stormec2201

Ronaldo komt de eer toe gistermiddag in de 06u run van het GFS model als eerste de mogelijke winterstorm tegen de Hollandse kust te zien. Vanochtend zien we diezelfde storm ineens in het Europese weermodel. Op ene termijn van 7 dagen is dit nu al geen meteofiction meer maar een concreet scenario met een aanzienlijke kans van “slagen”. Windkracht 9 en 10 zien we hierin terug.

enswind

Denk nu niet dat we het vanochtend alleen over de Lage Landen gaan hebben. In de reacties heb ik gezien dat men zich zorgen begint te maken over de sneeuwgrens bij de aankomende dumps. En dat hangt natuurlijk samen met de windsterkte en de aanvoerrichting. Laten we dus kijken naar een punt bij Texel en zien wat het ensemble van het Amerikaanse model zegt. Wat zien we?

  • De meest idiote theoretisch mogelijke windsnelheid tussen 28 januari en 7 februari is 90km/u. In de pluim van het Europese model is ook een uitschieter naar 86km/u. Dat is windkracht 9 à 10
  • Een fase met windkracht 7 à 8 is zeer aannemelijk
  • Van 30 januari tot en met 3 februari is er toch wel een sterke noordwestelijke component
  • Tussen 24 en 28 januari zien we een klassiek patroon van frontpassage met het flippen van de wind van ZW naar NW

ensvorarlberg

Naar het ensemble voor de Lage Landen hoeven we niet te kijken. Met voldoende fantasie zien we vanaf begin februari kansjes op winterweer. Ik geloof daar wel in maar wil er vanochtend weinig over zeggen. Dus springen we meteen naar de Alpen. Een punt in Vorarlberg waar we zo trots zijn op onze partners Kleinwalsertal en Montafon. We zijn ,meteen gerustgesteld te zien dat de hoofrun (die dus ook op allerlei weersites zoals Bergfex terugziet vanochtend) een zeer zachte uitbijter is. Hoeven we dus niet serieus te nemen. Kijken we naar de rode lijn zien we aanhoudend vriezend weer. Met zelfs een dikke “baard” van ijzige kou aan het einde. En tenminste voor de aankomende fase ook al stevige kou. Geen wonder dat het ook in de Lage Landen nog flink gaat sneeuwen zaterdag als die kou wordt aangevallen.

accu2201

Wat gaat het allemaal opleveren? Het Europese model heeft er echt zin in. Maar je ziet hierboven in de ensemblegrafiek dat het Amerikaanse model vrolijk mee doet. Wie dacht nog dat we net als vorig jaar een zuidkantwinter gaan krijgen? Terecht wordt in de reacties de vergelijking gemaakt met 1999 toen “de sneeuw” ook pas in januari kwam en we eindigden met de grote dallawines van Galtür. Hier laat ik het vanochtend even bij. Al was het omdat mijn zeer gewaardeerde boekhouder Sydney van Daalen op de administratie zit te wachten. 😉

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

80 reacties

Gesloten voor reacties.