Als weerman heb ik het geluk dat ik niet zelf een weerstation hoef te onderhouden omdat een plaatsgenoot er een heeft die niet te overtreffen is. Het is de website wasscher.nl waar je bovenstaande webcam ziet en alle mogelijke lokale weerparameters. De cam toont dat de brede vaart tussen de Noorder- en Zuiderham vannacht is dichtgevroren. Net als de 10 meter brede sloot naast mijn huis. Ons eigen privéschaatsbaantje waar ik vorig jaar 2 februari mijn boude voorspelling scoorde en waar ik dat dit jaar komende zaterdag hoop te doen. Kan eigenlijk niet meer stuk.

Zeker als we zien dat niet alleen de Flevopolder en de Noordoostpolder “Kältesee”-karakter hebben, maar ook gewoon plekjes als het strand of de De Bilt, dat ligt op een plek waar zo te zien de uitgestraalde lucht van de Utrechtse heuvelrug naar de Loosdrechtse plassen stroomt! Kijk als het IJsselmeer begint dicht te vriezen (later deze week) dan gaan de grootste polders wel winnen hoor. Maar -8,2°C in Wijk aan Zee is toch wel impressive![dc_slider slider=”9327″ captions=”true”]Hierboven zien we het moment dat het Europese en het Amerikaanse weermodel het nog roerend met elkaar eens zijn: zondag 20 januari 00u. Een frontensysteem nadert Ierland en Wales. Binnen de GFS 00u hoofdrun betekent dat 2 dagen later einde oefening voor Koning Thialf. Binnen het ECMWF model blijven de winterkansen uitstekend door een zuidelijke koers van sterk afzwakkende depressies. Dit model berekent op 21 en 22 januari wat tijdelijke dooi maar houdt het grote winterse weerplaatje in stand. 

Warmtefront voren en koufront achteren. Wat kunnen we ons hierbij voorstellen? Stel je voor je staat op het strand en je ziet in de verte een golf aanzwellen. De golf komt dichterbij en wordt hoger en smaller (achterkant haalt afgeremde voorkant van de golf in – net als bij warmte- en koufront). Soms denk je: “Rennen om droge voeten te houden” en blijkt het achteraf een flutgolfje met een minibreker te zijn. Of omgekeerd: je denkt “Valt wel mee die golf” op het laatste moment blijkt het toch een flinke jongen met een mooie breker. Dat laatste kun je zien als een geslaagde dooiaanval en een mogelijke terugkeer naar een westcirculatie. Het eerste is een tijdelijk dooimomentje waarna de vorst weer doorgaat. En het mooiste is: binnen deze analogie kan het strandniveau ook zuidelijker gaan liggen – alsof je een keukentrap in de branding zet en ja gaat daar boven zitten: geen centje pijn – je wordt niet nat – en de laaglandwinter gaat ongehinderd door. 

Zoals we allemaal inmiddels weten is er sneeuw voor België in aantocht. Onder de grote rivieren krijgt ook Nederland vannacht een en ander en door de tollende beweging van het systeem kan het dan ook verrassend op ander plekken gaan sneeuwen. Een realistische verwachting gaat uit van veel sneeuw in de Ardennen door stuwing en ook wat leuks voor Sauerland, waar ze nu alweer 40 liften hebben draaien! Hierboven hoe de sneeuwval verder door woedt tot vrijdagmiddag (voor stap voor stap zie de weerkamer). Het westelijk Alpengebied krijgt lang niet zo veel omdat het meeste naar de Pyreneeën floept. Deze kant van de Alpen krijgt wel de grootste kou vanaf woensdag. Het oostelijk Alpengebied krijgt met meer bewolking te maken als de zuidkantdump langzaam tegen de klok draaiend naar het oosten schuift. Hoeveel sneeuw er in Oostenrijk gaat vallen wisselt nog sterk in de modelruns. Zeer waarswchijnlijk is dat oostelijke gebieden zoals Die Tauplitz de winnaar zullen zijn. Met de nieuwe modelruns kunnen we ook uitgaan van een algemene verzachting (minder koud) in het Alpengebied na het weekeinde. Prima dus. Een neerslagprognose voor volgende week is eigenlijk niet te doen. 

Wil je meedoen in de levendige discussie tussen de weerpro’s over alle runs en ensembles? Surf dan snel naar het verse weerpro draadje!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

64 reacties

Gesloten voor reacties.