Zoals trouwe volgers wel weten is deze website vooral bedoeld voor weer & sneeuw en wintersport in al zijn vormen en is de website climategate.nl bij uitstek de plek om over klimaat te lezen en te discussiëren. Toch zijn er af en toe publicaties die zo puur over winter en sneeuw gaan dat ze wel hier thuis horen. Voor elke skiër, snowboarder en schaatser is er tenslotte die brande vraag: wordt het de komende decennia beter, blijft het gelijk of wordt het slechter?

Gisteren was er ineens weer zo’n interessante deelanalyse. Geen grote verhalen. En al helemaal geen doemverhalen. Het gewoon eens even “klein” houden en naar een simpel aspect kijken. Laatst hadden we al zo iets op deze website over het feit dat de bergtoppen in de Alpen al 20 jaar flink kouder worden. Op Climategate.nl staat dit pareltje over het feit dat het aardoppervlak op het oostelijk halfrond tussen 1986 en 2002 overal is afgekoeld. Gisteren op Notrickzone.com zoomde Ed Caryl in op de wintertemperaturen gedurende de laatste 17 jaar, de volledige periode waarin geen significante opwarming van de aarde meer is gemeten. Hoe is die stilstand geografisch en over de jaargetijden verdeeld? 

Caryl_1.24Nov

 

Laten we samen de twee kaarten bekijken waaraan Caryl zijn betoog ophangt. Ik heb wat lijnen en pijlen ingetekend zodat je ze sneller snapt. Alle data zijn gewoon de officiële NASA GISS data. Nu zijn die data vooral voor de periode 1940-1980 wat omstreden vanwege het slecht verdisconteerde Urban Heat Island effect die een fictieve opwarming laat zien, maar voor de periode vanaf 1995 speelt dat minder mee. Op de kaart hierboven zie je dat de wereld als geheel ongeveer evenveel opwarmde en afkoelde , maar dat de afkoeling specifiek gebeurde in de winter zowel op het noordelijk halfrond (maanden 11, 12, 1, en 2) als zuidelijk halfrond (maanden 6 en 7). Zie ook dat de zomers op gematigde breedte warmer zijn geworden!   

Caryl_2_24Nov

 

Kijken we nu puur naar de noordelijke wintermaanden D-J-F. Dan zien we afkoeling langs de rand van Antarctica wat de al jaren durende recordstand van het antarctisch zeeijs natuurlijk mede zou kunnen verklaren. We zien op de Stille Oceaan in het gebied van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO) een afkoeling ondanks dat de super El Ninjo van 1998 binnen de meetperiode valt. En we zien bovenal een gigantische afkoeling van de noordelijke continenten in de winter. Het arctisch gebied lijkt sterk op te warmen, daarbij moet je wel bedenken dat de kaartprojectie sterk vertekent: het gaat niet om een groot gebied maar om een klein. En er staan boven 80°NB maar drie officiële weerstations. Maar goed: rond de noordpool is ‘ook open water met een binnen de meetperiode sterk opgewarmde Atlantic Multidecadal Oscillation (AMO) mag je ook een warmere noordpool verwachten. Maar de continenten zijn dus in 17 jaar tussen 0,5°C en 5°C kouder geworden. Arme Mongolen. Remember 2010?   

Solar_Cycle_25_Estimate-Livingston_and_Penn

 

Hoe zouden we nu zo’n afkoeling in de wintermaanden kunnen verklaren? Ed Caryl heeft een snel en simpel en best wel geloofwaardig antwoord. Hij zegt: de nieuwe afkoelende klimaatfase begint in de winters boven de continenten en zat daarna pas door naar de oceanen. Nu zal ik daaraan toevoegen dat de Pacific Decaldal Oscillation (PDO) en daaraan gekoppeld vooral de ENSO toch wel primaire drivers blijven wat je ook ziet op de kaart in de ovale lijn. Maar verder acht ik het heel denkbaar dat kou als gevolg van een inslapende zon het eerst meetbaar wordt op de plekken met landklimaat en dat West-Europa in toenemende blokkadesituaties daar ook in meegaat. Zet in gedachten de zon eens helemaal uit. Niet zo moeilijk voor te stellen want dat gebeurt elke nacht. Wat koelt dan het snelst af? Inderdaad: het land. Idem bij een afnemende zonneactiviteit met als gevolg meer wolken en meer reflectie van zonlicht naar het heelal: wat koelt dan het eerste af? Inderdaad: het land. Waarom blijven de zomers nog langer warm? Omdat in de zomer subtropische lucht van de nog opgewarmde oceanen makkelijker naar gematigde breedten doordringt. Ik heb het al zo vaak gezegd: echt koud en ook koudere zomers krijgen we hier pas als de AMO negatief wordt . Ik verwacht dat vanaf 2015.  My 2 cents!

Graag in de reacties jullie positieve of negatieve waardering van dergelijke klimaatitems die rechtstreeks over de winterkansen gaan… Meer? Minder? Anders? Geen mening?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.