Geniet van dit filmpje van ickiting de nieuwe sport in Nederland. Iemand nog of al ijszeilers gezien? Ja we hebben nog twee dagen ongekend mooi schaatsweer bij steeds dikker ijs. Maar de weermodellen zijn eruit: it sil net heve! 

Vergelijk de twee grafieken hierboven. De bovenste is de nieuwe. De onderste is van vanochtend. Toen nog een vork. Nu dicht geklapt en in en keer een heel mooi eensluidend ensemble van 30 losse runs met kleine startvariaties die allemaal op dezelfde lange dooiperiode met uiteindelijk weer wat nachtvorstjes (goed voor galgje) uitkomen. Zo strak zie je ze zelden en dan kun je met een gerust hart een lange termijn voorspelling doen.

De wisdom of crowds heeft ook goed gewerkt. Is voor een arme weerman een probaat middel tegen tunnelvisie. De koude aftakkingen ook nog in het Europese model vandaag lijken een illusie.

Toch niet niks waar het Europese model vanochtend nog mee kwam. Maar de hoofdrun heeft wederom de route bovenlangs gekozen vanavond en ik verwacht dat de pluim straks ook stopt met vorken of hooguit blijft er rond 19 februari nog een aftakking omlaag en dat moeten we dan aanzien.   

In alle modellen speelt de Grote Omega een grote rol op wat gespetter na in de overgang naar dooi herstelt het hogedrukgebied zich steeds maar met de Lage Landen aan de zachte kant van het hoog. Met super aangenaam weer dus. Het Canadese model en het Europese model zitten daar nu ook op en dan is het klaar. De eerste en misschien wel laatste vorstperiode van deze winter loopt af en dat hebben we te accepteren. De Heer geeft en de Heer neemt.

We moeten echt in het nu van het aanstaande weekeinde kruipen en verder nergens aan denken. Is ook bijzonder als het klapstuk precies een weekeinde vult met twee ochtenden met strenge en zeer strenge vorst. Ik herinner me de schaatsperiode van 2012 die exact 14 dagen van weekeinde tot weekeinde besloeg en dat ik die laatste zondag in dikke dooi nog heerlijk geschaatst heb.

Vandaag twee Mpemba’s gezien. Ondanks dat de -15ºC niet is gehaald. Geef morgenochtend bij geslaagde Mpemba’s ook de temperatuur ajb of beter nog je woonplaats en het exacte tijdstip. Dan hebben we serieuze data voor het bijstellen van de theorie. De mooiste Mpemba video morgen beloon ik met een gratis tandemvlucht in Oostenrijk.

Het 10km WRF model morgenochtend

Het Canadese model morgenochtend

Het Europees model morgenochtend

Van deze drie neem gerust de eerste en derde als mest waarschijnlijk. We gaan de -20ºC niet halen helaas. Was een mooie mijlpaal geweest. In 2012 lukte het nog wel. Een verrassing moet je niet uitsluiten dus het is heus het eerste waar ik morgenochtend naar kijk. -16ºC ook tof toch?

Nou nu dan passend bij de titel van het bericht… ga in bovenstaand zoekplaatje je momenten om nog het ijs op te gaan maar uitzoeken. Man wat heb ik weer mensen zonder ijspriemen zien spartelen. Verbind de handvatten van twee scherpe schroevendraaiers (of liefst echte priemen natuurlijk, maar daar moet weer kurk op) met een elastieken koord en hang dat om je nek. Ik zou nog geen meter zonder willen schaatsen. En heb je het is elk serieus gevaar meteen ook geweken vooral op ondiep water. In diep water kun je ook nog onder het ijs schieten. Dat moet je echt niet willen…. daarvoor zou je nog als tweetal je onderling met een lang touw kunnen verbinden zodat de ander altijd de onfortuinlijke terug naar het wak kan trekken. Kost geen drol in vergelijking met lawinespullen voor de freeriders en is echt levensreddend.

Vanaf september de echte ijspriemen te koop in de WSWM wintershop! En welkomstcadeau voor abonnees. Echt bélachelijk dat niet elke Nederlander ze voor het hele gezin heeft liggen. Je wilt toch je kids ook niet laten rondstruinen zonder?

Voordat ik me nu ga bezondigen aan een belachelijke voorspelling. Vertrouw ik weer liever op onze gezamenlijke wijsheid. Vanaf dinsdag zitten we ’s middags al met 5-10ºC. Ik zeg even niets. We gaan het zien. Zowel de prognose. Als de bewijsfoto’s.

Vergelijk nu dus weer even vanochtend en vanavond. Dan zie je dat de koude tak van de vork is afgebroken. Absoluut dus kansen op flink kouder rond 23 februari. Maar als dat gebeurt en nog heftiger dan noemen we het en nieuwe vorstperiode. Het gat is te groot en de temperaturen te hoog om te doen of het een periode is. En gelet op de datum en dat we nog steeds een warm wereldklimaat hebben… zou ik denken: count your blessings dit was een hele mooie!

En ja… dit doet pijn aan je ogen als je weet wat we de afgelopen dagen zagen aan ijspluimen. De optie 8cm op 26 februari is er nog in theorie. Maar je ziet ook dat er woensdag nog best goed geschaatst zou kunnen worden. Tuurlijk zacht ijs. Werkijs. Ik hoor en zie het wel. Hoop dat het mijn laatste schaatsperiode is dat ik niet thuis in Nederland ben… en ook dat het het laatste jaar is dat er geen Weissensee gehouden wordt.

Fijn avond allemaal. Groeten uit Hinterglemm!

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook). Morgen dus vooral met het Mpemba-effect.

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Joost · 12 februari 2021 op 20:47

Mag mijn video van vanochtend op twitter meedoen met de wedstrijd van morgen? @joostprive #mpemba

    Hajo · 12 februari 2021 op 20:51

    Ja hoor! Is door de Ballotage. Je verraste me dat het gelukt was…. bij die temperatuur.

deepblue · 12 februari 2021 op 21:49

Dank voor het artikel weer. Ga er nog even flink van genieten!
Kan trouwens de dauwpunt-verwachtingen niet vinden. Zijn die ook ergens beschikbaar?

Nick · 12 februari 2021 op 23:14

Hier kan je wel mee uit de voeten denk ik.
https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=eps_pluim&r=midden

Spyfromthesky · 13 februari 2021 op 07:47

Wie in het noorden of oosten woont, die zou maandag vroeg nog kunnen schaatsen. Maar zoek kleinere betrouwbare wateren op. Voor de rest is het dinsdag al not done om op het ijs te gaan.

Het was even leuk de winter, maar na 3 dagen vorst en te bekijken op afgelopen woensdag hoe de kaarten er voor stonden, dan wisten we wel dat het erg moeilijk zou worden. En de ijsdikte viel door de tegenvallende vorst ook nog tegen.

Maar geniet vandaag volop met je kinderen op de sloten. En zeker ook morgen nog en koester het en leg het vast met foto’s.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.