Wat mij betreft staat het 1-0 voor het Europese weermodel ECMWF in dit prille winterseizoen. Lang heeft het Amerikaanse weermodel GFS getwijfeld of het ook mee zou gaan met de sneeuwdump in de Alpen aanstaande woensdag. Maar uiteindelijk heeft de GFS als eerste gebogen, zoals Frederic reeds schreef. En gisteren berichtte Hajo mij via de mail, hij zit nu in Sölden, dat het op 2500 meter ook al sneeuwde.

Tja, de Rettenbach Gletsjer en de Tiefenbach Gletsjer zijn natuurlijk wel inneralpine daar in het Ötztal. Volgende week worden hier de eerste worldcup wedstrijden gehouden. Wat een timing. Dan is het goed dat er een flinke laag sneeuw bijkomt om op die manier de perfecte condities te creëeren. Vandaag is het echter nog prachtig in de Alpen en ook morgen en overmorgen is het “Kaiserwetter” met het nulgraden niveau tussen 3500 en 4000 meter. 

Zoals we de laatste dagen gezien hebben schiet er een lagedrukgebied van de oceaan vanaf dinsdag het Europese continent in. Niet alleen brengt dit laag veel wind met zich mee, maar ook veel koudere lucht dan dat we tot nu gewend zijn. En kijk eens naar de kou die Rusland, Polen en de Baltische Staten in komt zakken. Eventueel goed voor een vroeg sneeuwdek aldaar. En laten we eerlijk zijn, het is wel het brongebied voor een eventuele Laaglandwinter. En de GFS geeft zelfs heel veel wind voor de komende week (storm?) voor de Lage Landen. Maar daar kijken we straks wel even naar. Eerst maar eens focussen op de sneeuwval in de Alpen voor de komende week.

Dit is de sneeuwkaart zoals GFS het berekend……

 …..en dit is de sneeuwkaart zoals de ECMWF het berekend. De GFS is werkelijk flauwtjes. Maar die gaat echt wel weer bijdraaien richting de ECMWF. Mijn hand in het vuur voor de 2-o voor het Europese model. GFS lijkt het Nederlands elftal wel. Wederom op achterstand. Maar hoeveel sneeuw gaat er dan vallen…..20-30 cm?

cummu 2210

Toedeledokie! Minimaal een half metertje voor Oostenrijk zoals er nu berekend wordt. Het Canadese model GEM gaat daarin wel mee. De GFS niet……..voor Oostenrijk. Want……

ch 2210

 ….GFS laat de neerslag intensiteit meer naar het westen, in Zwitserland, neerdalen. Toch denk ik dat ook hier de EC weer een punt scoort omdat de neerslagintensiteit wel eens onderdrukt kan worden door de ietwat hogere luchtdruk richting het westen. 1020 HPA voor Zwitserland, tegen 1005 HPA voor de oostelijke Alpen. En dat scheelt want 1013 is neutraal. OK, met stuwing weet je het nooit. Afwachten wat dat betreft. In alle gevallen ligt de sneeuwgrens rond de 1100 meter. Maar bij zeer intensieve neerslag kan dat dalen tot wellicht onder de 1000 meter. Daar moeten we de komende dagen maar eens naar gaan kijken. Gewoon de gehele noordelijke Alpenboog een dik pak wit goud boven de 1100 meter.  [metaslider id=44813] En dan nog even naar de stormkansen kijken voor aanstaande dinsdag/woensdag. Als ik van de GFS uit moet gaan dan zit hij er wel in. Lijnen van gelijke luchtdruk dicht bij elkaar en het windveld recht over de Lage Landen. De meeste wind voor Zeeland en de Belgische kust. Hmmm….ik weet het niet. Pas 36 uur geleden kwam GFS met soortgelijke kaarten terwijl daarvoor er nog een strakke WC in de berekeningen stond. GEM en EC doen ook niet mee in het “GFS stormverhaal”. Dat het hondenweer wordt staat als een paal boven water. In de volksmond heet dit herfst. Zijn we niet echt meer gewend. Zeker niet nu het dit weekend eerder zomer is. Nou ja. We zullen het wel zien. To storm or not to storm was vorig jaar het credo op 23 oktober.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

26 reacties

Gesloten voor reacties.