dat was de eerste dump met een naam: Luuk. Voor dit seizoen hebben zich al vele mensen aangemeld met een naam van zoon of dochter. Dus hopen we volgende week te starten met een nieuwe serie namen. Jij ook? Claim een naam van een dump hierrr.

dinsdagvorst

Voor osn worden de twee spannendste nachten toch de nacht op maandag en de nacht op dinsdag. In beide is nachtvorst mogelijk. Tot datumrecords aan toe. Ook hier was de Europese run van gisteravond het meest uitgesproken. Met de nacht op dinsdag als koudste nacht.

dinsdag-nu-kouste

Kijk maar! Wat een run zeg! Zaterdag opnieuw zo koud?

minima0910

En de nieuwe pluim is ook al binnen. Nu donderdagochtend als koudste moment en dinsdag en vrijdag ook kans op nachtvorst.

donderdagkoud

Hier het koudste moment in de berekening… zeker een uitschieter in de pluim en alles gaat afhangen van de bewolking…

wolkengat

… die nu zo wordt berekend. Wat een week!

lopendemaand

Dat gaat het oktobergemiddelde zwaar omlaag trekken. Nu nog 1,5ºC warmer dan gemiddeld. Maar zie ook hoe koud oktober in ons klimaatje normaal al is. Einde van de maand sowieso onder de 10ºC etmaalgemiddelde.

amerikaans

Daar komen we ook volgens het Amerikaanse model een reeks dagen onder. Maar wie weet eindigen we de maand wel spot-on gemiddeld.

utrechtdom

Afsluitend nog wat plaatjes: Joeroens schoonbroer werkt op een wolkenkrabber in Utrecht en kiekte de Dom vanochtend. Magisch!

zellamsee0910crop

 

En in Zell am See Kaprun zien we dat het oostelijk Alpengebied ook weer een beetje mooi weer heeft. De hoogste bergen verraden nu overal dat de herfst de zomer heeft opgevolgd! Zullen we maar zeggen dat we gewoon op een mooi spoor zitten om de winterverwachting inclusief oktober en novemberdump te laten uitkomen? Ik zie nog lang geen horrorwinter komen en denk dat ik met mijn prognose van 100 Hellmannpunten in de Lage Landen en een winter zonder langdurige barre kou in de Alpen – maar wél veel sneeuw – best aardig zit!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.