Het laaglandwintertje gaat er komen eigenlijk vanaf vrijdag maar komt er volgende week ook een bak sneeuw cq minimaal een leuk sneeuwdek? En hoe lang kan het gaan aanhouden? Prangende vragen momenteel, ook af te lezen aan een recordaantal bezoekers gisteren. Zie ook onderaan dit bericht. Wel het Europees model liet het gisteravond afweten maar is vanochtend terug met die bak sneeuw, zij het nu met de hoofdprijs enkel voor Limburg.

Hier zie je het op de kaart van Europa. Als die sneeuwgordel er al komt, veroorzaakt door een (onder)langstrekkende depressie dan kan dat op een termijn van een week nog op tal van plekken neerdalen. Alles tussen Noord-Frankrijk en Denemarken heeft zowat evenveel kans. In een gek geval komt het in de Pyreneeën. Of in Oslo. Dus afwachten.

Een wintertje in heel Nederland en vermoedelijk ook België een hele week vanaf vrijdag is fors waarschijnlijk nu. Met zeker ook een paar ijsdagen volgende week. En met die onzekerheid over die bak sneeuw is er natuurlijk helemaal niets te zeggen over de eventuele kwaliteit van het ijs. Dus daar zeggen we ook niks over. Wel zullen er natuurlijk ijsbanen worden opgespoten. Maar goed ook een beetje natuurijs in Nederland want van de organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee weet ik dat de doorgang nog niet zeker is vanwege de hoge kosten van het verwarmen van de gigantische feesttent daar! Stel je eens voor! 2022 en wij mensen zijn nog zo zielig dat we niet zoals Trump wel wist gewoon mooie hotels moeten bouwen op de stranden van Noord-Korea, maar dat we ons laten foppen om elkaar te haten en zelfs oorlog te gaan voeren. Oekraïne en Rusland met elkaar op de vuist dat is alsof Hollanders en Friezen het weer tegen elkaar zouden opnemen. En dat zelfs de in Friesland wonenden die enkel Nederlands praten toch de Hollanders gaan haten. Toen Trump Kim Jong Un de hand drukte daalden de aandelenkoersen van de Amerikaanse wapenindustrie, maar toen kwam Biden en konden de in 2014 al gesmede plannetjes eindelijk de volgende vernietigende fase in (de eerlijkheid gebied te zeggen dat Obama wapenleveranties aan Oekraïne tegenhield en Trump ze doorliet – weliswaar onder druk van de eindeloos herhaalde en puur gelogen verwijten dat hij een vazal van Putin zou zijn). En nu dus bittere ellende aan het front en geen Alternatieve Elfstedentocht misschien. Triest. Stop minimaal met dagelijks het nieuws kijken op de publieke (propaganda)zenders en vul die tijd met onafhankelijke nieuwsgaring. Dat tenminste de voedingsbodem voor oorlog verdwijnt. Destijds met de aanval op Servië en met de Irak oorlog was ik nog vol enthousiasme voor Amerika. Nu schaam ik me kapot dat ik ooit zo dom was en zo ongeïnformeerd.

Goed. Terug naar een ander front. het sneeuwfront. Je ziet dat er vanaf vandaag tot aan het gaatje steeds kansen zijn. Er gaan gewoon koude en zeer koude luchtmassa’s rondtollen en dat kan op enig moment leiden tot zware sneeuwval. Of niet ….

Het Amerikaanse model en ook het Europese model in de run van gisteravond komen op zo iets uit. Een sneeuwdek net over de grens. Zo zijn wij natuurlijk ook een schaatsnatie geworden en geen langlaufers. Dus houdt altijd die normale meer waarschijnlijke scenario’s in je achterhoofd als “worst case”. Want de Nederlandse normale klimatologische winter is gewoon ook een “worst case”. Vlees noch vis. Totdat dan ergens in de twintig jaar weer een 1947 of 1963 winter toeslaat en mensen tandenklapperend gaan verlangen naar een normale kwakkelwinter.

Theoretisch kan zo iets ook deze winter toeslaan hoor. Niet het 1963 scenario. Destijds waren er eind november en begin december al een paar ijskoude nachten. Maar 1947 zou zo maar kunnen. Kijk maar hierboven. Op 10 december leek alles nog op een zachte winter te wijzen en toen …. Ga nu maar 1000 keer met een dobbelsteen gooien. Dat duurt ongeveer één uur. Ik voorspel je dat je minstens één keer 10 keer op rij een vijf of zes gooit en geen lager getal. Daar kun je zulke extreme winters mee vergelijken. Zelfs bij een onveranderd klimaat kunnen ze gewoon optreden. In een iets warmer klimaat zoals nu, op de top van de natuurlijke golf, zijn ze minder waarschijnlijk maar kunnen ze alsnog optreden. Dat zou dan zijn alsof je 10 keer op rij minimaal 7 zessen gooit en de andere 3 minimaal een vijf. Dus laat je fantasie de vrije loop wat je over jezelf afroept deze winter.

