Angstaanjagend was het vanmorgen boven de Noordalpen. De Föhn arriveerde vannacht in de dalen en kon daar aan de afbreuk van de sneeuw gaan beginnen. Maar wat een schouwspel zo vroeg op de ochtend! Bovenstaande foto komt van Facebook van Zell am See.

Alsof de wereld vergaat hier aan de voet van de Alpen vlakbij Liechtenstein. Schitterend die verschillende lagen.

Dat was ook prachtig zichtbaar uit de ruimte, kan je je voorstellen wat een lagen dat zijn?

Maargoed die föhn is niet goed voor onze lagere dorpen. Alles binnen 1 nachtje groen, met name daar in de noord-zuid georiënteerde dalen waar de zuidelijke wind doorheen jaagt. Hierboven het welbekende Zillertal met op de achtergrond de dalafdaling van Fügen. Maar niet alleen in het gevoelige Zillertal, wat hogerop in Kleinwalsertal toch ook smeltfoto’s gezien. De pistes waren volgens de reacties nog prima in orde, het is er natuurlijk ook nog erg rustig. Sneeuw is nodig dus, dat hebben we nodig, waar moeten we dan zoeken?

Aan de andere kant van de hoofdkam waar al af en toe een buitje viel vandaag. Het zijn barre omstandigheden in die regio deze week. Net als Frankrijk waar het ook hard waait en er weinig lekker in het zonnetje zitten bij is, morgen hopelijk beter voor de ‘pechvogels’ daar 😉

Nu was daar dan toch eindelijk het startschot van de winterkaarten voor de LL. Gisteravond en ook vanochtend ging het GFS helemaal los, Hajo heeft het mooi besproken vanmorgen! EC was nog op een iets andere tour maar had ook de potentie. Wat misschien onderbelicht is gebleven is de hoeveelheid sneeuw voor de noordkant die die run berekende! Zie hierboven het kaartje met een sneeuwvalgrens die meestal schommelde rond de 1000m en langzaam dalende was. Zo zou de Noordkant op de valreep ook nog een topbegin hebben. Dit was de output van vanochtend dus snel door met de kersverse runs!

Ensemble ergens rond Innsbruck geeft ons een mooie start. Vrijdag wordt het voor veel Oostenrijkse dorpen erg spannend. De modellen lijken vrij eensgezind, misschien dat je met duimen er nog 100 of 200 meter aan sneeuwgrens af haalt maar ik zou uitgaan van regen onder de 1200m. Ik hoop dat het mee valt 🙂 Frankrijk krijgt nog intensere neerslag bij een wat hogere sneeuwgrens maar dat moet goed gaan voor de meeste dorpen. Het wordt echt nowcasten!

Als je goed naar het ensemble kijkt zie je dat de crux zit rond de 23e. Daarna gaan de lijntjes van zowel de neerslag als de temperatuur alle kanten op. We weten inmiddels dat het de afgelopen 2 weken heel spannend is omdat er geen overheersende druk gebieden zijn wat kansen biedt voor last-minute verrassingen. Dus wat gebeurt er precies in die periode? Hierboven de hoofdrun van het GFS. Een trein van zwakke depressietjes koerst van Amerika, naar de Azoren, naar West-Europa. Zo af en toe lekkere sneeuwval ergens in de Alpen en wisselende temperaturen. Geen echt winter weer dichtbij.

Maar de winter is dichterbij dan je denkt, want wanneer er een klein gaatje valt in die zwakke depressietrein dan piept de hoge druk direct naar het noorden zo zien we in de controle run (in het ensemble uiteindelijk ook zeer winters).

En dat dat gaatje valt is helemaal zo gek nog niet. Want juist rond die 23e is de jetstream daar rond de Azoren maar een relatief flauw briesje, ook in de GFS hoofdrun zien we hier.

Dat gaatje van net is in het Canadese GEM een gapend gat, ik teken ervoor! Want kijk eens naar de uitkomst:

Koekoek! dat is gewoon minimaal 4 dagen lang stau tegen de Oostenrijkse noordkant, de sneeuwbuien zullen letterlijk in de file staan om zich leeg te laten lopen. Ondertussen geniet Frankrijk in koel, zonnig en bovendien perfect wintersport weer! Zei iemand Januari 2019? 😉

GEM vind ik altijd een beetje de zwakke broeder naast het EC en GFS maar oke, het heeft me eerder verrast dit jaar dus wie weet. Voor de betere betrouwbaarheid kijk ik toch nog even naar het Europese model die net als het GFS de deur dichtgooien na de 23e (zwarte kruis). Echter komt er dan later weer een nieuwe opening tussen de depressie wagonnetjes. En dat resulteert in:

Dat is ook een zeer prima kaartje voor de Alpen met lage sneeuwgrens!

Hoe eindigt het GFS dan? Bah niet meer aan denken anders heb je nachtmerries. Groenland en IJsland zijn van de kaart gevaagd.

De kansen volgens het hele ensemble zijn een stuk beter. Deze kaart geeft aan wat de kans is op een hoge druk gebied. Nou daar in het hart van Scandinavië toch een mooie 50%!

Wat gaat er dus gebeuren na de 23e? De modellen vinden geen richting. Geen krachtige systemen op de kaarten. Niks concreets. Maar mijn gevoel zegt dat het met zo’n setting nog voor 2020 een keer goed gaat vallen voor de Alpen en wellicht ook voor de Lage Landen. Niet zomaar wat losse flodders aan sneeuw maar gewoon echte winterdagen. Proost vanuit dit archiefbeeld bij Hajo z’n hut!

Categorieën: Avondupdate

Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

41 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.