11053169_1717545265135234_8798216470924778601_o

(Updates onderaan !) Wat een heerlijk weer vandaag, we mogen onze handen dichtknijpen dat het uitgerekend in het weekend weer hoog zomers is. Misschien wel voor de laatste keer dit jaar ? Ook morgen is de zon volop aanwezig en wordt het nog warmer. Echter zullen we ook door 2 onweersmomenten moeten bijten.

prognose4

Deze onweersmomenten worden veroorzaakt door een stationair (warmte-/kou-) front  die tegen ons land schamt.  Aan de zuidoostkant (bij ons) is de lucht warm en ten noordwesten is de lucht koel. Doordat het front soms een beetje meandert kunnen we bijvoorbeeld aankomende nacht onweersbuien verwacht. In onze toevoer (dicht op het front) ligt al een thermisch laagje verscholen.  Op dit moment groeien hier al buien op, maar deze buien zullen vooral vanavond en vannacht flink doorgroeien.

charts_harmonie_pcp_bnl_24

Er worden flinke buien berekend op de thermische vore vanavond. Zoals Hajo al vanmorgen zei, lijken de buien samen te gaan smelten/klonteren. Hierdoor kan een groot MCS complex ontstaan. Een MCS is een onweer met een enorme omvang. Die kan soms een diameter hebben van enkele honderden kilometers. Anders dan gewone onweders worden deze gevoed door de nacht. Een gewoon onweer heeft na het ondergaan van de zon eerder de neiging om te gaan inzakken, maar het MCS wint dan net aan kracht. Een MCS brengt vaak veel neerslag met zich mee en kan dus een hele nacht doorgaan.

Rmwrf215

Daarbij zijn de energiewaarden voor vanavond erg positief en hoog, het WRF model berekend zelfs tot lokaal 1000 j/kg. Voor Nederland zijn dit erg hoge waarden voor in de late nacht. Zeer gunstig voor het ontstaan van grote complexen.

2014060920hMCS

Dergelijke complexen zijn makkelijk te herkennen vanuit de ruimte. In tegenstelling tot normale onweersbuien, waar we meerdere kleine pannenkoek-achtige witte cirkeltjes zien, ontstaat vaak één grote witte vlek/reuze pannekoek. Het is natuurlijk het aambeeld dat wee van bovenaf zien. Tijdens lopende satellietbeelden zie je deze pannenkoek-wolk altijd erg snel en egaal in alle richtingen groeien.

prognose3

Voor vanavond en vannacht heb ik deze kaart gemaakt. Waarschuwingsniveau’s zijn verdeeld in 5 levels. Daarbij heb ik het tijdstip van aankomst eerste buien vermeld. Zoals je ziet komen de buien echt heel laat op gang. In het Oosten pas tegen zonsopkomst.

In het level 1 gebied kunnen enkele flinke buien voorkomen. Meer zonder als met onweer.

In het level 2 gebied kunnen zware onweersbuien voorkomen en ontstaan. Tijdens de buien kans op veel regenwater, hagel en windstoten.

In het level 3 gebied kunnen zeer zware onweersbuien voorkomen en ontstaan. Er moet rekening worden gehouden met wateroverlast, hagel en windstoten. Tijdens buien kan het tot hoge onweersactiviteiten komen.

Extreme level 4 en 5 zijn niet uitgegeven.

hirlam36

Na het wegtrekken van de laatste buien morgenochtend, breekt alweer snel de zon door. Morgen wordt het een zeer warme dag met opnieuw veel zon. Morgenavond en nacht kan het opnieuw, als het stationaire front dichterbij komt, tot flinke onweersbuien komen.  Het kan ook zijn dat deze buien verplaatst worden naar de maandag. Maar daar kijken morgen weer na. Wie gaat de wekker zetten voor het onweer vanavond

–update om 23:10 uur —

stukjezuidelijker

De buien ontstaan nu rap boven Noordwest Frankrijk.  Ze ontstaan wel ietsjes Zuidelijker als verwacht. Ook Brabant en delen van Limburg moeten later vannacht rekening houden met plots opkomend onweer.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

20 reacties

Gesloten voor reacties.