Als je aan Texas denkt, dan denk je aan warm weer, Dallas, JR Ewing wellicht, oliewinning en veel koeien en cowboys, maar niet aan een winterstorm. Wel nu, aankomende week zal Boreas huishouden in Staten als Oklahoma en Texas. Net in de tijd dat de Verenigde Staten richting Thanksgiving  gaan op 28 november.  Het noorden van Texas, maar ook New Mexico wordt geteisterd door onvervalst winterweer de komende dagen. Daar waar de winter in de Lage Landen nog even op een laag pitje wordt gezet, daar glijdt men in het zuiden van de USA spontaan de winter in. Het zuiden van de USA….hallo??

De foto hierboven is nog van de vorige winterstorm Atlas. Deze winterstorm hield huis in de staten Wyomig, Nebraska en South Dakota. Veel noordelijker dus dan Texas, New Mexico en Oklahoma. Juist in deze Staten komen in het voorjaar veel Tornado’s voor. Sneeuw in het verre zuiden van de USA is niet heel zeldzaam, maar toch uitzonderlijk.

temp drop

En kijk eens naar de daling in temperatuur, met name in Texas. 46° F omlaag in 24 uur. Dat is 26° C. Op het ogenblik ligt de temperatuur rond of boven de 20°C  en hij gaat dus fors onderuit. Zelfs in noord Mexico gaat de temperatuur vet onderuit. Mexico is toch het land dat kennen van de cocktails, Maja’s met gekke hoedjes, tempels, witte stranden, Hurricanes en vooral van veel vakantieplezier. Ook hier dus brrrrrrr.

koud is texas

De komende 48 uur krijgt met name New Mexico veel sneeuw en ijzel te verwerken. Ook het zuiden van Colorado pik z’n graantje mee. En kijk een naar de de Grote Meren en het noordoosten van de USA?

Texas en New Mex

Maar waarom juist zo zuidelijk? Het noorden van de USA krijgt toch als eerste met de kou te maken? Dat is in dit geval niet zo. Het oosten van de USA is vrij warm geweest met diverse tornado’s in de Staat Illinois tot gevolg. De straalstroom loopt echter in zuidelijke richting de komende dagen over het midwesten van de USA.

straalstroom

En de Noordelijke Staten zijn al vrij koud, en koude lucht bevat weinig vocht. Ook is daar de luchtdruk vrij hoog.  Meer zuidelijk komt ook nog een een zuidwestelijke component binnen zeilen, met wel veel vocht. Er ontstaat een front waarbij de warme vochtige lucht over de kou schuift. Die warme lucht koelt daarbij sterk af en het meegenomen vocht condenseert. In de winter is de bovenlucht bijna altijd wel koud genoeg om sneeuw te vormen dus dat lukt zelfs met die wat warmere opstijgende lucht. En als het aan het aardoppervlak echt koud is dan valt die sneeuw door tot op de grond: hupsakee, sneeuw in Texas.

sneeuw in Texas

En dat ziet er van bovenaf dan zo uit. Veel bewolking boven het zuidelijke Midwesten van de USA, met een noordelijke stroming. Koude lucht uit het noorden, zachte lucht uit het zuidwesten, een 100% kans op dikke sneeuw en ijzel voor Texas, New Mexico en Oklahoma. Een halve meter sneeuw is echt mogelijk. En oostelijk daarvan is er weer kans op heftig weer. Wederom tornado’s in Alabama en omstreken? Nowcasten is het woord voor deze weersituatie. Snowcasten en Tornadocasten. Hoe gek het ook klinkt in deze tijd van het jaar, maar het is allemaal mogelijk. De kans op tornado’s is klein, maar aanwezig.

Icy tumbleweeds

 Tot slot…! Iemand wel eens van tumbleweeds gehoord? Dat zijn losse struiken die over de dorre vlakte van de Great Plains struinen, aangevoerd door de wind. Er zijn dus ook Icy Tumbleweeds. Dit zijn bolletjes ijskristallen die bijeen worden gehouden door elektrostatische aantrekkingskracht. Ze heetten Yukimarimo. Alleen mogelijk bij hele koude temperaturen en wrijving van ijskristallen. Deze foto is uit Canada.

Morgenochtend een update van de ochtendkaarten. Meer sneeuw voor de noordkant? Wie weet. Het is in ieder geval erg spannend. Voor de avondkaarten kun je gewoon blijven reageren onder het avondbericht van Hajo.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

12 reacties

Gesloten voor reacties.