Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Witte kerst thuis én in Alpen gaat afhangen van fidget spinner

check ook eens

54 Reacties

 1. Qlubtempo Raoul schreef:

  Ensemble voor Oostenrijk gewoon drama.

 2. Martijn sonnenberg schreef:

  Prima weerbericht… prachtige openings foto.
  Wat betreft de zure appel: vooral lager gelegen dorpen en dalen zoals ik je ensembles zie? Oostenrijkse gebieden als ischgl, arlberg, obertauern, SFL die allen rond 1400 mtr of hoger beginnen zitten geramd lijkt me. Wat opvalt bij GFS is dat het nogal golvend is en over het algemeen wel aan de goede kant van de jetstroom

 3. Snowfever schreef:

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4511926/volgend-weekend-kan-het-maar-zo-eens-gaan-sneeuwen

  De weermodellen zijn het echt niet met elkaar eens. Niemand weet het nog volgens mij.

 4. Richard schreef:

  Laten we het nu even gezellig houden en hopen dat er nog een verrassing inzit.

 5. Asten (Harmelen) schreef:

  Off topic : met 525.2 mm is 2018 inmiddels buiten de top 5 droogste jaren sinds het begin van de waarmemingen gevallen. Als de verwachtingen uitkomen valt dit jaar zelfs buiten de top 10…het kan verkeren…

  Ik plaatst overigens nog steeds te snel reacties.. (note 8, laatste versie android)

 6. nils schreef:

  Voorspellingen niet geweldig… We hebben toch ook wat jaren achtereen gehad dat er bij aanvang vd kerstvakantie gewoon geen sneeuw lag, of pas boven de 2000. Dan is de sneeuwval van nu toch fantastisch?? Als deze laag geprepareerd is en er nog kanonnensneeuw overheen gaat dan ligt er toch een leuke basis. Dat het in Frankrijk onder de 1700 en in Oostenrijk onder de 1200 groen zal zijn met kerst is niet heel vreemd maar wel jammer. Wie weet valt er nog net op tijd weer een leuk laagje wit en ziet alles er weer veel gezelliger uit.

 7. Cleven schreef:

  Klopt,
  Maar het is of we de sneeuwgrens steeds hoger bij stellen.
  Het voelt gewoon niet goed!! De zomer pakte uit als nooit te voren met + 38 gaden!!
  laat de winter dan ook eens een keer doen,…….gewoon…
  omdat dat we dat willen!!

 8. deepblue schreef:

  Al toch maar even wat voorzorgmaatregelen genomen voor onze vakantie met de kerst.

  Wandelroutes gedownload en alvast aan het kijken voor hogere skigebieden in de buurt. Wij zitten bij de Weissensee (Karinthie). Iemand tips voor wat hoger gelegen skigebieden met blauwe pistes in de buurt waar we als alternatief heen kunnen gaan?

 9. Henrik schreef:

  Pluim NL is vrij duidelijk, vanaf as weekend verzachting met temperaturen rond de 7 graden. Aantal lijntjes voor koud weer is minimaal nog

 10. EKlop schreef:

  @Hajo @Jannes complimenten mogen ook wel eens gegeven worden. Berichten en website spinnen weer als vanouds! Well done

 11. Mark (Breda) schreef:

  De kaarten van de GFS van 12u en 18u bekeken. Er zit weinig kou in het oosten en ook in Rusland vind ik. De depressies van de WC hebben een flinke bres in het Russische koudereservoir gebeukt. De beer is mank.

  Ik zie dat nog niet zo 1 2 3 weer herstellen op korte termijn richting LL maar ook in de alpen. Een oost europees sneeuwdek ontbreekt ook. Voortekenen zijn momenteel niet zo best voor een vroege strenge winter.

 12. Jorne schreef:

  Ik zag onder het vorige bericht vrij negatieve reacties over EC van vanavond, ik wilde er eigenlijk een zeer positieve draai aan geven. Omdat Hajo hem vanavond ook laat liggen (groot gelijk daar in Les Menuires) pak ik hem op vanavond! Ik kom trouwens net teru uit Maastricht, onderweg heeft het meer wel dan niet geregend geloof ik dus er is nog genoeg onderweg naar de Alpen 🙂
  Goed, EC analyse voor de Alpen, want het is wel een bijzondere hoor.

  We zien het inmiddels bekende warmtefront Europa binnen wandelen, letterlijk wandelen, want de modellen geven het oude Scandihoog nog aardig wat mankracht om het boeltje te vertragen. Vanuit het oosten dus tegengas. Maar in de depressie wordt ook niet stil gezeten want over de westflank wordt gewoon koude lucht uit het noorden aangezogen. Deze beide koude luchtstromen knijpen het warmtefront aardig uit…

  Wanneer dat warmtefront over de Alpen heen is geraakt (rode pijl) is het eigenlijk niet echt iets meer waard ondanks de zuidwestelijke wind. Sterker nog het is bijna ingehaald door de aangezogen kou door de depressie, boven West-Europa zien we aardig wat koude plukjes.

