Ik wil hier geen enorme discussie oprakelen… of eigenlijk wel… maar tenminste moet ik het feit melden dat de Trois Vallées zeer waarschijnlijk medeverantwoordelijk en dus ook aansprakelijk zijn in de zaak van het ongeval van Michael Schumacher. Hierboven zie je hoe de markering van de rand van een piste naar een gevaarlijker terrein er volgens de officieel erkende norm Afnor NF S 52-102 van juli 2001 uit zou moeten zien. 

schumi_piste

 

Dit is zoals de situatie was toen Schumacher zijn ongeval kreeg. Zijn helmbeelden laten waarschijnlijk zien dat hij niet om iemand te helpen in dat terrein is geskied maar zomaar om een stukje offpiste te doen. Zie je een mooi S-spoor denk je: “Mmmm, ik zet daar mijn spoortje naast”. Om 11 uur vandaag is er een persconferentie rond die helmbeelden. Intussen heeft in het Franse dagblad Figaro niet de minste zich in de discussie gemengd: Édouard Bourgin! Deze advocaat won op 27 juni jl. een zaak tegen hetzelfde skigebied (waarin ook onze partner Les Menuires ligt) waarbij het skigebied 100% verantwoordelijk werd gesteld voor verwondingen van een vrouw op een blauwe piste. Het skigebied moest dokken. 

Mijn vriend en de Nederlandse deskundige op dit gebied Stephan Wijnkamp, een advocaat die zelf ook met succes tegen skigebieden heeft geprocedeerd, legt in Spitsnieuws uit: 

Vanaf het moment dat je een skipas koopt, ontstaat er juridisch gezien een vervoersovereenkomst, legt Wijnkamp uit. De exploitant van de skiliften moet daarbij aan tal van voorschriften voldoen om ervoor te zorgen dat skiërs veilig van A naar B kunnen komen. Is dat niet het geval, dan kan de exploitant bij een ongeval zowel civiel- als strafrechtelijk worden vervolgd.

Op dit moment zijn er natuurlijk ook informele gesprekken tussen het skigebied en de familie. Als je jarenlang in dat skigebied skiet en verknocht bent aan je huis in Méribel zoek je niet meteen de confrontatie. Maar blijven die gevoelens ook zo? Zou de familie niet hun hele hebben en houden daar willen verkopen om afstand te nemen van het ongeval? Onze koninklijke familie besloot naar Lech te blijven reizen. Wat doen de Schumachers? Bourgin zegt dat veel afhangt van de filmbeelden: “Als zijn snelheid en houding niet aangepast waren aan die omgeving draagt Schumacher ook een stuk eigen verantwoording. Ook is van belang of hij zich op dat moment echt bewust was en kon zijn een gevaarlijk offpiste terrein te zijn binnengegaan.” 

justitia1001

Dat er mogelijk echt een juridische schermutseling zal volgen blijkt uit het feit dat het skigebied alvast de diensten heeft ingeroepen van Maurice Bodecher, tot 2010 chefjurist van de Franse skibond (bron). Mij raken dit soort discussies extra omdat er op 26 februari 1993 geen enkele markering was tussen de Zwölfer Nord piste en een klein levensgevaarlijk gebied boven de bosrand nog geen 80m buiten de piste pal naast een terrein waar al honderden wel veilig offpiste hadden geskied. Met mijn kennis van nu was mijn lawine van toen nooit gebeurd, maar lees nog eens wat Stephan Wijnkamp zegt en dan begrijp je wat ik bedoel. Daarbij denk ik ook aan de familie van Jelle van den Berg uit Uden die nu in zak en as zitten. Hij is ook met een geldige liftpas van A naar B vervoerd – Zell am See naar de Schmittenhöhe – maar het vervoer van B naar A was minder goed geregeld de afgelopen nieuwjaarsnacht.

Respectvolle discussie is welkom!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.