Z-Duitsland

Mooie beelden hebben ons vandaag bereikt seg, want een groot deel van de dag was het mooi weer in de oostelijke Alpen. En zacht. Wat zeg ik, boterzacht! Vorstgrens tegen de 3000 meter aan. Dat doet al echt aan het voorjaar denken, zeker nu de zon alweer sterker wordt. In het zuiden van Duitsland werd het vandaag zelfs bijna 20°C. Je zou bijna denken dat het al bijna april is. Ja, de beloofde mooie dagen in deze eerste krokusweek zijn er wel degelijk. De beloofde sneeuw voor vanavond vanuit het noorden niet. Daar moeten we nog een dag langer op wachten. Zo dadelijk meer daarover, eerst nog even een paar andere beelden van de dag bekijken.

ski amadé

Ski Amadé

Bad Kleinkirchheim Karinthië

Bad Kleinkirchheim, oostelijke Zuidkant, ook mooi zonnig

Tauplitzalm

vrij kalm op de pistes van Die Tauplitz

Ausseerland

+26°C in Ausseeerland???

Wow, die +26°C in Ausseerland lijkt me wel overdreven. dat zal wel geen schaduwtemperatuur geweest zijn.

Vars

opkomende sneeuwbuien in Vars, Zuidelijke Franse Alpen

Een heel ander weerbeeld in de Franse Alpen vandaag. Tegen de middag aan begon de hemel vanuit he zuiden helemaal dicht te trekken, met in de namiddag de eerste sneeuwbuien. En een hoge sneeuwgrens hoor, want de alpen zitten nog wel even in de zachte lucht. De Franse Alpen hebben de regen van het voorbije weekend gemist, maar nu krijgen ze alsnog hun deel.

Val d'Isere

later ook sneeuwbuien in Val d’Isere

de sneeuwgrens ligt momenteel nog op iets meer dan 2000 meter. Gelukkig daalt ze de komende uren een heel klein beetje. En aangezien de meeste pistes in de Franse gebieden sowieso boven de 1600 à 1800 meter liggen gaat dat niet al te veel problemen geven. Onder die hoogte wordt het wel heel wat minder hoor want er kan toch zo’n 25 mm vallen daar voor de sneeuwgrens morgenavond verder daalt.

gfs-0-18

Je ziet het duidelijk op deze kaart. De regen- en sneeuwbuien hangen vast aan een bovenluchttrog (kromming in de kleuren), die traag over de Alpen trekt. Dat terwijl de windrichting op grondniveau nog niet mee wil. Hoge sneeuwgrens dus. De komende uren spreiden de buien steeds verder over heel de Alpen uit, maar voor dramatische hoeveelheden in de andere Alpenlanden hoeven we niet te vrezen.

rart_16022318_16022212

En vanaf morgen in de late namiddag komt het beloofde koufront alsnog door. Niet superveel. 10 tot lokaal 15 cm, bij een snel dalende sneeuwgrens tot onder de 1000 meter. In de Franse Alpen daalt de sneeuwgrens zoals gewoonlijk minder scherp.

gfs-0-54

Woensdag en de rest van de week blijft het weerbeeld in Alpen wisselend. Woensdag begint overal vrij zonnig, maar vanuit het westen neemt de bewolking weer toe. Dat hangt vast aan een uitgestrekte maar vlakke depressie. En de trogas ligt zowat pal boven de Noordkant van de Alpen, of er net ten noorden van. Er zit dan heel weinig stroming in de atmosfeer, dus de aanwezige wolkenband gaat lang ter plaatse blijven hangen. Donderdag wordt sowieso een grijze dag in grote delen van de Alpen. En er zit ook sneeuw op, 5 tot 10 cm, vooral voor de NW-Alpen. Sorry, voor de NO-Alpen-gangers. Het zit jullie niet mee deze winter.

gfs-0-84

En nu ik toch bezig ben lijnen te tekenen op een kaart, dan moet ik dat zeker doen op van van vrijdag. De zon komt er dan weer meer door stilaan. Maar het Azorenhoog doet iets heel moois. De drukas slaat in wijzerzin helemaal door en kiept de aanwezige koude lucht bij het zuidelijke puntje van Groenland helemaal naar het zuiden. Mooi van de weermodellen hoor, want die trend staat echt al een week of zo op de kaarten. Een aantal dagen geleden was er nog onzekerheid waar die koude precies ging uitstromen. Nu is die onzekerheid al vrijwel helemaal weg. Net ten westen van de Alpen (en met ‘net’ bedoel ik echt ‘net’) om daarna via de oostelijke Alpen terug naar het noorden te tollen.

rart_16022806_16022212

De berekening van het Europese model is vanavond veruit de mooiste voor de Alpen. Hier begint het zaterdagvoormiddag al te sneeuwen aan de Zuidkant en de zuidelijke Franse Alpen. Zondag intensiveert de neerslag dan sterk …

rart_16022918_16022212

… en op de schrikkeldag kiept de stroming helemaal om, om uiteindelijk ook de Noordkant te bedelen. Meer dan een meter verse sneeuw zit er voor de Zuidkant in! De Noordkant moet het uiteraard met minder doen.

rart_16022912_16022212

En hoe ziet het Amerikaanse model het? Wel, hier de meeste sneeuw voor de Balkan, en slecht 20 tot 30 cm sneeuw voor de Alpen. Eigenlijk best wel een tegenvaller gezien de constellatie op de kaarten. Maar he, dan wel weer sneeuwkansen voor de Lage Landen op de schrikkeldag! Mooi. Je ziet, het is nog lang geen gelopen race. De sneeuwhoeveelheden kunnen nog alle kanten op en uiteraard ook de plaatsen waar er sneeuw gaat vallen. Maar dat de 29 februari 2016 winters gaat verlopen in ons deel van de wereld is wel al duidelijk. Morgenvroeg maar weer eens kijken of een van de modellen al is bijgedraaid.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

33 reacties

Gesloten voor reacties.