  Hoe dat eruit ziet op de neerslagkaarten? Het ex-Scandihoog geeft uit Moskou flink tegengas, het warmtefront (rode lijn) komt gelijk te liggen aan de isobaren en komt dus precies voor de Alpen tot stilstand. Ondertussen verliest het front boven Frankrijk de aansluiting met de doorbeukende depressie Noorwegen in.

  Zo gaat die neerslagpluk uiteindelijk z’n eigen leven leiden en krijgt het met een duwtje van de kou z’n vat op de Alpen. En gegeven de prachtige ligging van de Alpen met de dynamiek zien we zelfs een nieuw cirkeltje in de isobaren ontstaan wat betekent dat het zooitje wat gaat draaien.

  En zo precies de goeie kant op draaien! Daar komen de oude plukjes kou die we net zagen weer om de hoek kijken. Die worden samen met een zeer licht noordelijke stroming nog even tegen de Alpen gedrukt.

  Omdat onze skibestemmingen dan precies op de grens warm-koud liggen gaat de neerslag daar intesiveren! Sneeuwsandwich met aan de noordkant zelfs een sneeuwgrens onder de 1000m! Dus uiteindelijk brengt een warmtefront dus even wat warmte maar zonder regen om vervolgens met een kleine impuls nog eens 30cm sneeuw neer te ploffen. Wat een aangename verrassing!

  Dan later in de run zelfs nog een zuivere zuidkantdump met weinig problemen voor de noordkant! Maargoed dat is wel erg ver in de meteofictie.
  Het blijft de output van 1 hoofdrun en precies alles valt dit keer goed. Maar omdat we al een paar dagen zien dat het Scandihoog wat sterker wordt berekend dan eerder gedacht en de Alpen gewoon een heerlijk dynamisch gebergte zijn kan het wel gewoon 🙂 Ook de controle run van het EC laat in het ensemble op die 17e een temperatuurdip voor de Alpen zien dus alles is nog mogelijk

  • Hans schreef:

   Vwb sneeuwkansen zaterdag is EC nog wel positief. Maar daarna…… Morgen weer nieuwe kansen. UKMO geeft nog enige hoop tm 144h. en evt. een vervolg…..
   Kerst? Nix van te zeggen nog. Zou zomaar wit kunnen zijn in LL…… 🙂

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Mooie analyse Jorne..
   Zou wel lekker zijn als op het pak dat er momenteel aan het vallen is nog een keer 30 cm zou vallen vóórdat we ook maar op de latten hebben gestaan !

 13. Stefan Kaptein schreef:

  Je kan als je naar de pluimen kijkt eigenlijk maar één conclusie trekken en dat is warm water en warmte. Terugkomend op dat ene Pietertje/Petertje, dat gaat hem niet worden. En dat zeg ik omdat het een koude uitbijter is en zoals we wel weten komen die eigenlijk nooit uit. Gelukkig zullen de postenbullys hun werk doen deze dagen met de verse sneeuw, dus de pistes zullen wel wat kunnen hebben, maar dat winterse plaatje gaan we verliezen. Afwachten maar weer of ee nog verrassingen uit de hoge hoed konen.

  • Hajo schreef:

   Koude uitbijter spreken we meestal over als de hoofdrun een Alleingang maakt. Zo’n lid uit het ensemble heeft altijd een zeer lage kans natuurlijk. Nooit meer dan 5% per lijntje.

  • Jorne schreef:

   Voor verrassingen in de kaarten kan je altijd aan het WSWM loket terecht, zie hierboven 😉 Voor daadwerkelijke weerverrassingen zullen we hogere machten moeten inschakelen

 14. Roy schreef:

  Hmm ja boeiende analyse Jorne! Zolang het hoog enigszins stand houdt pakt dat zeker gunstiger uit voor de Alpen. En met het gegeven dat het GFS altijd wel de voorkeur heeft voor het doen laten slagen van depressie dooi aanvallen biedt deze EC berekening zeker wel kansen. Ik ben ook gematigd positief.

 15. joke,riederalp schreef:

  Het begint hier toch een serieuze dump te worden! Mijn man moet voor een vergadering het vliegtuig halen dus loop ik nog even mee naar de lift. Kan hij nog even door de sneeuw met laarzen lopen door dit dikke pak!(bij de lift weer schoenen aan en ik neem de laarzen weer mee.haha)
  Het sneeuwt, wind en min 5 graden.

