Klik voor grotere kaart

Het GEM-model laat ons vanavond weer niet in de steek. De 12u run reikt maar 180 uur vooruit en op die woensdag de 8e komt GEM met een evenaring van de recordluchtdruk voor februari in Nederland van 16 februari 2008: 1046,7 hPa. En natuurlijk ook weer een bitterkoude nacht met paarse vlekken op de Duitse hoogvlakte en geen aanwijzingen voor op handen zijn de dooi.

Klik voor grotere kaart

Het ECMWF model gunt ons Flachlandtirolers nachten met strenge vorst goed voor centimeters ijsaangroei per nacht en maandagavond om 18uur een extreem lage dauwpuntstemperatuur van lager dan -20°C. Ook een slagende dooiaanval op 9 februari. De ervaring leert gelukkig dat de eerste dooiaanval die een model berekent meestal niet lukt!

Klik voor grotere kaart

Het GFS model brengt ons wat sneeuw op maandag uit een mislukkende dooiaanval. Zie de zeer dicht gestapelde lijntjes van gelijke temperatuur voor onze kust. Let op bovenstaande kaart ook op de bijzondere accumulatie in de Apenijnen en op de Balkan. Morgen dumpt het daar!

Hieronder nog de aap uit de mouw van de GFS12u en mijn voorzichtige prognose…

Klik voor grotere kaart

De aap uit de mouw vanavond is wat mij betreft de oceaanblokkade met beginnend zeer krachtig (want geel-oranje; zie deze uitleg) Groenlandhoog berekend voor 16 februari. In deze run dooit het in de LL ook vanaf 9 februari, maar niet om over te gaan naar een WC maar naar een noordelijke stroming over de nog warme Noordzee. Goede sneeuwkansen voor de Alpen daarbij en vooral ook voor de Noorse skigebieden. In de LL eerst winterse buien met natte sneeuw, maar dat kan snel kouder worden.

Ook ECMWF!
Gek genoeg komt ook het ECMWF model met een krachtig Groenlandhoog na de dooiaanval van 9 februari, maar dan meteen al op 10 februari. Zie deze kaart. Vreem eigenlijk: ik roep al enkele dagen terwijl het nog op geen kaart te bekennen was Groenlandhoog, Groenlandhoog en zie wat er gebeurt.

1963
Mijn inschatting is dat de dooiaanval van 9 februari niet gaat slagen. Wat mij betreft mislukt de volgende rond 12 februari ook en komt er als het ijs op dikte is een halfslachtige dooiaanval, die ons met een Groenlandhoog op hevige arctische koers met taferelen à la #11stedentocht 1963.  Nu ja afwachten maar weer!

Graag de ensemble-commentaren in de reacties!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

76 reacties

Gesloten voor reacties.