Geloof het of niet….deze foto hierboven is van donderdag 2 mei 2013. Geschoten in Rochester – Wisconsin – USA. Het midden van de USA wordt op het ogenblik geteisterd door een “winterstorm” die zijn weerga niet kent. Sinds dit “winterseizoen” (hallo, we zitten al in mei) geven de Amerikanen ook hun winterstormen een naam. Dat deden ze al met “hun” Hurricanes. Het hele alfabet wordt benut. Er zijn dit jaar zoveel winterstormen geweest, dat ze maar weer overnieuw zijn begonnen bij de letter A. Deze storm heet Achilles. En voor vandaag wordt nog meer sneeuw voorspeld.[dc_slider slider=”15256″ captions=”true”] Ook in Noord Amerika hebben ze te maken met de meanderende straalstroom. Die loopt normaal grofweg van San Francisco noordelijk richting Calgary en dan evenwijdig aan de Canadese grens richting de Atlantische Oceaan. Ik zeg met name “meanderend” omdat ook in Noord Amerika de straalstroom niet stabiel is. Bij een zuidelijke uitzakking wordt koude polaire lucht van noord naar zuid gepompt. Bij Achilles is het zo erg, dat het tot in Texas enorm koud werd. Normaal wemelt het in het Mid-Westen van de USA van de tornado’s deze tijd van het jaar, nu zijn de temperaturen zo koud, dat er in de nacht zelfs in Texas nachtvorst kan optreden. Overdag komt de temperatuur dan wel dik boven het vriespunt. Meer naar het noorden is het overdag aanmerkelijk kouder. BRRRR. In Amarillo (Texas)  was het afgelopen dinsdag nog 28°C , afgelopen donderdag werd daar slechts 2°C. Need I say more??

Vreemd dat deze winterse periode in de USA niet in het nieuw was of is. Een enorme tegenstelling is dan ook de warmte en de droogte in Californië (West USA). Gescheiden door de Rocky Mountains heerst daar op het ogenblik enorme droogte (+30°C). Doordat de lagedruk gebieden oostelijk van de Rockies scheren, zit Californië aan de lijzijde van de stroming en droogt de lucht daardoor uit. Met als gevolg vele bosbranden, die dan weer wél het nieuws halen. Voor diverse stations natuurlijk geweldig om deze tegenstellingen in het nieuws te brengen. Dat doen ze dus niet. Dus doen wij het hier lekker wel. OK, vaste reageerder Afkoeling kwam met dit bericht van Meteoconsult. (Tnx Afkoeling)[dc_slider slider=”15280″ captions=”true”] Wat hebben we eigenlijk een geweldige meteorologische week achter de rug. Helaas begon het met regen in Valtho, maar 30 april was voor NL prachtig en ook was er sneeuw in Saudi Arabië. WAT ZEG JE ME NOU?? Ja eerlijk, de bovenstaande slideshow geeft de recente foto’s die ik op het internet heb kunnen vinden van de sneeuw in dit olierijke Koningrijk afgelopen dinsdag. Die Arabieren werden helemaal gek. En ook mega overstromingen in het Midden oosten (VAE, Oman, Koeweit) Persoonlijk vind ik dit geweldig. Past dit wel in het huidige klimaat, met zn opwarming en smeltende ijskappen? Wellicht niet, kan ons het schelen, we melden gewoon de feiten en niet de theorieën. .[dc_slider slider=”15358″ captions=”true”] Voordat we naar het Nederlandse weerbericht kijken, toch nog even een berichtje van gisteren. In Italië is het ook extreem weer geweest. Hagelstenen zo groot als tennisballen en een heuse tornado in de regio Emilia Romagna. Dit is een mooie slideshow over de tornado in ER.  Een industrieel rijk gebied met belangrijke plaatsen als Parma en Bologna. Hopelijk valt de schade mee. 

Satelliet screenshot van 06.00 uur vanochtend.

Klik voor groot. 

Wel nu. Het huidige Nederlandse weer heeft niet zo heel veel te melden. Vandaag dan een dipje in de temperatuur en in de middag wellicht wat stapelwolkjes. Het blijft zo goed als droog en in de loop van de dag zal wel de wind wat toenemen. De temperatuur ligt vandaag tussen de 14°C  in het westen, en maximaal 18°C, wellicht 19°C in het (zuid) oosten van het land.

 Morgen, tijdens Bevrijdingsdag, wordt een mooie dag met weer een graadje erbij. In de loop van de week zal de temperatuur elke dag een streepje oplopen. Tot en met woensdag zal het gewoon lekker lenteweer zijn. Vanaf donderdag komt er dan toch wel wat verandering in de kaarten, en met name in het ensemble.  Dan wellicht lagere temperaturen en kans op buien (cirkel) door een meer westelijke wind. Toch nog even afwachten of dat gaat uitkomen. Slechts 14°C op donderdag? De diverse weermodellen zijn het daarover allerminst eens.

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

15 reacties

Gesloten voor reacties.