 16. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Ben er niet gerust op! Groene dalen in het verschied? Onlangs las ik hier nog dat Kerst in kannen en kruiken was en wat……al te verwachten was op grond van eerdere jaren…je ziet nu steeds weer een bijstelling naar minder rooskleurige vooruitzichten…….die modellen toch!
  We hebben gelukkig nog twee weken……genoeg kansen toch?

  • Moes schreef:

   Kerst in kannen en kruiken is hier al wel geroepen ja. Maar dat is onzin natuurlijk. Er kan nog zoveel gebeuren in die tijd. De kaarten op dit moment stemmen iig niet positief wat dat betreft.

 17. Michael schreef:

  Zell am see/Kaprun….alleen nog maar regen. Sneeuwgrens nog steeds 1000/1100meter. Ben benieuwd of er hier nog wat gaat vallen.

 18. Richard schreef:

  Wat zeggen de kaarten deze morgen.

  • Henrik schreef:

   In grote lijnen vergelijkbaar met gisteren. Voor LL is het as weekend gedaan met het frisse weer, EC laat dit ook vanochtend zien en ook de andere modellen.

   Voor de Alpen obv GFS redelijker vanaf as weekend weer neerslagkansen (na vandaag en morgen) met sneeuwgrens obv grove inschatting wisselend maar rond 1000m. Vind zelf het 10 dagen diagram van Bad Gastein er niet slecht uit zien.

   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/9E1F0B25-46D1-4FC6-A262-E5E19CBE8B55.jpeg[/img]

 19. MARCO(Haarlem) schreef:

  10cm sneeuw gevallen in Val Gardena.Smullen straks

 20. Asten (Harmelen) schreef:

  Dat er vandaag en deels ook morgen aardig wat sneeuw valt is wel duidelijk. Aanvankelijk viel de sneeuw vooral boven de 1000/1200 meter maar nu ook geleidelijk tot in het dal (uiteraard kleinere hoeveelheden).
  Belangrijk voor de kerstgangers: na een aanvankelijke verzachting lijkt er vanaf volgende week donderdag geleidelijk aan weer koudere lucht naar de Alpen te stromen. En dat weer met lekkere sneeuwval. Voor dit scenario gaan zowel het GFS (hoofdrun) als het Ecmwf… sneeuwgrens rond de 1000 meter en wellicht in het volgende weekend verder dalend (hoewel het GFS voor die zaterdag kort weer een verzachting laat zien).
  Blijft spannend voor degenen die onder de 1200/1500 meter zitten..

 21. Roland Bodegraven schreef:

  Dumpt lekker op de arlberg. Lech helemaal wit en kettingplicht op de arlbergpas!

 22. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/07AE0B1B-4D17-477D-805E-EA5393D4BC3A.jpeg[/img]
  Mogen niet klagen! Min 5 graden,het sneeuwt en een beetje wind.

 23. Richard schreef:

  Als ik op de webcams kijk van Leogang ziet het er top uit plus wat er nog gaat komen tot woensdag dus de piste voor de Noord Alpen zitten wel goed voor de eerste kerstweek.Dan eind volgende week nog een beetje zal helemaal top zijn.

  • EKlop schreef:

   Nee Richard het komt niet goed! Vandaag een paar cm valse hoop en volgende week verregend alles weer bij hoge temperaturen en de kanonnen kunnen dus niet meer aan in 2018. Je wintersport bestaat uit wandelen in de modder door de regen. Je kerst wordt klote.

   Sla dit bericht op in je agenda voor kerstavond 1900h en lees het dan nog eens terug. Dan kan het alleen maar mee vallen 😛

 24. EKlop schreef:

  het begint nu (pas) over te gaan in sneeuw in de dalen van Tirol (onder 1000m).
  Westendorf is bijvoorbeeld nog ‘groen’

 25. Roland Bodegraven schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-15.JPG[/img]

  Mooie beelden uit Lech.

 26. Roland Bodegraven schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-16.JPG[/img]

  Ook lekker! Mooie baan heb je dan! Wald am Arlberg is dit trouwens.

 27. Valentijn schreef:

  Na een enorme domper bij het opstaan: nog steeds regen op 800 m in Piesendorf (Zell am See Kaprun) is het inmiddels prima aan het sneeuwen. Nu moet het nog wit, dik wit worden 🙂

 28. Cescia schreef:

  [IMG]http://i68.tinypic.com/v7edz8.png[/IMG]

  Montafon op 987 meter!

 29. Cescia schreef:

  [IMG]http://i64.tinypic.com/9bjfh2.png[/IMG]
  Val Gardena op 2240 meter 🙂

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.