Vanmorgen is het voor ons wintersportliefhebbers weer smullen geblazen als we naar de webcams in de Alpen kijken. Op dit moment bereikt een actief occlusiefront de Westalpen. Op verschillende plaatsen in de Franse Alpen en West Zwitserland sneeuwt het al mooi boven een sneeuwgrens die van 1500m tot onder 1000m zakt. Later op de dag breidt de sneeuwval zich langs de Noordkant van de Alpen uit en begint het ook in de rest van Zwitserland en Oostenrijk te sneeuwen. Volg het allemaal op de Europese radar.

 

Als je op dit via de radar het front tegen de Westalpen ziet beuken ben je al snel geneigd te verwachten dat ook daar de grootste accumulaties te zien zullen zijn de komende dagen. Bovenstaande kaart verklapt echter dat dit niet het geval zal zijn. De stroming over de Alpen is op dit moment nog Westelijk maar buigt in de loop van da dag om tot een Noordelijke stroming. Wat we vanavond en morgen aan de Noordkant van de Alpen gaan zien is dus een pure Nordstau inclusief de bijbehorende afzakkende kou. Ligt de vorstgrens vandaag nog rond 2000m, morgen sneeuwt het op uitgebreide schaal tot in de lagere dalen. Innsbruck zal zelfs weer tijdelijk wit kunnen gaan worden. In totaal kan er in de echte Nordstau gebieden zoals de Arlberg en ons eigen Obertauern en Die Tauplitz een dik pak sneeuw gaan vallen. Reken in het algemeen op 20 tot 40 centimeter. Sneeuwgrens aanvankelijk rond 1500m maar zakt vlot naar 800 tot lokaal zelfs 500m. 

 

En wat blijft er tweede paasdag vervolgens over na al het sneeuwgeweld? Jawel, een pure droomdag! De bewolking verlaat in de nacht op maandag de Alpen al grotendeels richting het Oosten. Tweede paasdag wordt dus vooral in de Noordkant gebieden een dag om je vingers bij af te likken. Volop zonneschijn, verse sneeuw en zeer aangename temperaturen. Na maandag volgt dan een korte serie voorjaarsdagen in de Alpen. In vrijwel alle gebieden krijgt de zon flink de ruimte en stijgt de vorstgrens richting 2000m. In de zon zal het daarbij nog een stuk warmer aanvoelen. Heerlijk voorjaarsskiën dus! 

En Nederland? Wij blijven voorlopig gewoon gezellig in de Oostelijke stroming hangen. Zeker nog tot volgend weekeinde. Mooi zijn ook de satellietbeelden op dit moment. Boven de Alpen zie je prachtig de Westelijke aanvoer terwijl bij ons sneeuwbuien via het Noordoosten het land binnen drijven. Nee nog geen kortebroekenweer voorlopig voor ons, daarvoor kun je dus nog beter op 1500 meter hoogte in de Alpen zitten komende week.  


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

36 reacties

Gesloten voor reacties.