Op het ogenblik is het echt een webcamfeestje. De Alpen zijn nu zóóó mooi. Het lijkt soms wel of je in een vliegtuig zit. Mist in de dalen en zon op de toppen. En dan de opkomende zon zoals hier in Melchsee Frutt in centraal Zwitserland. Veel meer cams vind je op Kaikowetter of Snoweye. Voor de Oostenrijkse webcams is Bergfex the place to be. 

vandaag en morgen

Vandaag en morgen ziet het er echt heerlijk uit. Het is voor een weekendje skiën net te ver rijden en er zijn niet heel veel gebieden open, maar wat zou ik graag even daar in de verse poeder staan. We liggen nu onder de vleugels van een hogedrukgebied. Die veroorzaakt rustig weer in onze omgeving en de Alpen. Wel is er veel mist in de nacht en vroege ochtend en die kan wel eens hardnekkig zijn. Heerlijk weer om er even opuit te trekken lijkt mij.

dinsdag

Vanaf dinsdag veranderd er dan het een en ander. Het hogedrukgebied trekt zich terug boven de oceaan en lagedrukgebieden zien hun kans schoon om richting west Europa te marcheren. 

sneeuwwoe

 Conclusie? Meer sneeuw voor de Alpen en voor de Lage Landen zelfs kans op natte sneeuw. Er is in het oosten van het land en de Ardennen zelfs kans dat de sneeuw eventjes blijft liggen in de nacht van dinsdag op woensdag. Het wordt koud. Een graadje vorst in de nacht en vroege ochtend is niet uitgesloten. En de Alpen kunnen dus een mooie laag sneeuw verwachten. Geen dikke dump, maar een centimeter of 10-20 moet er inzitten voor de noordkant. De sneeuwgrens loopt van west naar oost wel iets op. Maar ik verwacht dat alles boven de 900 meter wel wit wordt.

[metaslider id=29226]

In de pluim kun je mooi zien dat de vorstgrens in Tirol een tikkie hoger ligt dan de vorstgrens in Frankrijk. We kunnen ook concluderen dat heel veel verder kijken dan 21 november helemaal geen zin heeft. Vanaf die datum komt er een flinke spreiding in de leden en is er van enige eensgezindheid helemaal geen sprake meer. Eén ding is wel zeker, het blijft koud.

[metaslider id=29234]

Wat gaat het hogedrukgebied doen? Bovenstaande kaarten zijn de berekeningen voor aanstaande vrijdag. Europa blijft wel in de koude sector. De sneeuw zal wel overleven en de ondergrond is gelegd. De sneeuwkanonnen doen de rest.  Fijn weekend allemaal. 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

39 reacties

Gesloten voor reacties.