Wat was gisteren een heerlijke dag voor de die-hard weerliefhebbers onder ons, al is winterweerliefhebbers een beter woord. Talrijke stevige buien passeerden de Lage Landen, soms met onweer erbij. Ook ik kwam even in een stevige en heel koud aanvoelende korrelhagelbui terecht. Heel bijzonder op 23 mei, acht dagen voor het begin van de zomer. Zomer? Gaan we de zomer dan overslaan dit jaar? Bovenstaande kaart behandel ik onderaan dit bericht en laat zien dat het volgend weekeinde al fraai BBQ-weer zou kunnen zijn. Hoe kan het ook anders want zaterdag 1 juni is de Wintersportweerman.nl après-ski BBQ bij Hajo thuis. 

De lente van 2013 is in ieder geval uitzonderlijk koud. En wat doe je, als je een portie zuivere Groenlandse lucht over je heen krijgt, met bovenluchttemperaturen op 5km van -30° tot -35°C: webcams checken, het weerkaartspel van Arjan  en vooral het temperatuurverloop volgen. Want zou 23 mei 2013 echt de koudste dag worden sinds 1901? Net niet, voor grote delen van Nederland. In De Bilt werd het even +10,5°C, een fractie boven het oude record van +10,4°C van 1975. Maar de tweede plaats hebben we wel te pakken. En het was best wel spannend. Onder de buien bleef de temperatuur hangen op een dikke 5°C. Pas na de middag, wanneer de buienintensiteit er wat uit ging en de hemel begon open te trekken, steeg de temperatuur wat. Het eerst in het noordwesten, later ook in het zuiden van Nederland en in België.

 

Het kan niet anders dat hier en daar lokale records gebroken zijn, maar de data daarvan zijn, in België althans, niet vrij beschikbaar. In Westerlo (niet ver van waar ik woon) werd het maar zo’n +8,8°C en in het officiële meetstation Ukkel van het Belgische KMI werd het +9,3°C. Slechts 0,1°C boven het record van 1887. De koudste 23e mei in 126 jaar dus! Nee, ik ben er zeker van. Had de verstedelijkingsgraad in onze Lage Landen even laag geweest als toen, dan werden die oude records niet gewoon gebroken, maar verpulverd![dc_slider slider=”16592″ captions=”true”]Minstens even bijzonder was het voor diegenen die de webcams op Mont Rigi in de gaten hielden. Deze webcam staat op het tweede hoogste punt van België (674m) op de Baraque Michel in de Hoge Venen (Fagne de Poleur). Al in de namiddag zag je er verschillende sneeuwbuien voorbij trekken, terwijl de temperatuur enkel ’s ochtends de +4°C nog kon aantikken. En dan vanaf half negen ’s avonds gebeurde het. Een twintigtal minuten durende sneeuwbui bij temps net onder nul. Resultaat: een sneeuwlaag van 2cm die er nu nog altijd ligt, en vooral dat laatste maakt het uniek. Het gebeurt nog dat het in mei sneeuwt op de Hoge Venen. Zelfs in juni lag er al eens sneeuw. Maar zo laat op het seizoen, dat de sneeuw meer dan 12 uur volledig intact blijft? Nee, dat komt echt niet veel voor.  Stiekem had ik gehoopt dat er nog wat bij zou vallen, maar het was de laatste bui in de rij. Als je wil genieten van een stevige winterwandeling, haast je dan naar ginder, want in de loop van de voormiddag komt de temperatuur daar weer boven nul en dan is de sneeuw zo weer weg. En dan moet je wachten tot volgende winter. Al weet je in ons huidige klimaat natuurlijk nooit.

Het weer voor vandaag is een beetje minder spectaculair. In de westelijke landshelft zijn alweer nieuwe buien actief die stilaan meer landinwaarts trekken. Het noordoosten van Nederland houdt het mogelijk vrij droog vandaag. En wie weet verbreken we vandaag wel het temperatuurrecord van +10,9°C op 24 mei 1975 in De Bilt. Maar eerlijk gezegd, zijn de kansen hierop niet zo groot. Ook de rest van het weekend houden we het waarschijnlijk niet droog. Jammer, want ik heb op zaterdag een BBQ gepland bij me thuis en zondag is het hier het verjaardagsfeestje van mijn jongste dochter die vandaag twee jaar wordt. Maar goed, de weermodellen zijn het nog steeds niet eens over waar en wanneer er hoeveel regen gaat vallen. Dus allemaal duimen en dan valt het misschien wel mee. En anders maken we er gewoon het beste van. 

 

Over BBQ’s gesproken. Op 1 juni vindt de après-ski BBQ van wintersportweerman.nl plaats en kijk eens naar bovenstaande kaart. Wat zien we daar ineens verschijnen. Een hogedrukkern net ten noorden van Nederland? Inderdaad. Heerlijk zonnig en lekker warm weer. Hoera!!! Maar laat je niet door mij in het ootje nemen. Want het is slechts 1 van de 20 ensembleledenkaarten van het Amerikaanse GFS. Slechts 5% kans dus per ensemblelid als je het strak wiskundig bekijkt. Maar het goede nieuws is dat er meer leden zijn die met een soortgelijk scenario naar voor komen. En in de laatste modelrun zijn het zelfs nog meer ensembleleden geworden. Jaja, er hangt iets in de lucht op de lange termijn en het luistert naar de naam weersverandering. Laat ik het voorbeeld van Arjan even volgen en dit bericht afsluiten met een interactief moment. Geen kaart die je moet lezen, maar een ouderwetse poll. Of noem het een boude voorspelling als je wil. Wanneer wordt in De Bilt dit jaar voor de eerste keer de +25°C gehaald? Laat ik de wedstrijd maar zelf op gang schieten. Ik zeg: vrijdag 7 juni. En jullie?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

29 reacties

Gesloten voor reacties.