Wat een meteorologische tegenstellingen ontstaan er de komende week in de Verenigde Staten van Amerika. Op het ogenblik wordt het noordwesten geteisterd door winterstorm Atlas. Hajo repte er gisteren al over in zijn bericht. En daar kun je ook lezen wat de achtergrond is van de naamgeving. Allemaal leuke informatie. Winterstorm Atlas aan de ene kant van de USA en tropische storm Karen aan de andere kant. De Verenigde Staten worden gesandwiched door extreem weer. Laten we dat eens nader bekijken.

Op dit moment loopt de straalstroom (jetstream) langs de westkust van Canada naar het zuiden. Ter hoogte van de staat Utah in de USA neemt deze een meer oostelijke koers om over het midwesten weer in noordelijk richting te koersen en in het oosten van Canada dan de Atlantische Oceaan op te schieten. Hierdoor wordt polaire en tevens vochtige lucht naar het zuiden gevoerd.

Dat heeft tot gevolg dat er een mooie winterse setting optreedt. Voor de Canadese kust loopt een koude golfstroom. Het water in deze golfstroom is echter in het najaar relatief warm. Koude polaire lucht dat vanuit het noorden toestroomt, komt boven dit water terecht en vormt aldaar een lagedrukgebied. Door de relatieve warmte van het water kan het flink wat vocht oppikken. Gemengd met de koude lucht zal het lagedrukgebied zijn vocht afwerpen in de vorm van sneeuw zodra het boven land komt. En dat gebeurd nu in Wyoming en de omliggende staten.

Op het ogenblik geeft dat het volgende beeld. Veel sneeuw. Ook in Colorado. Met name Steamboat Springs en Aspen kunnen de nodige sneeuw verwachten. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit blijft liggen. De komende week wordt het namelijk aanmerkelijk zachter door het opdringen van TS Karen en omdat de jetstream een meer noordelijke route kiest. Ons weer wordt nu nog bepaald door hogedrukgebied Karin, de USA wordt over een paar dagen aangevallen door TS Karen. What’s in a name?? Daarover straks meer.

[metaslider id=24306]

Ik heb het al eens eerder gezegd en die Amerikanen zeggen het zelf ook: In de USA is alles “Bigger en Better’. Daar zijn natuurlijk de meningen over verdeeld, maar met de winterse setting zoals die er nu ligt kan ik alleen maar zeggen: Roemenië….eat your heart out. Er gaat gewoon dik een halve meter sneeuw vallen tot en met zaterdag in de USA. Koning Thailf, in deze acterend onder de naam Atlas, regeert de komende dagen. Bij deze zou ik dan Koning Thialf willen uitnodigen om bij ons vanaf medio november hetzelfde te doen. Eerst een bak sneeuw, om daarna zwart ijs te genereren. Deal, King Thialf?? OK, whishfull thinking, maar ik word hier wel enthousiast van.

 [metaslider id=24359]

En dan TS Karen. In een van de reacties van de week gaf ik al aan dat het orkaanseizoen eigenlijk een lachertje is dit jaar. En helemaal omdat de “hoge heren” in april opmerkte dat het wel eens een heel druk orkaanseizoen zou worden. Niet dus. Ook TS Karen zal wellicht niet uitgroeien tot een Mayor Hurricane. Daarvoor komt ze te snel aan land. En wederom wordt New Orleans getroffen. De route is vrij zeker. Eens kijken of de dijken, gebouwd door de onverbetelijke Nederlanders (de dijken architecten), het gaan houden. Dit komt van de week echt wel in het nieuws. en je leest het natuurlijk eerst bij WINTERSPORTWEERMAN.NL.

Dan sluit ik graag af met een “waar is mijn auto” foto. Deze foto is uit het archief en niet veroorzaakt door winterstorm Atlas. Evenals de introductie foto. Toch verwacht ik deze foto’s aanstaande zaterdag wel te kunnen presenteren in mijn gebruikelijke weerbericht. Wie weet?


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

32 reacties

Gesloten voor reacties.