Op het moment dat ik met dit bericht begin (maandagavond) zie ik de misschien wel voorlopig laatste stevige onweersbui op me af komen, maar waarschijnlijk net ten westen langstrekken. Dat maakt het lastig concentreren, nowcasten is immers ook een belangrijke taak..  Hoe is het bij de volgers?

Ontladingen 2013_08_05

Dat was me het buitje wel dus. Het zwaarste trok net ten westen van Rotterdam langs. Gedurende langere tijd waren enorm veel ontladingen op enige afstand te zien. Op de kaart: paars zijn de ontladingen over het laatste half uur. Ook heb ik zelf nog wat geprobeerd te vangen, niet echt gelukt. Maar: kijk hier even. Het verslag dat er bij hoort: veel water, veel geflits (net als de  camera uit staat natuurlijk)  en aan de achterkant van het complex veel wind. Intussen lezen we in de reacties ook de minder leuke tot zeer ernstige kanten van deze korte maar hevige buien. Want ook elders was het raak. Van forse hagelstenen in Almere tot afwaaiende dakpanelen van het stadion van Lierse. In Lippenhuizen (Fr.)  kwam een jong meisje om in haar slaap toen een boom de camper van  het gezin trof, volgens de voorlopige berichten door een windhoos. Te hopen valt dat verdere ellende uitblijft. Want helemaal gedaan is het nog niet . De buien clusteren een beetje boven de Veluwe en trekken verder noordwaarts. Niets met het noodweer hier te maken, maar ook de post van Hajo onder het bericht van gisteren wil ik nog even meenemen. Vreselijk berg-ongeluk.

DSCN9153

Yummie. Opmerkelijk hoe goed de natuur tegen een stootje kan en zich snel herstelt. Want de (blauwe) druif in mijn achtertuin die begin mei nog altijd op sterven na dood leek, staat er schitterend bij. En dat eigenlijk door 3 weken mooi weer in juli. Want we weten het: de eerste 6 maanden van dit jaar verliepen koud! Wanneer ik nog wat ga krenten (of had ik dat al moeten doen?) komt het helemaal goed. Straks iedere dag een trosje mee voor bij de lunch, of wordt het  Côtes de Nesselande?

dennis_van_hese_landgoed_Eeckelaer_60057646E4CB678EC1257BB90055CCA9_2

Is dat toeval of heb ik maar wat gefotoshopt? Nee hoor. Mits we van hagelnarigheid zoals in de Bourgogne bespaard blijven die schade zoals hier  kan opleveren en we nog een aantal weken mooi weer krijgen produceert bijvoorbeeld de wijngaard van Landgoed De Eeckelaer in Puttershoek ( één hectare groot) twee witte, een rosé en één rode wijn. Bekijk en beluister het interview van Radio Rijnmond met Dennis van Hese. Maar komt dat mooie weer er ook? Mwah, voorlopig ziet er niet heel best uit voor de druifjes. Het onweer van afgelopen nacht lijkt een langzame, maar zekere omslag te markeren.

BeNeLux_2013080512_pcp_51

Woensdag trekt een storing over Duitsland maar het noorden en lijkt een erg natte dag te worden. Volgens de huidige inzichten valt de meeste neerslag in Duitsland maar krijgt zeker Oostelijk-Nederland ook veel neerslag, 20 tot plaatselijk 30 mm lijkt daar niet onwaarschijnlijk. Door de trekrichting komt de wind dan tijdelijk uit het noordoosten, waarmee de temperatuur nog niet eens zo heel laag uitvalt, een graad of 20 kan het ondanks de aanhoudende regen zo maar worden. Maar komt het systeem iets westelijker te liggen, kan het ook 40 mm worden en gaat de wind bovendien wat meer naar de noordhoek.  Dan kan het kwik blijven steken op 16 graden. Ik zie de koppen in de mainstream media al voor me: “nooit was het op 7 augustus zo koud”. Of.. nee ik denk het niet..

Rtavn36017

En op termijn? Eigenlijk nul komma niets veranderd ten opzichte van de inzichten van Frederic, gisteren. In eerste instantie bevindt de warmte zich nog dichtbij ons en zullen mindere dagen afgewisseld worden met lekker Hollands zomerweer. Begin volgende week lijkt de stroming toch echt noordwestelijk te worden en pas dan gaat het helemaal mis. Bovenstaand plaatje is wel heel ver weg, maar de trend en mijn gevoel zeggen dat het zo maar uit zou kunnen komen. De warmte trekt zich steeds verder oostwaarts terug. Nu hoop ik echt dat ik er helemaal naast zit; tegen die tijd zit ik juist in Zuidwest-Frankrijk. Nou ja, wel weer kans op Alpensneeuw!

Death-Spiral

Tot slot deze. Morgenavond laat de toelichting, als jullie er zelf niet uitkomen.

 

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

61 reacties

Gesloten voor reacties.