Hierboven een webcam uit Zinal in het Val d’Anniviers. Een van de weinigen waar ik een stukje blauwe lucht kon ontwaren. En dan heb je wel een heerlijke skidag nu in het totale nevenseizoen. Het skigebied is nog open tot de 14e. 

lesmenuires0204

Even flashback naar afgelopen dinsdag in Les Menuires. Hoe mooi was het toen! Heer eerlijk gezegd zijn er in de hele Alpen weinig echt zonnige dagen op komst de aankomende periode. Maandag is het in het oostelijk Alpengebied fraai. Bijvoorbeeld in Die Tauplitz (sluit zondag) en Obertauern (sluit 1 mei). Donderdag en vrijdag lijken mooi te worden aan de zuidkant.

Val Gardena is dan al gesloten. Het Gardenissima amateur reuzenslalom dit weekeinde sluit seizoen af – Wijnand is ter plekke – zie video hierboven van het event van 2012.  

Livigno is nog open tot 1 mei. Met van 15 tot 20 april nog het waanzinnige Nine Knights freeski event. Zie video trailer hierboven.

ens0504_00

In Nederland komt de bewolking en regen vanuit het westen zo goed als zeker woensdag 10 april binnen. Het kwik haalt dan met moeite de 10°C hoera! Helaas is het Amerikaanse model vervolgens pessimistisch over de zonkansen en de warmte. Opeenvolgende regenfronten houden de wind in de westhoek maar laten het kwik niet naar 15°C stijgen. 

ecdruk1504

Vanaf het weekeinde begint het Europese model sterk af te wijken. Het lagedrukgebied van woensdag trekt over Nederland naar Oost-Europa terwijl zich een nieuwe oceaanblokkade vormt. Wind naar noordoost en hopla: wel zon in Nederland op de 15e maar ook guur met een kille wind en niet warmer dan 8°C. In de hele serie 13°C als hoogste temperatuur op donderdag de 11e.[dc_slider slider=”13348″ captions=”true”]Voor de wintersport geweldig nieuws als het deze kant op gaat want dan zou er een hele flinke dump zijn boven 1000m tussen  de 11e en de 14e waarbij de nordstau zelfs zou aanhouden tot de 17e. Zie de serie uit het Europese model hierboven. Na al die zuidkantdumps mag dat wel weer een keer. Tja, ik zit zelf de 19e en 20e en 21e in Obertauern. Het zou me wat zijn zeg als ik daarvan live kon berichten! Gaan er nog meer mensen mee schatgraven naar de BMW? Zie hierrrr en meld of je animo hebt in de reacties. 

Afsluitend een paar plaatjes van Dennis uit Kaprun afgelopen dinsdag: [fbphotos id=”573184532715756″]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

33 reacties

Gesloten voor reacties.