Zoals gezegd is het alternatieve scenario nu wel winter maar geen sneeuw. De hoofdrun van het Amerikaanse model verlengt dat al tot 18 december! Maar ga uit van het ensemble gemiddelde (de rode lijn) dan kan het niet tegenvallen. Hoewel ik dus niet weet hoeveel Nederlandse gezinnen een koude winter met angst en beven tegemoet zien vanwege de energielasten. Kan iemand daar iets over zeggen in de reacties alsjeblieft?

Afsluitend noem ik even dat mijn bericht van gisteren met uitleg over de website onderaan goed is ontvangen en leuke reacties heeft losgemaakt. Evenals nog eens een extra bups aan donaties. En dus ging ik ook maar weer eens in Google Analytics kijken. En ja hoor: van gemiddeld 1000 bezoekers per dag schoot deze website gisteren ineens naar 15.894 bezoekers! Is er zelfs een kans dat we het record van januari 2020 kunnen verbreken toen de teller uitschoot naar 70K? Vergeef het me, maar ik heb ook de Google Adsense weer aangezet. Laat weten als het te veel stoort en specifiek welk type advertentie op welke plek. Het zijn in zulke spannende fasen een paar tientjes die zo binnenkomen, en dus toch ook niet te versmaden. En de mensen die niet doneren … wees de huidige groep van 165 donateurs dankbaar dat jij voor niets kunt lezen waarvoor zij een bijdrage doen. Fijne dag allemaal.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Patrick · 7 december 2022 op 14:50

leuk weer om te lezen Hajo ben benieuwd of er een witte winter aankomt.

TJ · 7 december 2022 op 15:36

Dank weer Hajo. Hier geen angst voor de energietarieven/rekening. We gebruiken alleen onze ‘luchtwarmtepompen’ oftwel de GREE airco’s om te verwarmen. Huis volgepropt met leem en natuurlijke wol en hout-isolatie. Met een warme trui en wat merino ondergoed vermaken wij ons prima.

Leuk weetje. Ons contract liep af en het nieuwe ’tarief’ kwam excact overeen met 6 kennissen met allemaal een ander verbruik/woning. Teruggezet naar mijn oude tarief. De rest spaar ik liever zelf dan dat ik die energiegiganten er woekerwinsten op laat maken met beleggingen.

Kerst gaan we lekker vieren op hoogte in Frankrijk. De 16 kuub hout die ik daar heb staan zal daar zorgen voor een heerlijk verblijf sávond’s. Verder kijken of ik na 3 jaar revalidatie (ravijn doet pijn) nog net zoveel meters kan maken op de pistes als voorheen, off-piste kunstjes laten we maar zitten.

M#$renN34ker · 7 december 2022 op 17:08

Altijd leuk die berichtjes met je eigen visie Hajo. Wat rot om te horen van de alternatieve elfstedentocht, wij zitten er weer met de gehele familie. Qua energielasten heb ik eind ’21 een contract voor 5 jaar afgesloten dus ik zit er warmpjes bij voorlopig.

Carl · 8 december 2022 op 07:37

Baggerrun vanmorgen, sneeuw verdwenen van de kaarten. Toch raar, al verschillende jaren telkens rond deze periode dat de kaarten winters zijn en dan weg…

Barend · 8 december 2022 op 09:05

Mooi dat we weer beginnen Hajo. Kom maar door met die kou. Kruik in bed voor de kinderen en de houtkachel aan. Daar gaan wij de winter wel mee doorkomen. Ik heb ook nog oud contract van 1 euro per kuub. Daar zullen er toch wel meer van zijn? Kreeg 500 van de 1100 euro terug dit jaar. Maar thermostaat gaat nooit hoger dan 18 graden en ik heb al een zonneboiler die van maart tot november warm water geeft. En ik heb al jaren de muren van binnenuit geïsoleerd en van buiten geïmpregneerd.
en sinds corona ben ik ook helemaal wakker.

WZ · 8 december 2022 op 10:55

Bedankt voor je leuke berichten Hajo. Ben het niet altijd 100% eens met de inhoud maar het is verfrissend om een ander geluid te horen dan dat vanuit de mainstream media.

En verder ben ik je eeuwig dankbaar voor het fantastische skituigje dat ik 10 jaar geleden bij je heb gekocht en waarmee ik mijn drie kinderen perfect heb leren skiën! Ik weet niet of je die nog steeds verkoopt, maar je zou, als je hier wat meer reclame voor zou maken op je site, er best een aardig zakcentje mee kunnen verdienen met relatief weinig moeite…

    Rosemarie · 9 december 2022 op 19:52

    Dat tuigje is interessant voor onze jongste kleinkinderen wellicht….

      Hajo · 9 december 2022 op 21:33

      Ik heb er nog een paar liggen. Voor 50 piek inclusief verzending heb je er een.

Gesloten voor reacties.