gammering wurzeralm

Ik moet zeggen dat het me redelijk zwaar valt deze ochtend om een weerbericht te schrijven na de dramatische gebeurtenissen in Brussel en Zaventem deze ochtend. Mijn vrouw werkt op minder dan een kilometer van de luchthaven en dat maakt de gebeurtenissen erg dichtbij. Gelukkig was ze nog niet ter plaatse toen de bommen ontploften. Mijn gedachten gaan nu in de eerste plaats uit naar iedereen die rechtstreeks en onrechtstreeks bij de feiten zijn betrokken. Toch ga ik er snel een kort weerbericht uit persen. Kwestie om te tonen aan al wie achter de aanslagen zit dat ze nooit maar dan ook nooit zullen winnen.
We beginnen in Gammering, Ober-Österreich, waar de eerste sneeuwbuien in de aanloop naar Witte Donderdag al zijn gearriveerd.

Dachstein West Zwieselalm

Ook op de grens met Salzburgerland in Dachstein West sneeuwt het al licht.

radar

Op het radarbeeld zijn de buien goed te zien, maar ook dat er vanuit het noorden van Duitsland nog veel meer op komst is.

livigno

Een ander weerbeeld elders in de Alpen, zon in Livigno bijvoorbeeld.

aiguille percée

En een vriendin van me zit nog steeds in Tignes. Mooi beeld van de Aiguille Percée.

Grande Motte

En wat een spectaculair uitzicht bovenop de Grande Motte op 3456m hoogte.

verbier

En in moet zeggen dat de mooiste beelden op Instagram dikwijls vanuit Verbier komen. Mooi.

rsum_16032512_16032200

Gisteren schreef ik nog dat er zo’n 20 tot lokaal 40 cm sneeuw te verwachten viel voor de komende dagen aan de Noordkant van Oostenrijk. Die verwachting houdt nog steeds stand. Zeker als je weet dat de buien nu al gearriveerd zijn.

rart_16032606_16032200

Wat wel veranderd is ten opzichte van gisteren is dat het oplossende occlusiefront dat vrijdagavond de Alpen ging schampen het nu toch iets langer vol gaat houden. Mooi, maar reken niet op veel sneeuw of zo. Een opfrissertje tot een centimeter of vijf of zo.

rart_16032712_16032200

Paaszondag komt dan de sneeuw voor heel het Alpengebied. Jawel, je leest het goed … heel de Alpen. Het gaat om een langgerekt front waar aan de Zuidkant een aparte depressie ontstaat.

rart_16032800_16032200

Zondagnacht en op Paasmaandag komen dan Oostenrijk en de Zuidkant aan de beurt. Moeilijk om nu al te zeggen om hoeveel het precies gaat. In de westelijke stuwingsgebieden wellicht een centimeter of 40. In Oostenrijk 5 tot 10cm. Hoe meer naar het oosten hoe minder uiteraard.

gfs-0-132

Daarna lopen de verwachtingen tussen de verschillende modellen sterk uiteen. Hier de weerkaart voor Paaszondag volgens het Amerikaanse weermodel. Azorenhoog, Russisch hoog, en dan de trog tussenin die zich afsnoert om ook de Zuidkant van sneeuw te voorzien. Ik heb hier ook een rode pijl getekend omdat warme lucht op grote hoogte probeert om een verbinding te maken met het Russisch Hoog.

gfs-0-162

Nadat de trog zich heeft afgesnoert tot een afzonderlijke koudebel krijgt die warmtepuls vrije doorgang richting het beresterke Russisch Hoog.

gfs-0-186

en dat zou de eerste week van de Belgische Paasvakantie warm en droog doen verlopen in de Alpen.

ECM1-168

Niks daarvan volgens het Europese model. Het Russische is hier minder dominant. Die rol wordt hier gespeeld door oceaandepressies die dieper het Europese vasteland weten op te dringen. Dat houdt het weerbeeld in de Alpen een stuk wisselvalliger met regelmatig sneeuw. En kijk eens wat een stevig windveld er voor de Lage Landen berekend wordt. Je ziet het, het weerverloop voor de eerste Paasweek is nog steeds onduidelijk.

graphe_ens3

Maar die warmte waar ik gisteren over sprak zit er nog steeds in. Hier het ensemble voor de Franse Alpen van het wisselvallige Europese model. De zwarte hoofdrun duidelijk onderin. Goed, hier laat ik het even bij. Tot later.

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

14 reacties

Gesloten voor reacties.