Het sneeuwt terug in de Alpen. Nu ja, kleine nuance, vanaf een bepaalde hoogte sneeuwt het. We hadden het er al een paar keer over de voorbije weken. Regelmatig stonden er sneeuwfases op de kaarten, die dan weer uitgesteld werden met de droomfase van de voorbije weken tot gevolg. Maar bij die sneeuwfases was steeds de dreiging zichtbaar dat er flink wat warmte mee zou kunnen komen. En dat laatste gebeurt nu ook, hoewel het nog enigszins meevalt. We hebben in ieder geval al veel hogere sneeuwgrenzen meegemaakt. Vlak voor het donker werd heb ik nog snel een paar webcambeelden gezocht. Toen dikke sneeuwvlokken in Zwitserland. Zinnal en een dikke 1600m in Val d’Anniviers kleurde weer wit.
En bij uitbreiding heel Wallis. Grächen is dit. De bruine plekken worden weer weggevaagd.
Ook hogerop in Grächen uiteraard dikke sneeuw.
Eenzelfde beeld in Saas-Fee. Maar hier zie je het probleem toch al wat. Op de straten op 1800m hoogte blijft de sneeuw amper liggen.
Bij Joke in Riederalp op 2000m in ieder geval geen probleem.
Ook in Vorarlberg begon het in de late namiddag te sneeuwen.
Even kijken hoe het nu zit. Het front heeft zich duidelijk nog wat meer tegen de Alpen aan genesteld, zowel in Oostenrijkse als in Franse richting. Maar het zwaartepunt blijft voorlopig toch in de NW-Alpen liggen.
Vanwaar komt die sneeuw nu? Wel, het front zelf hangt vast aan een kleine koudeput op grote hoogte boven Duitsland, en vormt de scherpe scheiding tussen de kou die nu nog in Oost-Europa aanwezig is en de zachtere lucht die onder meer de Lage Landen heeft ingepalmd de voorbije dagen. Maar dat is nog niet alles, want vanuit het zuiden komt er nog zachtere lucht de richting van de Alpen uit.
En dat maakt de situatie nu heel lastig. Want kleine verschillen in de ligging van het grensvlak tussen beide luchtsoorten maakt meteen een groot verschil in weerbeeld. Het Europees model is het meest optimistisch. Sneeuwgrens ligt rond 1700m in het westen (Franse Alpen) en 1000m in Stiermarken. Onderin regen dus.
Het Amerikaanse GFS doet daar nog 200 tot 300 meter bij. Mja, dat wordt dan toch al knap lastig voor de lagere gebieden die zich vooral in Oostenrijk bevinden.
Morgenavond daalt de sneeuwgrens wel wat in het oosten wanneer de kleine Duitse koudeput naar het oosten wegtrekt, maar veel neerslag zit er dan niet meer op. In de Franse Alpen wordt het dan net warmer, maar ook dan zit er geen neerslag meer op het front.
Neerslaghoeveelheden? GFS is gul, EC conservatiever. Misschien maar goed ook voor de lagere Oostenrijkse gebieden.
Donderdag komen de Alpen dan in een stevige zuidföhn terecht.
Dat wil zeggen dat het aan de Zuidkant dan gaat beginnen sneeuwen, ook in de oostelijke Zuidkant.
En dat mag wel, want kijk maar eens hoe triest het daar gesteld is.
Voor de Noordkant zitten de temperaturen dan in de lift.
Voor even dan, want vanaf vrijdag komt er nieuwe neerslag vanuit het westen opzetten. De verschillen tussen de grote weermodellen zijn in grote lijnen klein, maar in details verschillen ze enorm. EC laat duidelijk meer koelere oceaanlucht binnen stromen, terwijl er bij GFS een zuidelijke component in blijft zitten.
Dus is het moeilijk om nu al iets zinnigs te zeggen over de exacte sneeuwhoeveelheden en sneeuwgrens. En dat zowel voor komende vrijdag …
… als zaterdag.
Wat wel zeker is is dat de sneeuwgrens in de loop van zondag en zeker op maandag gaat beginnen dalen … in Frankrijk …
… en in Oostenrijk. Even door de zure appel heen bijten daar dus.
14 reacties
Gesloten voor reacties.