Spanning en sensatie! Woensdag gaan we het weten: of de Oostenrijkse skigebieden open gaan. Voor mij persoonlijk ook nogal een verschil. En voor velen met mij. Bedenk dat er in een normaal seizoen duizenden Nederlandse skileraren naar Oostenrijk trekken. Me dunkt dat vele Nederlanders de kerst al afgeschreven hebben. Voor hun persoonlijke veiligheid. Een factor voor het geleidelijk opstarten van het seizoen zal ook de sneeuwval zijn: bij meters heerlijke poeder zal het wintersportvirus het wel van dat andere virus gaan winnen. Wat dat betreft een erg mooi plaatje uit Zell am See Kaprun vanochtend.
Hier wat Duitse quotes uit de bekendmaking van de Oostenrijkse president zoals weergegeven op tt.com:
In der Debatte um eine vorweihnachtliche Schließung der Skigebiete wegen der Corona-Pandemie kündigte Kurz für Mittwoch die Präsentation der Regierungspläne zu diesem Thema an. Die Debatte müsse aber „differenzierter“ geführt werden. Zum einen seien die Skipisten derzeit geschlossen und – „so leid“ es ihm tue – werden die Sport- und Freizeiteinrichtungen nicht Teil des ersten Öffnungsschrittes sein. Dennoch wolle die Regierung in „absehbarer Zeit“ wieder mehr Sport ermöglichen, insbesondere, wenn dieser unter freiem Himmel und als Einzelsport stattfindet. Zum anderen müsse davon getrennt, die Frage des Tourismus gesehen werden, so Kurz: „Was klar ist: Après-Ski wird es frühestens in einem Jahr wieder geben.“
Dat klinkt dus echt goed: “individueel sporten in de buitenlucht” wil de regering met nadruk toelaten. Klinkt als: “We are not going to fuck up our economy this winter!” Die vlag kan dus eigenlijk al een beetje uit. Parijs en Rome zijn ver weg van de skigebieden dus die weten niet wat ze doen. De Zwitsers en Oostenrijkers leven ervan en die beslissen dus anders. En nu de après-ski dicht blijft zul je ook gaan zien dat netjes in lijn met de nu alom winnende aerosolen-theorie die après-ski de besmettingshaard was en niet of je elkaar een hand geeft of wat ook. Langdurig dezelfde ongeventileerde lucht ademen met een besmettelijk persoon op welke afstand dan ook, dat is en was het hoofdprobleem. En natuurlijk zou je je dus ook in een restaurantzaal van een hotel kunnen besmetten op die manier. Wie herinnert zich met mij hoe vaak je als kind niet flink ziek was op wintersport?
Up to 400 #mm of rain in 36 hours. Extreme #rainfall recorded in some areas of East #Sardinia #extremeweather #flooding pic.twitter.com/WxFD8Qa2hT
— MeteoTracker (@MeteoTracker) November 28, 2020
Mijn bericht van gisteren of beter gezegd de titel kan beter de prullenbak in: Johann en Leo wezen me er terecht op dat de kleinschaligere regionale weermodellen wel degelijk in de richting van 300mm neerslag voor Sardinië hadden berekend. Ik ben dan ook absoluut de mindere meteoroloog dan deze beide heren. Nooit een geheim van gemaakt. Dat in detail naar de modellen kijken is ook absoluut niet mijn passie. Ik ben meer schrijver en verhalenverteller en kijk het liefst naar het grote plaatje. Verder ben ik opgeleid als klimaatwetenschapper en milieudeskundige met meteorologie slechts als groot bijvak (wel hoge cijfers voor dat mooie vak, maar dat was puur de fundamentele fysica en minder het dagelijkse modellenwerk). Zeker had ik moeten weten dat ik voor Sardinië naar kleinere weermodellen had moeten kijken. Ik “sliep” echter en had haast. Als je je brood ergens anders mee verdient en je snel voor vertrek een titel moet verzinnen voor toch een onderhoudend bericht voor je lezers schiet je ook wel eens mis. Mea culpa dus. Korte en ultrakorte termijn weerprognoses zijn dankzij de supercomputers ijzersterk. Mijn vraag is dan wel nog: welk beleid is er voor dergelijke catastrofale neerslag. Wat mij betreft “klimaatbeleid”. Had Sardinië niet allang kunnen uitrekenen waar en hoe het mis zou gaan bij zo veel neerslag? En beschermingsmaatregelen kunnen nemen? Iemand die het kan weten zei me eens: het beste (klimaat)beleid is gewoon de huidige klimatologie nemen en ervan uitgaan dat het minstens nog 10% erger kan worden niet over honderd jaar maar gewoon morgen of overmorgen. En je daarvoor wapenen. Dan zit je met of zonder opwarming (of afkoeling) altijd goed.
7 reacties
Reacties zijn gesloten.