Als weerman heb ik het geluk dat ik niet zelf een weerstation hoef te onderhouden omdat een plaatsgenoot er een heeft die niet te overtreffen is. Het is de website wasscher.nl waar je bovenstaande webcam ziet en alle mogelijke lokale weerparameters. De cam toont dat de brede vaart tussen de Noorder- en Zuiderham vannacht is dichtgevroren. Net als de 10 meter brede sloot naast mijn huis. Ons eigen privéschaatsbaantje waar ik vorig jaar 2 februari mijn boude voorspelling scoorde en waar ik dat dit jaar komende zaterdag hoop te doen. Kan eigenlijk niet meer stuk.

Zeker als we zien dat niet alleen de Flevopolder en de Noordoostpolder “Kältesee”-karakter hebben, maar ook gewoon plekjes als het strand of de De Bilt, dat ligt op een plek waar zo te zien de uitgestraalde lucht van de Utrechtse heuvelrug naar de Loosdrechtse plassen stroomt! Kijk als het IJsselmeer begint dicht te vriezen (later deze week) dan gaan de grootste polders wel winnen hoor. Maar -8,2°C in Wijk aan Zee is toch wel impressive![dc_slider slider=”9327″ captions=”true”]Hierboven zien we het moment dat het Europese en het Amerikaanse weermodel het nog roerend met elkaar eens zijn: zondag 20 januari 00u. Een frontensysteem nadert Ierland en Wales. Binnen de GFS 00u hoofdrun betekent dat 2 dagen later einde oefening voor Koning Thialf. Binnen het ECMWF model blijven de winterkansen uitstekend door een zuidelijke koers van sterk afzwakkende depressies. Dit model berekent op 21 en 22 januari wat tijdelijke dooi maar houdt het grote winterse weerplaatje in stand. 

Warmtefront voren en koufront achteren. Wat kunnen we ons hierbij voorstellen? Stel je voor je staat op het strand en je ziet in de verte een golf aanzwellen. De golf komt dichterbij en wordt hoger en smaller (achterkant haalt afgeremde voorkant van de golf in – net als bij warmte- en koufront). Soms denk je: “Rennen om droge voeten te houden” en blijkt het achteraf een flutgolfje met een minibreker te zijn. Of omgekeerd: je denkt “Valt wel mee die golf” op het laatste moment blijkt het toch een flinke jongen met een mooie breker. Dat laatste kun je zien als een geslaagde dooiaanval en een mogelijke terugkeer naar een westcirculatie. Het eerste is een tijdelijk dooimomentje waarna de vorst weer doorgaat. En het mooiste is: binnen deze analogie kan het strandniveau ook zuidelijker gaan liggen – alsof je een keukentrap in de branding zet en ja gaat daar boven zitten: geen centje pijn – je wordt niet nat – en de laaglandwinter gaat ongehinderd door. 

Zoals we allemaal inmiddels weten is er sneeuw voor België in aantocht. Onder de grote rivieren krijgt ook Nederland vannacht een en ander en door de tollende beweging van het systeem kan het dan ook verrassend op ander plekken gaan sneeuwen. Een realistische verwachting gaat uit van veel sneeuw in de Ardennen door stuwing en ook wat leuks voor Sauerland, waar ze nu alweer 40 liften hebben draaien! Hierboven hoe de sneeuwval verder door woedt tot vrijdagmiddag (voor stap voor stap zie de weerkamer). Het westelijk Alpengebied krijgt lang niet zo veel omdat het meeste naar de Pyreneeën floept. Deze kant van de Alpen krijgt wel de grootste kou vanaf woensdag. Het oostelijk Alpengebied krijgt met meer bewolking te maken als de zuidkantdump langzaam tegen de klok draaiend naar het oosten schuift. Hoeveel sneeuw er in Oostenrijk gaat vallen wisselt nog sterk in de modelruns. Zeer waarswchijnlijk is dat oostelijke gebieden zoals Die Tauplitz de winnaar zullen zijn. Met de nieuwe modelruns kunnen we ook uitgaan van een algemene verzachting (minder koud) in het Alpengebied na het weekeinde. Prima dus. Een neerslagprognose voor volgende week is eigenlijk niet te doen. 

Wil je meedoen in de levendige discussie tussen de weerpro’s over alle runs en ensembles? Surf dan snel naar het verse weerpro draadje!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

64 reacties

Gesloten voor reacties.