Ik had al gewezen op de sneeuwval in Turkije. Op het journaal hadden ze het er ook over gisteren. Foto’s van Anatolië heb ik niet kunnen vinden maar wel deze fraaie van Istanbul gisteren. Ik kan jullie bij deze verklappen dat ik ben uitgenodigd om begin maart een paar dagen op de hoogste berg van Turkije te skiën, de Erciyes (3916 meter). Tegen die tijd meer daarover.

Ben ik vandaag een stukje dichter gekomen bij het ontraadselen van het geheim van de wintergekte? Ik heb namelijk echt vlinders in mijn buik. Echt dat verliefde gevoel als je over een paar daagjes een spannende date hebt. In ons geval momenteel een date met Koning Thialf. Kunnen wij “weermannen” niet nog een winterprinses of zo verzinnen? Wie duikt er een op uit de Noorse mythologie?[dc_slider slider=”9004″ captions=”true”]Anyway…. ik slingerde van voorzichtigheid naar een behoorlijk boude uitspraak gisteren… en nu is het weer een stuk zekerder geworden dat we op de schaats komen. Zie de pluimen hierboven. Voor Noordoost-Nederland kan er nog maar 1 ding misgaan en dat is…. sneeuw! Voor mijn regio Noord-Hollandse kustzone moet er nog wat geduimd worden maar dat komt zeker goed. OK, OK: er moest maar weer eens een BV komen. En wel van het modderige/ijzige soort: zaterdag de 19e sta ik hier naast het huis in zwemshort op de schaats op het ijs dan wel in de modder. Vorig jaar was het donderdag 2 februari zo ver en toen dus met droge voeten. En die vrijdag kwam de sneeuw weet je nog?[dc_slider slider=”9012″ captions=”true”]De eerste kaart hierboven toont dat de Alpen én de Lage Landen precies gelijk aan de beurt zijn met het binnendringen van de koude bovenlucht. Dat gebeurt zaterdagochtend. Het -5°C op 1400m lijntje strekt zich dan weer uit over het hele Alpengebied. Dan praten we over een vorstgrens van rond de 500m en bij helder weer ’s nachts natuurlijk veel lagere inversietemperaturen aan de grond. Het leuke is dat juist op het moment van het oprukken van de kou vanaf vrijdag een laatste occlusiefrontje vanaf de oceaan tegen de noordkant aan is gekropen. En die natte spons wordt dus mooi nog even uitgeknepen. Nog leuker is dat het winterlaag dat naar de zuidkant trekt om de wind in Europa naar oost te gooien onderweg toch nog even de Franse Alpen schampt. En dan heb je zondagmiddag de accumulatie die we op de laatste kaart zien.

Alle dagen tot en met vrijdag zit Oostenrijk nog vast aan die tussen 700 en 1300m pendelende sneeuwgrens. Dus denk ik dat voor sommigen dit misschien de slechtste week is van het seizoen. Afkloppen als je zaterdag vertrekt, want je wordt op je wenken bediend. En in de reacties graag veel input van mensen die in de Franse Alpen zitten en West-Zwitserland over hun ervaringen met de warme zeer zonnige condities! Later…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

39 reacties

Gesloten voor reacties.