Jullie willen natuurlijk sneeuwfoto’s maar ik begin vanavond met het overweldigende noorderlicht recent op IJsland en de Lofoten. Zie hierr de hele fotoserie.

Dan toch maar sneeuw. Vorarlberg. 22cm op de peilstok. Het is een begin…. even verderop…

In Kleinwalsertal ook heel mooi aan het sneeuwen op 1000m. Elders in Oostenrijk was het wachten op het dalen van de sneeuwgrens wat de komende twee dagen natuurlijk helemaal goed komt sowieso.

Foto: Jan Huibers

De trouwe volger Jan Huibers is ter plekke in de regio Zell am See en schoot deze kiek vanmiddag.

Foto: Jan Huibers

Stukkie hogerop trof hij wel mooie sneeuw aan.

Er is veel te doen over sneeuw in Sauerland. Nou dit is de enige webcamkiek die ik echt mooi wit zag. En de prognose voor Sauerland is ….. tja het houdt nog niet over maar het kan wel. Alles gaat afhangen van die fidget spinner.

Aan de zuidkant waar het deze keer niet sneeuwt werd het zo mooi avond vandaag. Briljant!

OM de rest van het weerbericht te snappen moet je weten wat een fidget spinner is. Een grote rage waar een paar mensen heel rijk van zijn geworden. Doodordinaire inline skate lagers ergens in China in een behuizing laten zetten en je kunt er echt helemaal niets mee. Behalve een complex depressiesysteem aanschouwelijk maken.

Zien jullie de fidget spinner aan het begin van bovenstaande kaartenserie? Overduidelijk toch. Logisch dat amper te voorspellen is waar dit op uit….. gaat draaien. Om in de beeldspraak te blijven. Het kan dus zo maar uitdraaien op een witte kerst in de Lage Landen. En ook een einde aan het op en neer golven van de sneeuwgrens in de Alpen.

En de cliffhanger vanavond is iets wat in de buurt komt van een Noors polar low. Die hebben altijd de potentie om het ook in de Lage Landen te laten dumpen. Dit is de eerste die we zo in een berekening hebben gezien deze winter. Niet? Hans, Ab en Henrik kom er maar in!

Ensemble Nederland

Het Nederlandse ensemble heeft een echt…. Pietertje of was het Petertje? Een eenzaam lijntje dat compleet stoned naar schaatsweer fietst. Verder is het huilen met een winterse bontmuts op en jullie begrijpen dat de Ardennen en Sauerland… vul in. Komende donderdag alsnog kleine kans op sneeuw. Dat wel.

Ensemble Oostenrijkse noordkant 800m

En hoe Oostenrijk? Een lange warme golf staat voor de deur hoor… tot het weekeinde vriest het en gaan heel veel pistes met kunstsneeuw erbij perfect in orde komen. Maar dan een periode met op 800m meer regen dan sneeuw. En pas op de valreep van kerst in de huidige berekening een einde aan het “vor-weihnachten-tauwetter”. Natuurljk flauwekul zo’n naam. Statistisch is er natuurlijk geen enkel verband tussen de kerstdagen en dat dooiweer. Het zal wel eens voor kerst optreden, wel eens tijdens en wel eens na…. maar wat herinneren we ons het best? Maar goed komt de huidige berekeing uit heb je tot in de lagere dalen een witte kerst op de wintersport en de pistes hebben een kans de zachte fase te overleven…. misschien…. ze moeten eerst nog maar eens aangelegd worden.

Ensemble Franse Alpen 1500m

De sneeuw komend weekeinde staat er nu mooi en best realistisch op hier. Eerst vannacht en morgen nog een bak en dan morgenmiddag eerste opklaringen misschien? Met dat stormachtige weer wil je nog wel eens blauwe lucht zien. Vandaag ook! En wat staat daar nu weer klaar de dagen voor kerst? Stortregens overgaand in dikke sneeuw.

Ik ben dan ook hier in Les Menuires en kan doorgaan om de knietjes weer soepel te krijgen op mijn oude dag. Het ritme is er nog niet helemaal maar het begint te komen. Achterwaarts poederskiën geoefend vandaag ook. Dat staat nog op mijn lijstje omdat goed gecontroleerd neer te zetten. Heerlijk eigenlijk als er maar één lift open is. Kun je puur focussen op je moves en elke run wat variatie aanbrengen. Spelen. Voor een Brit eindigde het vervelend. Afgevoerd in een banaan met een kapot schouderblad of zo iets. Sneu.

Gezien al deze? Hochzillertal. Kaltenbach. Splinternieuwe lift. Geen mensen erin vanwege de storm. Maar wel laten draaien. Waarom? Supersneu wat het ding is net opgeleverd. Je wilt vanavond niet in de schoenen staan van die chef daar. Hoe moet hij dit nu gaan fixen? Die lift is cruciaal als schakel tussen allerlei pistes. Hopelijk is de kabel niet beschadigd en kan alles snel worden hersteld. 

Ga een hapje eten met fans van WSWM.nl. Eerste fan T-shirt ooit. Was een sinterklaassurprise voor Dirk-Jan. Echt super grappig. Heb daarom helaas geen tijd om het Europees model te bespreken vanavond. Daar zitten toch de winterse verrassingen momenteel. Hoewel? Amerikaans model doet ook nog best leuke dingen zoals we hierboven zagen. Een tweede keer moeten we al door een zure appel heen nu deze aanloop naar het skiseizoen. Maar de wraak van Koning Thialf lijkt elke keer des te zoeter. Pakken de pro’s onder de reageerders de EC op? Jorne komt er ook vast nog wel in vanuit OV vanavond. Fijne avond…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

54 reacties

Gesloten voor reacties.