Klik voor grotere kaart

Het GEM-model laat ons vanavond weer niet in de steek. De 12u run reikt maar 180 uur vooruit en op die woensdag de 8e komt GEM met een evenaring van de recordluchtdruk voor februari in Nederland van 16 februari 2008: 1046,7 hPa. En natuurlijk ook weer een bitterkoude nacht met paarse vlekken op de Duitse hoogvlakte en geen aanwijzingen voor op handen zijn de dooi.

Klik voor grotere kaart

Het ECMWF model gunt ons Flachlandtirolers nachten met strenge vorst goed voor centimeters ijsaangroei per nacht en maandagavond om 18uur een extreem lage dauwpuntstemperatuur van lager dan -20°C. Ook een slagende dooiaanval op 9 februari. De ervaring leert gelukkig dat de eerste dooiaanval die een model berekent meestal niet lukt!

Klik voor grotere kaart

Het GFS model brengt ons wat sneeuw op maandag uit een mislukkende dooiaanval. Zie de zeer dicht gestapelde lijntjes van gelijke temperatuur voor onze kust. Let op bovenstaande kaart ook op de bijzondere accumulatie in de Apenijnen en op de Balkan. Morgen dumpt het daar!

Hieronder nog de aap uit de mouw van de GFS12u en mijn voorzichtige prognose…

Klik voor grotere kaart

De aap uit de mouw vanavond is wat mij betreft de oceaanblokkade met beginnend zeer krachtig (want geel-oranje; zie deze uitleg) Groenlandhoog berekend voor 16 februari. In deze run dooit het in de LL ook vanaf 9 februari, maar niet om over te gaan naar een WC maar naar een noordelijke stroming over de nog warme Noordzee. Goede sneeuwkansen voor de Alpen daarbij en vooral ook voor de Noorse skigebieden. In de LL eerst winterse buien met natte sneeuw, maar dat kan snel kouder worden.

Ook ECMWF!
Gek genoeg komt ook het ECMWF model met een krachtig Groenlandhoog na de dooiaanval van 9 februari, maar dan meteen al op 10 februari. Zie deze kaart. Vreem eigenlijk: ik roep al enkele dagen terwijl het nog op geen kaart te bekennen was Groenlandhoog, Groenlandhoog en zie wat er gebeurt.

1963
Mijn inschatting is dat de dooiaanval van 9 februari niet gaat slagen. Wat mij betreft mislukt de volgende rond 12 februari ook en komt er als het ijs op dikte is een halfslachtige dooiaanval, die ons met een Groenlandhoog op hevige arctische koers met taferelen à la #11stedentocht 1963.  Nu ja afwachten maar weer!

Graag de ensemble-commentaren in de reacties!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

76 reacties

Gesloten voor reacties.