Het was voorspeld en het is gekomen: na een piek van temperaturen rond kerst de afkoeling en nieuwe sneeuw. En toch verlies ik mijn BV3 want de temperaturen blijven nog niet aanhoudend laag en de Wintersport-Arena Sauerland kan nog niet uitzien naar een nieuwe vorstperiode. Dat gaat ons er niet aan hinderen om vandaag op 2e Kerstdag volop te genieten van de sneeuwplaatjes van vanochtend boven 1200m. 

Webcams vanochtend
[fbphotos id=521358124565064]

Zoals ik al had aangegeven springt de sneeuwval vandaag op een best bijzondere manier diagonaal over de Alpenhoofdkam. Daarbij sneeuwt het vanochtend het hardst in Graubünden en Lombardije. Waardoor ook het hoog gelegen Livigno – wij gaan er pas met de krokus heen – weer mooi sneeuwt. In het Val Gardena (Dolomieten) is de sneeuw nog niet aangekomen. Daarentegen heeft de Oostenrijkse hoofdkam wel al mooie sneeuw. Zillertal Arena dus….

foto van Karina die in Gerlos op wintersport is …. en sinds 11 uur ook……

…. het Kitzsteinhorn de gletsjer van Zell am See Kaprun. Totale white-out (klik voor grotere plaat en lijst in!). En sinds vanochtend vroeg ook al mooie sneeuwval in Obertauern.

Obertauern live

Mooi hè? En er komt meer de komende dagen!

Dit is wat er nu berekend wordt voor de komende 72 uur. Met erbij de uiteindelijke sneeuwgrens. Het hele Alpengebied prijs met tussen de 10 en 50cm sneeuw. Helemaal prima dus behalve voor dorpen tussen de 1000m in de Franse Alpen en 600m in Oostenrijk. Die zitten toch tegen een steeds groener plaatje aan te kijken. Waarbij we dus moeten zien dat 80% van de skigebieden nu al uit de gevarenzone is.[dc_slider slider=”8219″]Sinds gisteren houdt er een storm huis in de Verenigde Staten. Tornado’s aan de warme kant en sneeuwstormen aan de koud kant van het systeem. Volg het op the Weather Channel. Hierboven zie je het verloop van de storm in de eerste reeks kaarten. Met elkaar hebben we op deze site ontdekt dat sneeuwstormen en koude uitbraken aan de Amerikaanse oostkust bijna altijd samen gaan met zacht weer bij ons. Toch ligt dat in de huidige situatie iets gecompliceerder.

Op kaart nr 8 voor volgende week woensdag zie je de Amerikaanse stormdepressie aan de zuidpunt van Groenland en de bijbehorende warme taartpunt net over Ierland gaan. Veel verder komt het warmtefront niet omdat met het gebruikelijk yin en yang een slurf van LL-kwakkelkou naar het zuiden komt zetten. Goed genoeg voor een paar dagen stabiel winterweer in de Alpen. In de huidige GFS00u berekening komt het volgende warmtefront pas 7 januari door en samen daarmee zou zich in Oost-Europa een allereerste “monsterkoudebel” ontwikkelen. Die ligt op 11 januari dan perfect klaar voor de sprong naar de LL. Koffiedikkijken zoals we weten. Binnen het ensemble voor de Oekraïne een extreme koude uitbijter. Maar zeg nooit nooit!  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

81 reacties

Gesloten voor reacties.