Vanochtend maken we de balans op van de dump die in de Franse Alpen en aan de zuidkant gisteren bij daglicht al 20-40cm sneeuw deponeerde en die gisteravond en vannacht in Oostenrijk voor een opfrisser zorgde. Vanochtend sms-te Valentijn Hubers me uit Zell am See dat het toch niet is gelukt en hij heeft er de pest in! Want in Fügen in het Zillertal op 550m sneeuwde het wel, terwijl het aan de andere kant van de Gerlospas 200 tot 300m hoger regende. Zijn ouders hebben er een huis op 1000m en ook daar bleef het vannacht regenen. Maar….

httpv://www.youtube.com/watch?v=DO9TGqLrDTw 

Vanochtend om kwart voor 8 werd het met een laatste sneeuwbuitje toch nog wit tot vlak boven het dorp! Maar geloof me: dat houd geen stand want de Föhn gaat nu aanzwellen. De zuidkant krijgt weer een dump vrijdag en zaterdag en de noordkant wordt zacht. Gisteravond schreef ik al: het zal waarschijnlijk voorlopig de laatste keer zijn… maar zeg nooit nooit! Aan het einde van dit bericht bekijken we nog wat weerkaarten. Doe-het-zelf in de reacties is vandaag ook zeer gewenst! 

FraAlp1501

 

Met enig speurwerk is het me onlangs gelukt om de professionele sneeuwgrafieken voor de Franse Alpen weer te vinden op Meteofrance.com. Je ziet daar prachtig wat je nooit in natte vinger sneeuwhoogte getalletjes terugvindt: dat verse sneeuw enorme pieken geeft die echter binnen een week weer enorm afkalven door inklinking, sublimatie en soms ook smelt. Op 2330m hebben de noordelijke Franse Alpen in elk geval een sprong gemaakt van een schamele 23cm naar een respectabele 50cm. De updates van deze grafieken zijn ’s avonds maar gisteravond was de sneeuwval in de Franse Alpen al grotendeels voorbij.

nordost1501schnee 

Voor de Zwitserse Alpen moeten je bij de Schneedaten van slf.ch zijn. Je vindt daar per regio twee kaarten: 1 van automatische meetstations en 1 met handmatige metingen. Ik kijk altijd naar de laatste. Het getal links is de verse sneeuw van de laatste 24 uur. Rechts is de totale sneeuwhoogte. Ik vind het erg opvallend dat noordoost-Zwitserland en ook het Montafon vlak over de grens zo goed gescoord hebben. Meer dan de Arlberg. Meer dan Wallis. Meer dan Tessin zelfs. Alleen niet meer dan Graubünden en al sla je me dood… Livigno! 

 altersaentis1501

Snel naar de plaatjes. Van de Säntis gaat mijn hart altijd sneller kloppen. Op een steenworp van deze hoogste berg van Noordoost-Zwitserland is mijn oma geboren. Er gaat hier een gondel naar boven. Afdalen is puur offpiste. 

arosa1501

Graubünden maar dicht tegen noordelijke gebieden aan: Arosa!

badmitterndorf1501

Bad Mitterndorf bij Die Tauplitz op 800m nét wit geworden.  

bormio1501

Bormio waar we eerder in het seizoen die lange dalafdaling traag door een groen landschap zagen gaan. Dat is allemaal voorbij. De zuidkant heeft een droomseizoen. En natuurlijk is het strak blauw direct na de sneeuwval. Kom op: dit is Italië!  

breuil1501

Breuil-Cervinia aan de achterkant van Zermatt in het Valle d’Aosta is lekker koud vanochtend.

courmayeur1501

Idem Valle d’Aosta: Courmayeur. Ik zit er einde van de maand…

cryder1501

Snowpark van Crans-Montana in Wallis.

diedamskopf1501  

Kijk: als hier in het Bregenzerwald op de Diedamskopf maar 5cm is gevallen. Dan is er aan Oostenrijk gewoon weer een dump voorbij gegaan. Maar wel beter zo…  

flaesch550_1501

De sneeuwgrens in het Rijndal was 550m vannacht.

garfrescha1501

Montafon zoals ik al zei heel goed geprofiteerd. Teamlid Jannes zit er vanaf maandag. Lekker koud even: kanonnen aan!

ghkristberg1501

Op 1425m hebben we het hier steeds wisselend groen en wit gezien. Ook Montafon. Filmpje Hajo als ukkie op ski’s volgt snel. 

gibswil-amslen1000_1501

Langlaufskaten – een van mijn lievelingsbezigheden naast schaatsen, snowboarden en skiën, in Zwitserland. Het kan weer! 

heimenschwand1000_1501

Zo mooi kan sneeuw zijn. Ook als je er niet kunt skiën. Is Heimenschwand in het Berner Oberland op 1000m

mega_la-chapelle_braitaz1501

La Chappele d’Abondance in de Portes du Soleil. Was ernstig groen aan het worden. Nu weer top!

lescpontamines1501

Les Contamines in de Franse Alpen op 990m. Top dus! 

lesmenuires1501

Zo starten wintersporters hun dag vandaag in Les Menuires. Ik sta er morgenmiddag op de piste maar ik vrees dat we weinig zon gaan zien tot maandag.   

livigno1501

Livigno. Natuurlijk strak blauw. Hey, dit is Italië!

 poppenberg1501

Wintersport-Arena Sauerland. Beetje kunstsneeuw maar de Föhnepisode gaat er hier ook inhakken.

rochersdenaye1501

Pal boven Montreux aan het Meer van Genève heb je dit vanochtend…

samedan1501

Airport Samedan voor wie met privéjet in St. Moritz gaat skiën… is 1800m.

TagVerlaufTempSAM1501

Lekker koud vanochtend daar!

seiseralm1501

 De Seiseralm boven Val Gardena….

stmoritz1501

St. Moritz.

sunnyvalley1501

Santa Caterina Sunnyvalley.

valgrosina1501

Val Grosina in Graubünden.

 

vals1501

Vals in Graubünden…

vogezen1501

 

En Le Lac Blanc in de Vogezen! 

ec2501

 

Ik gaf al aan: zeg nooit nooit! Hier de laatste dump in het Europese model. Steeds maar de zuidkant. Steeds maar Engadin en Livigno. Maar de algemene temperaturen zijn lager tegen die tijd en kansjes op nordstau zijn er volop. 

accu1501

 Dat neemt niet weg dat er tussen nu en de krokus echt nog wat moet gebeuren in Oostenrijk. Niet voor de pistes want er kan volgende week echt weer kunstsneeuw geproduceerd worden. Nee gewoon voor het wintergevoel dat we allemaal zo koesteren. Komt vast wel goed! Wat denken jullie. Ik moet rennen om mijn nieuwe paspoort op te halen. Wat doe jij hier nog? LOL.

PS Hou alvast 1-4 april vast in je agenda. We gaan voor een bodemprijs 4 dagen knallen samen in de Zillertal Arena. Er zijn 70 bedden. Sneeuw regel ik! Meer nieuws later! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

38 reacties

Gesloten voor reacties.