‘Hier kommt die Sonne’ zou Rammstein zingen. En zelfs meer dan we op het eerste zicht zouden vermoeden. Een nieuwe studie toont aan dat we nu meer zonlicht ontvangen dan 60 jaar geleden. Het laatste decennium is er zelfs een toename van zo’n 20%. Oorzaak? Het Global Dimming-fenomeen geraakt stilaan opgelost. Sinds de Industriële Revolutie zo’n 200 jaar geleden begon, hebben onze voorouders grote hoeveelheden kleine roetdeeltjes de lucht in gebracht, doordat we de ene na de andere vervuilende fabriek uit de grond hebben gestampt, onze huizen met steenkool hebben verwarmd, en om van de vervuilende dieselmotoren nog maar te zwijgen. De panverdampingsgraad nam overal ter wereld af, wat er op wees dat steeds minder zonlicht ons bereikte.

stuifmeel tomaat

Normaal gezien condenseert waterdamp op kleine zwevende deeltjes in de lucht, zoals stuifmeel bijvoorbeeld. Maar omdat industriële roetdeeltjes veel kleiner zijn, werd ook de samenstelling van onze wolken anders. De waterdruppels werden veel kleiner, en veel groter in aantal. Zo werden onze wolken gigantische spiegels van zonlicht naar de ruimte.

Global dimming regionaal 

Geen paniek hoor, want het probleem van Global Dimming is al lang aangepakt. Sinds de jaren ’80 hebben we de ene milieuwet na de andere gestemd. Terecht ook trouwens. Onze lucht werd terug zuiverder. Maar sindsdien bereikt wel meer zonlicht terug het aardoppervlak. En meer zonlicht, wil zeggen … Juist ja, warmer weer. Zou dit de plotse globale temperatuurstijging sinds 1987 kunnen verklaren? Oordeel zelf, maar het IPPC legt weer alle andere studies naast zich neer. Volgende maand verschijnt het nieuwe rapport van die Global Warming-lobby. En volgens een uitgelekt document zou Global Warming nu voor 95% zekerheid door de mens veroorzaakt worden. Ach ja, na een warme zomer moet er nieuw leven in de brouwerij geblazen worden natuurlijk.

satbeeld 20 augustus 2013

Laten we maar even naar de Lage Landen kijken. Wo ist die Sonne? Verstopt achter propere lage wolken vandaag. Maar geen paniek, het is maar een dunne laag, dus straks brandt de zon er wel wat gaten in. Zeker in het zuiden van België waar het al de hele dag zonnig is. Ook in de oosthoek van Nederland trouwens, maar daar gaan nog wel wat wolkenvelden en stapelwolken verschijnen. Tijdelijk, want boven de Noordzee ligt er een mooi gebied met opklaringen klaar. Dus vanaf de namiddag klaart het vanaf de kust steeds meer op.

cirrostratus halo

Voor de rest van de week lijkt het er op dat bol van Palantir van Erwin ons allemaal een kleine rad voor de ogen heeft gedraaid. Gisteren schreef ik nog dat ik me vergist had en dat we wel degelijk een mooie zomerse week tegemoet gingen. Vandaag moet ik daar alweer op terugkomen en blijft de zomer in augustus gewoon rustig verder kabbelen. Grmbl, dat was dan ook meteen de laatste keer dat ik naar de officiële instanties luister, en daar bedoel ik niet die Palantirbol mee! Het wordt nog wel warmer deze week hoor. Maar de zon laat het wat afweten. De wind draait vanaf morgen naar het oosten, maar de bovenluchtstroming blijft westelijk, dus komen er vanuit die kant regelmatig wolken over schuiven. Morgen vooral hoge wolken die de zon voor een groot deel van de dag zal sluieren. Cirrostratuswolken zijn dat. Morgen wordt een mooi moment om wat halo-effecten te spotten. Fototoestel in de aanslag houden! Donderdag komt een hoogtelaag akelig dichtbij en krijgen die sluiers ook het gezelschap van middelhoge wolken. Maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Enkel in de noordelijke helft van Nederland kan er een bui vallen.

neerslag België op zaterdag

Vrijdag blijven er wolken aanwezig, terwijl de wind aan de grond naar het zuidoosten draait. Dat wordt in heel de Lage Landen dus een zomers warme dag met temperaturen boven de 25°C. Volgens GFS wordt die kortstondige warmte zaterdagochtend al weggespoeld. Net op het minst actieve tijdstip, dus veel neerslag berekent het Amerikaanse weermodel momenteel niet voor de Lage Landen. Maar over de exacte timing is er nog heel wat onzekerheid. Komt die storing een halve dag later door, dan kan het hier eerst nog eens goed opwarmen en nemen ook de onweerskansen toe. Net zoals ECMWF in zijn ochtendrun doet. Daar kantelt die storing tijdens de ochtend pal over België en blijft daar dan de hele dag slepen. Nederland blijft daardoor nog een dag langer in de warme lucht, terwijl het in België niet warmer wordt dan een kleine 20°C.[dc_slider slider=”21916″ captions=”true”]En de dagen daarna? Wel dan gaan we weer over naar een klassieke situatie met de hoge druk in het zuiden en de lage in het noorden en wij in een westelijke aanvoer. De hoge druk blijft steeds vlakbij, dus veel neerslag zit er niet in. En verder kabbelt de zomer rustig naar zijn einde toe, met een afwisseling van betere en minder goede dagen, zonder dat het echt slecht wordt.[dc_slider slider=”21907″ captions=”true”]En deze keer houden de seizoen zich stipt aan de afspraak. Sinds gisteren sneeuw in Siberië? Op 1 september de eerste sneeuwdump in Noorwegen! Tellen jullie mee af?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

31 reacties

Gesloten voor reacties.