Dat wintersport meer kan zijn dan kilometers piste vreten hebben we maar weer eens gemerkt in Filzmoos. Hoewel wij er prima geskiet hebben tussen de besneeuwde bossen hebben we het over een andere boeg gegooid. Ook vanuit praktisch oogpunt, want onze Ian is pas 15 maanden oud. Het leek ons wat saai voor hem om de hele dag in de crèche te hangen.

De slee ging mee en daar hebben we door de perfecte omstandigheden dagelijks gebruik van gemaakt. Ons appartement lag direct aan de oefenweide, dus ideaal om wat met die slee te sjouwen en douwen. Daarnaast is er een belichte rodelbaan van 3km die voor kinderen tot 6 gratis is. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Paardenslee
Je loopt geen minuut door Filzmoos zonder een set paarden met slee te zien. Er zijn meerdere uitbaters van deze paardenslee’s die per verschillende route de bergen in gaan. Wij gingen natuurlijk net tijdens de sneeuwstorm die week. Geen probleem, de wagen was voorzien van wollen dekens en een overkapping.

paardenslee

Dit was erg leuk om te doen! De bestuurder van onze slee was goed voorbereid en voorzag ons van schnapps om warm te blijven. Wij hadden een route naar de Oberhofalm, een route van ongeveer 6km door de besneeuwde bossen naar een hoogte van 1266m. Eenmaal boven werden we beloond met wat opklaringen, wat een spookachtige indruk gaf van onze omgeving. Met mooi weer of in de zomer is het hier ongetwijfeld waanzinnig mooi!

paardenslee eind

Winterwandelen
In Filzmoos hebben ze momenteel 50km winterwandelroutes geprepareerd. De routes zijn goed aangegeven en je kunt ze allemaal bekijken op deze website. Er is dan ook genoeg variatie in routes in het dal of op de berg.  Bovendien zijn zoals je ziet bijzonder goed gedocumenteerd en aangegeven, dit maakt goede voorbereiding een eitje.

wandelroute-filzmoos

De hooggelegen routes zijn te benaderen vanuit de gondel en stoeltjesliften. Liftpassen zijn daarom ook te koop per rit, per dag of een 100 punterkaart. Met die laatst genoemde kaart kun je meerdere liften gebruiken en afhankelijk van de lift worden er punten afgeschreven. Je kunt met alle liften omhoog en omlaag en er zijn aparte rijen voor wandelaars bij de stoeltjesliften. Het personeel is buitengewoon vriendelijk en assisteert je bij het instappen. Nu was het erg rustig toen wij er waren, dus alle tijd voor ons…

In de winter is wandelen in Filzmoos een droom. Heerlijk door de besneeuwde bossen van alm naar alm. De vergezichten zijn gevarieerd. Enerzijds het hooggebergte met als hoogtepunt de Dachstein Gletsjer(2996m) en aan de andere kant heb je uitzicht over de oostkant van het Pongau gebied en Ennstal met het skigebied van Schladming.

4bba4b6015eb2eee_bf2604f975b47b2b

Skiën, Langlaufen en genieten
Natuurlijk hebben we ook geskiet deze vakantie. Filzmoos is een relatief klein gebied met 13km piste. Vanuit het dorp gaat er 1 gondel en 1 stoeltjeslift, naast de sleepliften op de oefenweides. De Papageno piste is een goed rode piste, tevens de langste. Aan de andere kant van het dorp is alles blauw. Mocht je behoefte hebben aan meer pistekilometers dan liggen er genoeg gebieden in de buurt, zoals Flachau of Zauchensee. Filzmoos maakt samen met deze een nog meer gebieden deel uit van de Salzburger Sportwelt, wat in totaal 225km piste maakt voor één pas.

langlaufen

Langlaufen doe op in totaal 45km geprepareerde loipes. Een daarvan bevind zich bovenop de kam van de Rossbrand(zie pistekaart), een prachtige route door de bossen met een uitzicht over de gehele omgeving van Filzmoos.

Wij hebben echt een weekje anders gedaan. Wat minder sportief kilometers vreten en wat meer rustig genieten. Dan beviel ons heel erg goed, mede doordat Filzmoos zich hier écht voor leent. Echt vakantie 🙂


Jannes

Verantwoordelijk voor de techniek van Wintersportweerman en gek op wintersport. Zo nu en dan een report vanuit de partnergebieden, maar vooral verantwoordelijk voor het up and running houden. Staat dan ook altijd open voor feedback of verbeteringen. jannes@wintersportweerman.nl

6 reacties

Gesloten voor reacties.