We naderen langzaam volle maan. Dat zie je dan terug boven de sneeuw in de bergen. Het wordt daar niet meer donker. Maar die sneeuw is nog beperkt tot het hooggebergte. Zoals hier vanaf de Grossglockner gezien. Het is momenteel ook weer de tijd van de passage van de Leoniden. Het hoogtepunt is vanavond om 8 uur maar dan verhult het maanlicht misschien de zwakste van de “vallende sterren”. Morgenochtend om kwart voor zes als de maan onder is zie je ze nog het best. Als er geen mist is. Mijn ervaring is trouwens dat je op elke echt heldere nacht wel vallende sterren ziet. Je hoeft niet speciaal op te blijven of vroeg op te staan voor zo’n zwerm.

En mooier dan de mooiste sterrenhemel zijn sneeuwplaatjes zoals ons nu uit Turkije bereiken. Gisteren heeft het daar opnieuw flink gesneeuwd. En ook zoals Jorne al memoreerde…

In New York City. Er is 16cm gevallen in Central Park. Er wordt gesproken van een absoluut sneeuwrecord dat het vorige record van 1906 verbreekt. Een decaderecord? Vermoedelijk wel.

https://twitter.com/orbitmilly/status/1063166645483520001

Mooie taferelen. Is het je wel eens opgevallen dat je als skiër ook veel minder snel op je bek gaat op sneeuw en ijs of nat gras of modder? Je hebt gewoon bepaalde reflexen dan om je staande te houden.

En wij Nederlanders kunnen misschien lachen dat dat beetje sneeuw zorgde voor een totale collaps van het openbaar vervoer.

Nou snel terug naar Europa. Kraanvogels verlaten Duitsland als de wiede weerga.

Want de wind is nu gunstig voor het oprukken van de vorst.

Temperaturen in Europa

Bovenstaande kaart toont de temperaturen vanochtend in Europa

Föhn

Waar we minder over horen even nu is de waanzinnige Föhn naar IJSland en Groenland dit weekeinde.

Temperatuurafwijking op 1500m

Vooral op 1500m hoogte zie je een enorme temperatuurafwijking. Wel 20 graden warmer dan normaal! Vriest het nog steeds aan de grond op Groenland hoor. Maar op IJsland kan het kwik over de 10ºC gaan dit weekeinde.

Sneeuw in de Lage Landen

Nu dan eindelijk focus op de situatie in het midden van de week met de sneeuw in de Lage Landen. Het Amerikaanse model is om en berekent nu ook wat het Europese model al een tijde berekent: woensdag de hele dag en avond sneeuw. Zal heen en weer slingeren tussen natte sneeuw en droge sneeuw. In de Alpen is dan alleen aan de zuidkant behoorlijk wat gevallen. Maar ook nog geen dump of zo.

Geen dump Zwitserland

Deze keer lijken de westelijke Alpen helemaal naast de pot te pissen. 10cm als het meezit aan de zuidkant tot donderdag.

Dump zuidkant?

Naar het oosten zien we wel hoge uitslagen maar dat is grotendeels regen. Ook hier is op dalniveau niet veel meer dan 10cm te verwachten. De gletsjers kunnen een halve meter krijgen. Voor Val Gardena gaan we het maar eens volgen!

Ensemble Nederland

Tja en dan gaat het in de meteofiction even mis. Voor de Lage Landen dan. De hoofdrun neemt er een loopje mee. Het ensemblegemiddelde twijfelt rond de nul. “Koudkwakkelen” hebben we dat hier ooit gedoopt.

Maar voor Oostenrijk zou het top zijn als dit uitkomt. Natte boel in de Lage Landen maar mooie sneeuw in de Alpen. Die dingen hangen vaak met elkaar samen.

Ach op die termijn is kijken naar noordkant zuidkant niet realistisch. Er is gewoon potentie voor een dump dan. In de gaten houden samen.

Nog even de videoanalyse van de nieuwe Europese run en aan het einde ook nog even van de GFS18u. Die laatste is nog erg winters tot het gaatje. Eens zien wat zo meteen de GFS06u doet. Winters in de Lage Landen of juist veel sneeuw naar de Alpen? Duim waarvoor je wilt duimen. Fijne zaterdag!

Categorieën: Winter

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

50 reacties

Gesloten voor reacties.