Het was voorspeld en het is gekomen: na een piek van temperaturen rond kerst de afkoeling en nieuwe sneeuw. En toch verlies ik mijn BV3 want de temperaturen blijven nog niet aanhoudend laag en de Wintersport-Arena Sauerland kan nog niet uitzien naar een nieuwe vorstperiode. Dat gaat ons er niet aan hinderen om vandaag op 2e Kerstdag volop te genieten van de sneeuwplaatjes van vanochtend boven 1200m. 

Webcams vanochtend
[fbphotos id=521358124565064]

Zoals ik al had aangegeven springt de sneeuwval vandaag op een best bijzondere manier diagonaal over de Alpenhoofdkam. Daarbij sneeuwt het vanochtend het hardst in Graubünden en Lombardije. Waardoor ook het hoog gelegen Livigno – wij gaan er pas met de krokus heen – weer mooi sneeuwt. In het Val Gardena (Dolomieten) is de sneeuw nog niet aangekomen. Daarentegen heeft de Oostenrijkse hoofdkam wel al mooie sneeuw. Zillertal Arena dus….

foto van Karina die in Gerlos op wintersport is …. en sinds 11 uur ook……

…. het Kitzsteinhorn de gletsjer van Zell am See Kaprun. Totale white-out (klik voor grotere plaat en lijst in!). En sinds vanochtend vroeg ook al mooie sneeuwval in Obertauern.

Obertauern live

Mooi hè? En er komt meer de komende dagen!

Dit is wat er nu berekend wordt voor de komende 72 uur. Met erbij de uiteindelijke sneeuwgrens. Het hele Alpengebied prijs met tussen de 10 en 50cm sneeuw. Helemaal prima dus behalve voor dorpen tussen de 1000m in de Franse Alpen en 600m in Oostenrijk. Die zitten toch tegen een steeds groener plaatje aan te kijken. Waarbij we dus moeten zien dat 80% van de skigebieden nu al uit de gevarenzone is.[dc_slider slider=”8219″]Sinds gisteren houdt er een storm huis in de Verenigde Staten. Tornado’s aan de warme kant en sneeuwstormen aan de koud kant van het systeem. Volg het op the Weather Channel. Hierboven zie je het verloop van de storm in de eerste reeks kaarten. Met elkaar hebben we op deze site ontdekt dat sneeuwstormen en koude uitbraken aan de Amerikaanse oostkust bijna altijd samen gaan met zacht weer bij ons. Toch ligt dat in de huidige situatie iets gecompliceerder.

Op kaart nr 8 voor volgende week woensdag zie je de Amerikaanse stormdepressie aan de zuidpunt van Groenland en de bijbehorende warme taartpunt net over Ierland gaan. Veel verder komt het warmtefront niet omdat met het gebruikelijk yin en yang een slurf van LL-kwakkelkou naar het zuiden komt zetten. Goed genoeg voor een paar dagen stabiel winterweer in de Alpen. In de huidige GFS00u berekening komt het volgende warmtefront pas 7 januari door en samen daarmee zou zich in Oost-Europa een allereerste “monsterkoudebel” ontwikkelen. Die ligt op 11 januari dan perfect klaar voor de sprong naar de LL. Koffiedikkijken zoals we weten. Binnen het ensemble voor de Oekraïne een extreme koude uitbijter. Maar zeg nooit nooit!  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

81 reacties

Gesloten voor reacties.