We hebben een mooi weekeinde gehad waarbij zaterdag de zon veel scheen maar er een behoorlijk windje stond en zondag werd het zachter maar was er tijdelijk wat meer bewolking. Wat opviel was de pittige nachtvorst. Zeer gevaarlijk voor de fruitteelt in deze tijd van het jaar. Gelukkig zijn de knoppen nog niet helemaal uitgelopen waardoor er nog enige bescherming is.

Wat zien we hier? (Afkoeling maakte er al een opmerking over op de vorige posting) Er heeft iemand zitten tekenen en kleuren die er geen verstand van heeft of toch niet? -2 graden aan zee en ruim 10 graden in het oosten. Hoe is dat mogelijk? De verklaring is simpel. In het oosten hing bewolking en bewolking houdt de afkoeling tegen. Zie het maar als een soort deksel op de pan als je aan het koken bent. Haal je de deksel eraf (helder weer) koelt het af. De -2 graden is gemeten boven de duinen. Zandgrond is momenteel erg droog waardoor de afkoeling maximaal is en je zulke temperatuursverschillen kunt krijgen. Bovendien was de zwakke wind op dat moment aan de kust zuid waardoor er geen invloed was van het zeewater.

Aan de grond resulteerde dit in de loop van de avond alweer tot pittige grondvorst zodat we al 3 dagen op rij met nachtvorst te maken hebben gehad. Cruciaal voor de fruittelers zij moeten heel alert zijn bij deze temperaturen het zou zonde zijn als hun oogst zou mislukken. De komende dagen is de kans op nachtvorst klein maar richting het weekeinde zit er een koude-uitbraak vanuit het noorden in de weerkaarten waardoor het wel weer eens tot nachtvorst kan komen.

Voordat het zover is staan er 20 heerlijke graden voor woensdag op het programma. Velen van ons waaronder ik, juichen dit van harte toe en het zou lekker zijn als we dit kunnen vasthouden. Helaas gaan de weerkaarten op de schop. Boven Groenland gaat de luchtdruk stijgen en hierdoor komt er in de loop van de week een koude noordelijke stroming opgang. Dit resulteert in wisselvallig maar vooral zeer koel weer. Regen kan de natuur wel gebruiken maar op Koninginnedag zouden we graag mooi warm weer willen hebben. Helaas zoals het er nu voor staat zou het wel eens een koele wisselvallige dag kunnen worden. Gelukkig is de termijn nog ver waardoor het nog mee zou kunnen vallen maar de trend is gezet.

Woensdag en donderdag staan die (vrij) warme dagen dus op het programma en met een beetje mazzel kan dat vrijdag ook nog lukken al is dat onzeker. Wat wel zeker lijkt is de kou-uitbraak in het weekeinde. Zaterdag zijn we met 10 graden klaar. Dat is gewoon een temperatursturz. De vraag is zoals ik al eerder vertelde of de weergoden dit op Koninginnedag recht willen trekken? Wie heeft er een lijntje naar boven? Duimen mag altijd. [Update Hajo: ik plaats zo nog de nieuwe pluim voor Nederland][dc_slider slider=”14353″ captions=”true”]Nog maar een paar nachtjes slapen en het evenement Dutch Week staat op het programma. Dan willen we feesten, lekkere sneeuw om te skiën, zon en een mooie verse sneeuwlaag. En om met de deur in huis te vallen: er moet geduimd worden. Bovenstaande ensembles zijn voor Les Menuires – Val Thorens. UPDATE Hajo: Arjan plaatste vannacht tijdens een rustig verlopen nachtdienst het 18u ensemble met zachte temperaturen en lichte regen tot ver boven het dorpsniveau van Val Thorens (2300m). Sneeuwgrens gemakkelijk tussen de 2400 en 2800m. In de nieuwe run, de GFS00u, zien we en veel grotere dump bij een kelderende temperatuur rond de maandwisseling. Het kan dus zeker ook een ware sneeuwdump worden.[dc_slider slider=”14359″]Afsluitend een blik op het Europese model. Ik geef meteen aan dat deze berekening zeer sterk lijkt op de nieuwe Amerikaanse hoofdrun. In Val Thorens vrijdag, zaterdag, zondag, maandag en dinsdag intensiverende regen en dan in de nacht op woensdag 1 mei overgaand in hevige sneeuwval die tot donderdag aanhoudt en daarna tot in het weekeinde koel en steeds zonniger met wel stapelwolken met kans op een sneeuwbuitje. De kaarten hierboven tonen het explosieve contrast tussen zeer warme lucht en vanuit het westen oprukkende koelte. Afsluitend wil ik ook nog even wijzen op de intensieve sneeuwval in de Noorse Fjorden de komende periode boven een sneeuwgrens van 200 tot 600m! vanaf vanavond tot aan Koninginnedag. Er kan 30 tot 60cm vallen. 


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

43 reacties

Gesloten voor reacties.