De fotowebcam van de Rudolfshütte is sinds een paar dagen weer live. Gewoon een enorme sneeuwbak daar om in te spelen. We gaan er zeker nog langs als het toerskiseizoen begint in de Hohe Tauern! Op die hoogte (exact gelijk aan Val Thorens) komt geen regen de komende periode. Dat verklap ik alvast.

Komt er zon en zo ja wanneer. Dat is meer de vraag in de aanstaande dagen. Zo zie je hier Zell am See Kaprun met de Schmittenhöhe en het Kitzsteinhorn. Of zie je niet. Want de bovenste helft van de printer is stuk.

Tja en dat allemaal vanwege die krul over Europa.

Met sneeuw vanaf de Pyreneeën tot in de Hoge Tatra. En ja weer enkele herfstige dagen thuis. Als wintersportweerman moet ik gewoon maar eens sorry gaan zeggen met plaatsvervangende schaamte voor zo’n prutwinter. Wat gun ik het m’n dochter om vanuit de achtertuin een rondje te schaatsen in Noord-Holland maar ja…

Morgen schuift vanuit het westen hogedruk binnen terwijl de stuwing in Oostenrijk aanhoudt. Blauwe lucht zal alsnog schaars zijn zo.

Zondag wordt dan wel een mooie zonnige dag op weg naar het volgende fontensysteem met op dinsdag wel echte bagger met een snel stijgende sneeuwgrens. In de Franse Alpen gaat dat dik over de 1500m heen. Wellicht zelfs 2000m. In Oostenrijk toch ook 1500m. Jammer. Hoewel de regen wel de hele sneeuwlaag weer mooi bindt en het lawinegevaar weer even reset. Weinig dodelijke lawines geweest dit seizoen voor zo ver ik goed heb opgelet.

Hierboven zie je in Oostenrijk hetkwik omhoog schieten dinsdag voor een paar dagen. Binnen een week zit je dan evengoed weer in een koude golf met 14 en 15 maart sneeuw tot in de dalen. Er is een Petertje te zien dan nog eens helemaal op de winterse toer gaat.

Er zijn dan ook weer mooie fantasierijke berekeningen geweest zoals gistermiddag deze hierboven met een heel vet Scandihoog.

Of deze van afgelopen nacht met een parel van een glijbaan met sneeuw in de Lage Landen.

Hierboven het ensemble voor Nederland van die laatste run. Ook en Petertje dat voor de 20 graden gaat. Kortom: we weten het niet.

Wat we wel weten is dat het 9 maart volle man is. Dat heeft al wat mooie plaatjes opgeleverd zoals hierboven uit Saksen in Oost-Duitsland. Komende nacht nog een van de betere kansen de maan te zien tegen een sterrenhemel. Met morgenochtend om half 7 de kans om Saturnus te zien thuis in de Lage Landen dan. Op 7º boven de zuidoostelijke hemel. In de Alpen zie je dan niets vanwege de bergen die die horizon verhullen. Maar vannacht en morgen ook vanwege de bewolking. Dus even leuk nieuws voor iedereen thuis! Graak jullie saturnuskiekjes morgen! Fijne dag.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

18 reacties

Gesloten voor reacties.