In de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen hebben ze ook te maken met de zelfde storing als wij. Vannacht wist de sneeuwgrens (door neerslag afkoeling) te zakken naar lokaal 2.000 meter hoogte. Overigens een prachtige sneeuwgrens vanmorgen op de Grossglockner Hochalpenstraße. 

wit De bekende toppen als de Zugspitze en Kitsteinerhorn zijn ook weer lekker bepoederd vannacht. Helaas zijn veel cams slecht zichtbaar door mist en lage wolken.  Is er iemand al in deze regio op vakantie ? Zo ja ga je vandaag de sneeuw opzoeken op de aller hoogste toppen ? 

COMPLEXAls we verder uitzoomen op de huidige situatie zien we een complex systeem met een luchtdruk kern boven midden Duitsland hangen.  In de Benelux stroomt langzaam aan warmere lucht binnen via Noord Duitsland vanuit het voormalige Oostblok. Vanmiddag gaan ze dat in Noord Nederland merken. Langer geduld voor zuid Nederland en België. Daar is het vandaag gewoon nog kil en uitgesproken nat ! Kijk trouwens eens naar die opvallende verschillen, Kopenhagen nu al 23 graden om 10 uur, terwijl het in Parijs maar 14 is. 

charts_harmonie_t2m_bnl_16 Uiteindelijk zijn dit de temperaturen die we aan het einde van de middag mogen verwachten. In Groningen kan het 26 graden worden, terwijl het in Maastricht 14, of in de Ardennen slechts 10 graden is ! En dat op hemelsbreed 300km afstand ! Maar in de warme lucht zal het ook niet overal droog blijven. In het noorden kunnen, zoals Frederic gister al zei, enkele felle onweersbuien ontstaan. Dus het gaat zowel letterlijk als figuurlijk spannend worden vanavond met de voetbal. Buiten of binnen kijken ? Winnen of verliezen ?  

charts_harmonie_t2m_bnl_39 Morgen trekt de warme lucht verder Zuidwaarts (klinkt zo raar, is het ook wel). Opnieuw is geduld nog nodig in delen van België en Limburg waar het nog altijd licht regenen kan. Anders is het helemaal in Noord Nederland. Lokaal kan het 30, harmonie gelooft zelfs in 31 graden, worden.   Maar opnieuw kan er in de middag een flinke onweersbui ontstaan. 

+++++++++++Korte update++++++++++ 

tempgmt (2)

Noord – Nederland warmt aardig op, ruim 10 graden verschil tussen Zuid-Limburg en Noordoost-Groningen. 

windbftgmt (1)

Ook een groot verschil in ons land ; de wind. Tussen 14:50 en 15:50 is de gem. windsnelheid in Hoek van Holland  kracht 9 geweest. Een officiële storm dus ! Bijzonder voor juli. Rustiger is het in het Oosten. 

+++++16:50++++

Het onweer voor het Noorden kon wel eens heftig uitpakken. Cellen groeien hard, binnen de gele ruiten is vanavond rekening te houden met zware onweersbuien. Ook tijdens de voetbalwedstrijd. 

onweer

 ++++KNMI ; Extreem weer NO – Nederland ++++

extreem


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

12 reacties

Gesloten voor reacties.