Serie wintersportkaarten GFS18u

Klik voor serie

Serie wintersportkaarten GFS00u

Klik voor serie

De beste vergelijking om te snappen wat wij dagelijks en wekelijks over ons heen krijgen op de gematigde breedten is een kopje koffie waar je in roert en er dan een wolkje melk in kiept. Of misschien nog beter: een pot witte verf waarin je wat bloepjes kleur doet en waarin je met twee of drie houten staafjes tegelijk in verschillende richtingen gaat roeren.

Logisch dat je dan verrassende uitkomsten krijgt toch? Nu: echt opmerkelijk is het verschil tussen de GFS 18u en de 6 uur later geproduceerde GFS 00u. Gisteren schreef ik op basis van de GFS12u al over de mogelijkheid dat een klein tussenhoogje over de Alpen de Zwitserse en Oostenrijkse plensbuien donderdag in motregen zouden veranderen.

Met de GFS 18u gisternacht leek die hoop al weer vervlogen: het regenmoment op donderdag stond er weer in volle glorie op. En nu met de GFS00u ziet het er ineens nog mooier uit dan het in de GFS12u gisteravond al leek. Hierboven heb ik die 18u (slecht) en 00u (goed) runs dan ook even naast elkaar gezet.

Hieronder volgt de analyse

Je moet de series kaarten bovenaan een heel aantal keren rustig bekijken om te snappen wat er gebeurt. Feit is dat de weerfronten net als de strepen in je pot verf allemaal met elkaar verbonden zijn, maar soms breken als er te snel te hard aan getrokken wordt. Of zo iets gebeurt is zeer onvoorspelbaar en kan grote gevolgen hebben.

1 extra nacht
In het bovenstaande geval betekent dit dat de neerslag van het warmfront de Alpen niet al op donderdag vanuit het westen treft maar pas op vrijdag en dan komend uit het noorden. Het tussenhoog kan zorgen voor 1 extra nacht uitstraling en dan ben je in december al snel een boel warmte kwijt. De hele vrees voor plensbuien tot op 1400m kunnen we nu bijna loslaten.

Grand beau
Het is nu veel eerder een goed nieuws verhaal met om te beginnen flinke sneeuwval op dinsdag en woensdag. Het Oostenrijkse weerbericht heeft het over decimeters sneeuw van Vorarlberg tot in het laagland van Niederösterreich. Donderdag dan motsneeuw boven 600m – daaronder motregen – en vrijdag lichte sneeuw boven 1000m en daaronder lichte regen. Er loopt die dagen wel een sterke temperatuurgradiënt van de Franse Alpen waar het knietje van het hoog vrijdag al voor grand beau zorgt naar Oostenrijk. Zwitserland zit op de wip en daar dus wel wat regen ook boven 1000m.

Zaterdag koufront
En dan afsluitend altijd natuurlijk het koufront! Het gat tussen kou- en warmtefront is in de GFS00u voor Oostenrijk nog maar 1 dag. Die wat zachtere vrijdag dus. Zaterdagochtend als half Nederland en Vlaanderen in de auto stappen sneeuwt het al weer tot in de laagste dalen zodat als je arriveert alles er  weer prachtig bijligt!

En het weertype over de kerstdagen in de Alpen? Check onderstaande kaart:

Ochtend 1e kerstdag

Klik voor grotere kaart

Droomscenario?
Wintersporters verkijken zich bij stabiel inversieweer nog wel eens op de kaarten voor 500hPa (5km hoog) en 850hPa (1500m hoog in de vrije atmosfeer) als daar warmte te zien is. Ga altijd meteen kijken bij de berekende nachttemperaturen. Als je stabiel hogedrukweer hebt, is het beneden namelijk kouder dan boven. Kortom: beetje droomscenario misschien?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.