We naderen langzaam volle maan. Dat zie je dan terug boven de sneeuw in de bergen. Het wordt daar niet meer donker. Maar die sneeuw is nog beperkt tot het hooggebergte. Zoals hier vanaf de Grossglockner gezien. Het is momenteel ook weer de tijd van de passage van de Leoniden. Het hoogtepunt is vanavond om 8 uur maar dan verhult het maanlicht misschien de zwakste van de “vallende sterren”. Morgenochtend om kwart voor zes als de maan onder is zie je ze nog het best. Als er geen mist is. Mijn ervaring is trouwens dat je op elke echt heldere nacht wel vallende sterren ziet. Je hoeft niet speciaal op te blijven of vroeg op te staan voor zo’n zwerm.

En mooier dan de mooiste sterrenhemel zijn sneeuwplaatjes zoals ons nu uit Turkije bereiken. Gisteren heeft het daar opnieuw flink gesneeuwd. En ook zoals Jorne al memoreerde…

In New York City. Er is 16cm gevallen in Central Park. Er wordt gesproken van een absoluut sneeuwrecord dat het vorige record van 1906 verbreekt. Een decaderecord? Vermoedelijk wel.

https://twitter.com/orbitmilly/status/1063166645483520001

Mooie taferelen. Is het je wel eens opgevallen dat je als skiër ook veel minder snel op je bek gaat op sneeuw en ijs of nat gras of modder? Je hebt gewoon bepaalde reflexen dan om je staande te houden.

En wij Nederlanders kunnen misschien lachen dat dat beetje sneeuw zorgde voor een totale collaps van het openbaar vervoer.

Nou snel terug naar Europa. Kraanvogels verlaten Duitsland als de wiede weerga.

Want de wind is nu gunstig voor het oprukken van de vorst.

Temperaturen in Europa

Bovenstaande kaart toont de temperaturen vanochtend in Europa

Föhn

Waar we minder over horen even nu is de waanzinnige Föhn naar IJSland en Groenland dit weekeinde.

Temperatuurafwijking op 1500m

Vooral op 1500m hoogte zie je een enorme temperatuurafwijking. Wel 20 graden warmer dan normaal! Vriest het nog steeds aan de grond op Groenland hoor. Maar op IJsland kan het kwik over de 10ºC gaan dit weekeinde.

Sneeuw in de Lage Landen

Nu dan eindelijk focus op de situatie in het midden van de week met de sneeuw in de Lage Landen. Het Amerikaanse model is om en berekent nu ook wat het Europese model al een tijde berekent: woensdag de hele dag en avond sneeuw. Zal heen en weer slingeren tussen natte sneeuw en droge sneeuw. In de Alpen is dan alleen aan de zuidkant behoorlijk wat gevallen. Maar ook nog geen dump of zo.

Geen dump Zwitserland

Deze keer lijken de westelijke Alpen helemaal naast de pot te pissen. 10cm als het meezit aan de zuidkant tot donderdag.

Dump zuidkant?

Naar het oosten zien we wel hoge uitslagen maar dat is grotendeels regen. Ook hier is op dalniveau niet veel meer dan 10cm te verwachten. De gletsjers kunnen een halve meter krijgen. Voor Val Gardena gaan we het maar eens volgen!

Ensemble Nederland

Tja en dan gaat het in de meteofiction even mis. Voor de Lage Landen dan. De hoofdrun neemt er een loopje mee. Het ensemblegemiddelde twijfelt rond de nul. “Koudkwakkelen” hebben we dat hier ooit gedoopt.

Maar voor Oostenrijk zou het top zijn als dit uitkomt. Natte boel in de Lage Landen maar mooie sneeuw in de Alpen. Die dingen hangen vaak met elkaar samen.

Ach op die termijn is kijken naar noordkant zuidkant niet realistisch. Er is gewoon potentie voor een dump dan. In de gaten houden samen.

Nog even de videoanalyse van de nieuwe Europese run en aan het einde ook nog even van de GFS18u. Die laatste is nog erg winters tot het gaatje. Eens zien wat zo meteen de GFS06u doet. Winters in de Lage Landen of juist veel sneeuw naar de Alpen? Duim waarvoor je wilt duimen. Fijne zaterdag!

Categorieën: Winter

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.