Ik gaf het al aan gisteren: hier beneden in St. Gallenkirch op 900m zou het zeker niet wit worden. Op dit moment (9.30u) regent het matig. Duidelijk meer dan motregen. We wilden toch al in Gargellen gaan skiën vandaag maar ik kon het niet nalaten er meteen vanochtend al even heen te rijden voor een paar sneeuwplaatjes. Hierboven de dalafdaling waar een Hollands gezinnetje net langskwam met zeker ook nog een basisschool kind. Ik hoor net van Kees, die onderwijzer is, dat je als zelfstandige (zzp) gewoon een werkgeversverklaring kunt invullen en dat je dan buiten de schoolvakanties weg kunt. Mmmm.  

IMG_6073

Mooi kiekje onderweg!

IMG_6071

De Guggadinbach. Veel van de namen hier verraden dat er hier nog lang Reto-Romaans moet zijn gesproken, wat in delen van Graubünden (Zwitserland) tot de dag van vandaag zo is. De dorpen hier hebben ook dubbele naamborden. Hier wat achtergrond daarover.

IMG_6070

Nog eens de beek. Meer naar onderen zijn enorme weren gebouwd die verraaden dat deze beek lang niet altijd zo lieflijk oogt.

IMG_6065

En hier bij het binnenrijden van Gargellen zie je hoeveel sneeuw er gewoon ook in de berm is opgehoopt. Dit is gewoon een van de meest sneeuwzekere dorpen in Oostenrijk en het skigebied opent vaak ook een week vroeger en sluit een week later dan de overige in het Montafon. Niet dat het daar vandaag regent hoor. Overal in het Montafon zit je na de eerste lift in de sneeuw (zie webcams). Maar als een pak sneeuw op het dak van je appartement en afwezigheid van regen je heilig is, dan is Gargellen één van je opties.  

IMG_6064

Tja wat was er vanochtend gevallen? 5cm? Veel meer zal het niet worden want de sneeuwgrens is alweer aan het klimmen. Ik verwacht dat er in het skigebied toch wel 10-15cm kan vallen als het vanmiddag hier in het westen van Oostenrijk stopt! In het oosten van Oostenrijk is de bewolking vanavond pas weg.

windstoot1603

Dit is de windstoot vanochtend. Bei Steyr werd een automobilist van de weg geblazen waardoor hij met voertuig 30 meter van een steile helling af tolde. Als door een wonder bleef hij slechts licht gewond.

accu2403

En hier de kaart die mij het gevoel geeft dat het gaat lukken met mijn BV7. Ik heb inclusief 25 maart 40cm nodig op 1500m over een breedte van 250km aan de noordkant met een sneeuwgrens niet hoger dan 1100m. Dat kan ik volgens de berekening van vanochtend al maandag de 24e op zak hebben. Van de accumulatie hierboven hoef je alleen rondom Salzburg 12mm af te trekken. Dan heb je wat er uit het nu berekende koufront gaat vallen met een sneeuwgrens die naar 600m gaat! Tussen nu en dan is er ook woensdag een beetje neerslag aan de noordkant. Motregen tot 1500m en daarboven een pietsje sneeuw.

ensNK1603

Hier zie je de pieken voor de noordkant. Ik heb hem genomen voor Oostenrijk maar we zien overal rond de Alpen hetzelfde beeld: deze week nog warm met woensdag aan de noordkant dat schampschot. En dan vanaf het weekeinde een zeer wisselvallige fase met veel neerslag bij vaak dippende temperatuur met ook voor de zuidkant goede kansen als er Genualaagjes ontstaan. 

[metaslider id=41403]

Hier toch nog de passage van het eerste grote front op de 23e in volle glorie. Het begint met een sneeuwgrens van 1400m in de Franse Alpen en dat duikelt naar 600m in Oostenrijk in de nacht op maandag. Op zondag zouden we kunnen zitten met een sneeuwgrens van overal aan de noordkant rond de 800m en aan de zuidkant eerder aanhoudend rond 1400m. Maandag zou het bij de laatste buien alweer wat opveren en daarna verwachten we dan een herhaling rond de 25e en 26e. De modellen zijn het nu eens tot die tijd dus het zou best eens kunnen gebeuren allemaal.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.