groenekerst

Meteoschweiz heeft een leuke infographic gemaakt van de geschiedenis van witte en groene kerst in Zürich. Voor 2015 kunnen zeker al een nieuw groen boompje toevoegen in de stad op 400m boven NAP. Zeer opmerkelijk is de serie 1941 tot en met 1949 waarin enkel groene kerstmissen optraden!

Schermafdruk 2015-12-23 09.19.51

Nou in Nederland waren ook al die jaren groen! Alleen 1941 had op tweede kerstdag sneeuw. Verder 1940 en 1950 alsof de klok erop gelijk stond.En dat terwijl 1940, 1941, 1942 en 1947 elfstedenwinters waren met de laatste van die vier zelfs de koudste winter sinds 1901. De enige twee achtereenvolgende jaren sinds 1901 waarop dus twee keer achter elkaar een Witte Kerst optrad waren 2009 en 2010. De hele lijst met onze acht Witte Kersten heb je hierrr. Stel dat dat dus een onderdeel van “ons huidige klimaat” is, dan krijgen we wel weer wat.

climatology-2512

En hoe zit het nu in de Alpen in de hogere dalen bijvoorbeeld. Nou daar kunnen we toch gewoon kort en krachtig over zijn. Een Witte Kerst is daar gewoon de norm. Dat zie je op bovenstaande kaart voor het noordelijk halfrond voor de normale sneeuwbedekking op 25 december over de 30 jaar van 1981 tot 2010. In Scandinavië is een groene kerst dus normaal, in Oost-Polen, in Roemenië en in de Alpen. Niet eens in Duitsland en al helemaal niet in de Lage Landen of Groot-Brittanië.

Schermafdruk 2015-12-23 09.32.28

Als iemand nu gaat roepen dat het toch de laatste jaren steeds minder wordt dan moet je ook even naar deze grafiek kijken. Je ziet de afwijking van het sneeuwdek in december van 1966 tot nu op het hele Euraziatische continent. Nou eind jaren zeventig hadden ook delen van Siberië blijkbaar een groene kerst. En vanaf het jaar 2000 zitten we weer duidelijk aan de goede kant van de vergelijking.

Schermafdruk 2015-12-23 09.33.15

Het is heerlijk klikken op alle wintermaanden op dit plekje en dan zie je steeds duidelijke golfbewegingen. Zoals hier voor februari (ja offtopic voor kerst natuurlijk). Kijk als iemand al zou denken te kunnen beweren dat de sneeuw steeds later komt of dat er steeds minder sneeuw valt of steeds minder elfstedentochten of wat ook… dan zou het zo maar kunnen dat de golfbeweging net aan het omkeren is en je dus al meteen voor de aankomende jaren de mist in gaat met je prognoses. Wat dat betreft moet iedereen echt Salomon Kroonenbergs “De menselijke maat” lezen.

froheweihnachten

Nog belangrijker dan dat is te weten dat vooral in Europa na de 500 jaar durende ellendige Kleine IJstijd (waar wij Hollanders nog een mooie Gouden Eeuw uit wisten te persen met dito geld om schilderijtjes te laten maken) sneeuw en ijs zeer negatief werden ervaren. Kerstkaarten voor 1860 waren altijd sneeuwvrij. Pas na 1860 zien we de sneeuwromantiek ontstaan volgens dit artikel mede bepaald door postkaartjes uit de koude gebieden in de Verenigde Staten naar familie in Europa en van de eerste wintertoeristen in Zwitserland rond die tijd. Ook Charles Dickens Christmas Carol is bepalend geweest.

ChristmasCarolPage

Welnu, ultrakort samengevat: de Lage Landen beleven in 2015 qua sneeuwdek een normale Kerst (wel een tikkie warm) en de Alpen een zeer uitzonderlijke kerst en de Wintersport-Arena Sauerland hangt er tussenin qua bijzonderheid. Nu ja dat wisten we eigenlijk wel. Alleen heb je het met dit artikel misschien weer wat beter op een rijtje. Of een nieuwe Kleine IJstijd sneeuw en ijs zelfs in de Lage Landen weer gewoner gaat maken, moeten we respectvol afwachten. Zie bijvoorbeeld deze best wel gekke compleet nieuwe theorie over klimaatverandering. Ik ga vooralsnog uit van een overheersend effect van de zonneactiviteit en verwacht dus de komende decennia veel winters vuurwerk. Eerst even de huidige (misschien voorlopig laatste) super El Ninjo wegpruimen…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.